• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.11.2020 03:03

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем 1 и 2 с Анубиаси

Започната от BatV, 14.08.2009 00:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BatV

Ето ги "мизерниците" какво са завъдили....

Проблем 1:


Проблем 2:


За проблема с втория мисля, че са кафеви водорасли - има ги и по стъклата, и почнах смяна през ден на 20-30%, спрях торенето и увеличих светлината (48W за 120л ) от 8 на 9 часа. До тук никъкъв успех вече 1 седмица.

Незам за първия какви са тези точки по него, отначало си беше чист. Иначе редовно си пукат листа.

Ето какво друго има в аквата:


Кака да ги премахна тези водорасли защото много дразнят...? ]:->


NO CARRIER

Виж тази тема за кафявите.
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,19450.0.html

Точките се наричат ксенококус. Потърси из форума, писано е доста. Практическо решение - по-малко време за светене с по-силна светлина.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Raven

Ксенококусът е малко неясно водорасло,има много теории за появата му.
Когато някой специалист не иска да си каже че не знае от какво се получава започва да говори за нарушен азотно фосфорен баланс,ниски нива на СО2,неоптимален светлинен режим и прочие теория.

Ксенококусът като всяко водорасло се появява тогава когато има ниша- просто нещо не е наред,нов аквариум,объркана светлина...

И аз го имам по анубиаса,и аз гадая...

Единственото  в което съм сигурен за него е че светлината му е основен лимитиращ фактор- когато растението е преосветено,в съчетание с   други влошени условия веднага се появява пък ако ще азотно фосфорният баланс да ви е като по учебник.

Този анубиас е в центъра на светлината,в нов аквариум,няма много други растения - нормално е да има ксенококус.
Ако се затъмни - ще се махне.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

yanki1

В знак на потвърждение на изложението на тезата за ксенококуса от Рейвън , да допълня и аз нещичко...

При мен въпреки, че стриктно следя  азотно-фосфорният баланс всяка седмица, оптимално подавам СО2, торя редовно със смес микроелементи, аквариумът е вече стабилен /аквариумът навърши 11 м. от старта/ по анубиаса завъдих ксенококус, когато остана на "открито" след едно по обстойно вилнеене в аквариума и отстраняване на голяма листна маса от растителността.
Въпросният анубиас си расте нормално, образува нови листа чисти като сълза,а по най-старите листа се появяваше някоя и друга точка ксенококус. След време, когато другите растения се развиха над него и  му хвърлиха сянка, постепенно започна да се изчиства до пълното изчезванена "зелените досадници".

Моето мнение също клони към това, че светлината е основен лимитиращ фактор и причина за поява на ксенококуса по твоят анубиас.  А в началото на нов аквариум, както е в случая при теб, появата на кафяви алги съпроводено с ксенококус са нормални етапи, през които ще трябва да имаш търпение , докато преминат.

  Още немога да се преборя обаче със появата на зелени точки по стъклата...не са чак толкова досадни, но ги има и това ме дразни.  :-(  Налага се почистване на панорамото стъкло на всеки 2-3 седмици. :-( Правил съм и експерименти, да оптимизирам азотно-фосфорният баланс в полза на фосфатите, но въпреки това тези мерки не предотвратиха появата на ксенококус по стъклата.

Растенията като цяло са в добра форма и нямам никакви видими водорасли по тях/да чукна на дърво... :-D/, въпреки това и до ден днешен не съм намерил генерално решение с избавянето на досадните точки по панорамното стъкло... ]:->
526 литра


BatV

Благодаря за диагнозата!

В интерес на истиата, кафявите почнаха все по- малко да ме дразнят аз ли свикнах с тях незнам.
Трудно се виждат, трябва да се загледаш за да ги видиш на черният фон и грунд.
Четох някъде, че ако се оставят малки количества от тях, те служат като буфер за появата на друг вид водорасли - примерно синьо-зелени, които като гледах снимни са доста по - отвратителни от кафявите. :-!
Така, че по отношение на тях мисля да ги подържам в някакво минимално количество.

Ксенококуса определно обаче дразни. Интересното е, че по-големия анубиас които е вързан за корена в центъра на аквата и е на най-силното осветление - там където се застъпват двете лампи има само кафеви и нито една точка по него.
Другият в ъгъла - обратно целият е точкуван и няма кафяви . Сянка за него засега може да се намери само под ехинодоруса - тая гад имам чуството, че има няква генетична мутация още не се е оформил предишния лист и пуска нов. Новите листа са огромни и вече опират в двете стени на аквата. Проблем ли е за него това незнам... =-O
Мисля да извадя малкия анубиас , да го вържа за корен и под ехинодоруса.
Та като го вадя  от грунда и го вързвам за корен , трябва ли да се подрязват коренчетата?

Поздрави!