• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 13:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Причини за растежа на водорасли

Започната от kraltchev, 07.10.2005 02:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Преди няколко дни попитах Том Бар сащо честите смени на водата водят до изчезването на водораслите в поне 90% от случайте.

Става въпрос за аквариуми с растения, осветени силно (0.5-1 ват на литър) и с добавка на СО2.  Смяната на водата се прави на всеки 3 дни, 30% до 50% всеки път.

Том е разработил свой подход за поддръжка на растителния аквариум.  Просто казано състой се в честа смяна на водата и незабавно добавяне на торове.

Според Том водораслите използват не точно органиката или нещо друго а рязката промяна в концентрацията на замърсителите.  Той казва че тъй като условията в аквариумите ни са далеч от природните натрупването на "мръсотия" може да стане много бързо - 1-2 дена или дори часове.  Именно тази промяна е това което предизвиква растежа и поддръжката на водораслите.

В стари, установени аквариуми в които не се променя нищо минерализацията на отпадъчните вещества е по-ефективна и затова често такива аквариуми са лишени от водорасли.

Следните наблюдения/факти като че ли подкрепят това което казва Том:

- В последните 5 месеца съм стартирал 6 аквариума.  Въпреки че използвах старите субстрати и филтри все пак всеки от аквариумите мина през съкратен мини-цикъл на установяване.  При това беше доста явно как водораслите леко нарастват ако вместо на 3-я ден сменя водата на 6-ия.

- Изглежда че има закономерност - в мойте аквариуми алгите забавяха развитието си в първия ден след смяната на водата.

- Оливер Нот изглежда че винаги използва много сериозна филтрация в новите си аквариуми.  Водата му изглежда пречистена с микронен или диатомен филтър.  При положение че това не е резултат на снимането и светлината може би подкрепя хипотезата за връзката между натрупването на отпадъци и развитието на водорасли.

- Ако питаме Джеф Сенски как да се борим с водораслите той винаги отговаря "Сменяй малки порций вода, но честичко.".  А той не е човек който ще те баламосва. От други хора съм чувал че първото нещо което прави ако иска да пречисти аквариума от алги е да върже филтъра си в който има активен въглен към чешмата и да направи проток в акварима.  Насочва водата така че всички леки частици да се издигнат и да се изнесат от течението. Прави това по 1 даже 2 часа, докато водата стане напълно чиста.

-Моя познат Павлос от Гърция е наблюдавал нещо закономерно;  Той използва 2 микронни филтъра като част от филтрацията (двете бежово/кафяви колонки, вляво):
http://users.forthnet.gr/pat/ekfrasis/P1010369.jpg
Казва че първите два дни след смяна на водата микронните филтри са съвсем чисти.  На третия ден са леко мръсни, а на четвъртия трябва вече да ги чисти защото движението на водата се блокира.  Дори да приемем че това е типично за неговата система и биологически товар то как тогава да обясним че Луис в Хюстън сменя водата на всеки три дни.

--Николай

Stas

Абсолютно съм съгласен.

И все пак - ние си правим аквариумите за удовослтвие. Е какво удоволствие е да сменяш вода през 3 дни?

Обаче явно помага. При мен има същото нещо - като сменя и 1-2 дни - никакви грижи. После става мазало.

Legion

Цитат на: "kraltchev"
Том е разработил свой подход за поддръжка на растителния аквариум.  Просто казано състой се в честа смяна на водата и незабавно добавяне на торове.
Том не е открил америка
Четата смяна на част от водата в аквариума от 30-50% води до рязък спад в броя на водорастлите в литър вода т.е на концентрацията им във водата,следва период(при Павлос около 2-3дни) през които популацията на водорастлите се въстановява и концетрацията им нараства до изходното ниво при което е била сменена водата и ако водата не се смени  отново популацията на водорастлите продължава да расте започваме да ги забелязваме и т.н.
В периода през които популацията на водорастлите се въстановява екологичната ниша която те заемат остава отчасти незаета и точно тогава е момента да се стимулира растежа на основният им конкурент вишите растения (затова Том тори като луд).И така чрез честа и редовна смяна на водата и стимулиране растежа на вишите растения те постепенно изместват водорастлите.Старите, установени аквариуми има установено равновесие и екологичната ниша която по принцип заемат водорастлите вече е заета от вишите растения.Затова и водорастлите не се развиват е поне докато не нарушим това равновесие.
ТОМ каза:че тъй като условията в аквариумите ни са далеч от природните натрупването на "мръсотия" може да стане много бързо - 1-2 дена или дори часове.
За пръв път когато бeше в 9 или 10клас Иво(Legion)прочете:Измененията на водните екосистеми в времето е със скорост обратно пропорционална на размерите им,имаше и примери с блата  и реки.По същото време за първи път прочетох и за последиците от замърсяването с азот и фосор на водата-развитие на водорастлите,следва измиране на водорастлите,гниене,намаляване на кислорода и т.н Мисля че явленито се казваше еутрофикация или нещо такова.Интересното в туй явление беше че го  свързваха с топлите води от елктроцентралите :roll:
Цитат на: "kraltchev"
Според Том водораслите използват не точно органиката или нещо друго а рязката промяна в концентрацията на замърсителите.
Те водорастлите няма и как да я използват органиката Том.Просто увеличаването на замърсителите променят не само химичните,но и оптичните св-ва на водата и от там на татък всички знаем какво става с растенията.
Том добре се е сетил или някой му е показал да използва подхода за поддръжка на растителния аквариум,но умозаключенията му са като на дете в 1-ви клас в българско даскало :wink:
П.С. Мисля че в aquariumbg.com вече трябва да има няколко подобни публикации в които обясненията са доста над нивото на Том

miTko

Кофти, обаче и децата в 1-ви клас не са като едновремешните! :roll:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Абе на мен ми е винаги било чудно едно нещо - казвате, че органиката подпомага растежа на водораслите, тъй като те се хранели от нея. Да де, ама как точно?

Мариян казва, че черната брада била някакъв по-висш тип водорасло, способно да поема готови протеини от водата, когато няма условия да си произвежда само такива. Това да речем, че съм склонен да го приема... ама останалите видове водорасли? Как точно се облагодетелстват от органичните вещества, след като не са биологически приспособени да се хранят с тях?

Разбира се и аз нямам голяма яснота по тия въпроси, защото нито съм биолог, нито еколог, но напоследък започвам да смятам, че безспорният резултат от честите смени на водата се дължи на някои други фактори, а не на намяляването на органиката във водата. Напосоки бих стрелям към съдържанието на хлор и др. дезинфектанти във водопроводната вода, които биха имали по-силно негативно въздействие върху низшите растения, отколкото върху висшите, рязката промяна в температурата от типа на 3-4С със същия ефект (не вярвам някой да налива топла вода в аквариума си, каквото и да пише във FAQ :)), добавянето на малки количества разнообразни микроелементи, които принципно си ги има във водата, но може някои от тях да са дефицит в аквариума, което да стимулира висшите растения.

Даже бих стигнал до там, че да кажа: може би водопроводната вода с нейните химикали и високо газово съдържание убива голяма част от бактериите в аквариума, отговорни за минерализацията на органичните вещества - и именно заради това тия органични вещества във водата остават в недостъпна за усвояване форма - просто мъртвите бактериите не могат да ги превърнат в чисти амоняк, нитрити, нитрати и фосфати, с които растенията (висши и низши) да се хранят. Но съвсем допускам възможността да говоря глупости.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Няма сведения, че водораслите от рода Compsopogon - черна брада, са способни на хетеротрофно хранене - демек могат да се хранят директно от разтворена органика.

За да могат да правят това, на водораслите им трябва механизъм, типичен за животинския свят - 'храносмилателна' система, която да разгражда белтъците до аминокиселини и да синтезира от тях собствени белтъци. Не че няма начин и за това, но този процес е твърде енергоемък - изисква участието на специфични ензими, които действат при определена, по-висока температура и т.н.

По-вероятната причина за зависимостта на черната брада от органиката е, че полепналите по власинките на брадата органични частици при разлагането им от бактериите в аквариума са директен източник на азотни съединения и фосфати - при това в непосредствена близост до водораслото.

Споделям мнението на Legion - обяснението на Том е твърде мъгляво и шаманско.

NO CARRIER

Аз имам малко по друга теория за намаляването на водораслите с честата смяна на водата, а именно: по-честата смяна предполага намляването както на органиката, така и на нитратите и нитритите в аквариума. А на всички е ясно, че растенията и водораслите обичат и двете. С намаляването им се намалява храната на водораслите, защото растенията са по-големи като цяло и по-лесно могат да поемат това, което е останало.  :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Boby_

Водораслите се хранят с органика, но косвено, а именно след като тя е "преработена" до нитрати и др. такива от бактериите. Нитратите се натрупват във водата и със смяната и намаляват скокообразно, съответно по-малко от тях са достъпни за водораслите. Не виждам какво толкова странно има тук, че да говорим за загадка или мистериознио механизми на водорасли, способни да поемат директно белтъци.  :wink:

Legion

Цитат на: "Boby_"Водораслите се хранят с органика, но косвено, а именно след като тя е "преработена" до нитрати и др. такива от бактериите.
Боби ама те и растенията "се хранят с органика" по същия начин,с малки изключения(тези с миксотрофно хранене)
Към мнението на NO CARRIER ще добавя с негово позволение само че при честа смяна на част от водата количеството на хранителни в-ва(нитрати и т.н.)натрупани в грунда се запазва в по-голями количества отколкото във водата.Ще се направя и аз малко като Том на интересен понеже такова нещо не съм чел  и ще предположа че в някои случаи като този с черната брада МОЖЕБИ водорастлите са в симбиоза(подобно на корените на растенията) с бактерии които разграждат оргнични в-ва във водата и по този начин си осигуряват нитрати,фосфати и т.н
А за натрупването на органични отпадъци във и върху грунда(не и за тези плуващи свободно във водата) съм срещал хипотези на еколози според които при натрупването на орг. в-ва(утайка) по дъното(е не точно на аквариум :lol: ) над определена критична конц. се увеличават концетрациите на отделените от разграждането им вредни в-ва и растенията rip а водорастлите които нямат корени и плуват насам натам :beer .До къде са стигнали с доказването на тези хипотези незнам но ако Том или някой от приятелите му ги е чел е ясно откъде им идват проблясъците за орг. отпадъци :lol:
П.С. Стига с това тоя каза оня казва.Звучи като изказване на мюсулманин фундаменталист:"Корана казва,мюфтията показва пък амеиканец ме наказва." :lol:  :P  8)  :twisted:

penchod

Не знам, ама със смените на водата на мойте  Еленови рога никакво впечатление не им правя, от днес почнах ежедневни смени, ще пиша за резултата.

WOLF

Цитат на: "penchod"Не знам, ама със смените на водата на мойте  Еленови рога никакво впечатление не им правя, от днес почнах ежедневни смени, ще пиша за резултата.

Резултатът отново ще е същия, тия твари от смяната на водата не се влиаят според мен. Около 20 дена ежеднавна смяна на 25% не оказа никакво влиание в/у тях. И на мен са ми голям проблем и затова се замисля над това за което писа Кралчев, че появата им се свързва с бактериите в аквариума, но това нишо не ми говори и незнам какво да правя. Единственото което ми идва на ума е конска доза Сера Нитривек, но едва ли...
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

Stas

Е, не точно нитривек. Това са нитрифициращи бактерии. Не помагат срещу водорасли. Има разни други препарати, които също са със съмнителен ефект.

Longanlon

Заимах ги еленовите рога много, като се заразих от едни растения, които купих и за малко време ми напълниха аквариума. Що методи съм пробвал - само затъмняването за няколко дни на аквариуам помогна - обаче не бих го пробвал пак сега - нито съм сигурен, че точно то ги е убило, нито съм готов да си жертвам развитието на растенията.

Интересното е, че откакто си взех по-голям аквариум (130) не съм забелязал и следа от тия рога - докато преди все се мяркаше по някое. Сега имам едно микроскопично снопче брада на едно листо от анубиас и му се радвам като на бебе :). Между другото аз проблеми с черна брада никога не съм имал всъщност, дори в най-водорасловите ми моменти (а те беха много водораслови, вервайте ми). До скоро не го знаех как изглежда - мислех, че еленовите рога са брада. Дали може да е от твърдата вода?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

penchod

Проблема ми е, че сега точно искам да развия два нови вида растения в аквариума си и не мога да си позволя затъмнение, намалих иначе светенето доста ама ефект няма... Това което искам да кажа, щот съм имал и брада, че за нея си спомням в момента с умиление, там поне методите за борба са ясни, а тук никой не може да каже нищо категорично.

NO CARRIER

Цитат на: "Longanlon"Между другото аз проблеми с черна брада никога не съм имал всъщност, дори в най-водорасловите ми моменти (а те беха много водораслови, вервайте ми). До скоро не го знаех как изглежда - мислех, че еленовите рога са брада. Дали може да е от твърдата вода?
Със сигурност не е от твърдата вода. И аз и Веско сме имали в Пазарджик брада. Водата е средно 11gH.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Longanlon

хе, аз само мога да си мечтая за 11. моето някой път е над 20.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

kraltchev

За еленовите рога;
Както споменах аз лично успях да ги елиминирам напълно като направих всички торове нула и дори сложих активен въглен в аквариума.  Отне 3-4 дни.  Ако моите тук продължават да растат ще пробвам точно това.

За Том;
Това което пиша че той казва е само малка част от това което той "проповядва".  Той има собствен сайт в който обсъждат химията и взаймодействията на веществата в ужасни детайли.  На тия хора дето са активни на неговия форум аз им викам "интернетни акваристи" - аквариумите им обикновено са отврат, но страшно обичат да дискутират.

Май споменах преди - в продължение на години Том е имал толкова дрязги с кого ли не, всеки му оспорва вижданията.  В резултат на това в последните 2 години човека е развил много странен стил на писане - все едно отделни изречения несвързани едни с други.  Трудно е човек да каже какво точно Том знае и какво не. Но ако станеш член на сайта му ($12 за година) то всеки месец той ти праща много добре написана и оформена статия за различни аспекти в отглеждането на аквариумните растения. Общо взето това са научни извадки с отношение към растеж и развитието на водната флора.(Ако иска някой ще му пратя да прочете, имам 2-3 от тия негови статии.)

Аз лично не вярвам на никого за това което казват освен ако подходите им работят на практика.  Честата смяна на водата определено редуцира яко водораслите.  Защо точно не се наемам да казвам.  Споменах няколко пъти че хипотезите за органиката са вероятно обяснение, но не твърдя че органиката и именно органиката е причина за всички проблеми с водораслите.

Един от начините по който органичните отпадъци "хранят" водораслите е чрез задържане на определени вещества в хелатна форма.  Това го пише в книгата на Кристел Каселман.  (Ако някой иска тая книга само да ми се обади.)  Доколкото разбирам тези хелатни комплекси са динамични - задържат или отдават веществата под влияние на фактори като pH, редокс потенциал и т.н.  Тоест когато торим да речем с желязо част от него бързо  се свързва с органичните вещества в аквариума.  Но при определени условия то бързо се отдава на водорасли и растения.  Тоест динамично състояние на желязото.  Нещо като "резервоар" за торове, който сам си решава кога да се отвори.

Да би било прекрасно тук на българския ни сайт да имаме няколко статий които да обясняват какво точно (вероятно) протича.  Но аз лично съм убеден в друго - ако искаме нашето хоби да расте е по-добре да имаме статии с прости, доказани съвети за това как да правим всичко за да имаме чисти аквариуми.  Но можем да кажем че такива съвети общо взето нямаме.  Може би изпадам в крайност казвайки това но кой от нас може да даде ясен съвет как да се оттървем от водорасли?

--Николай

Longanlon

Тия статии и книгата естествено искам да ги погледна. Постни статиите във форума, както и линк към книгата ако не те затруднява, разбира се.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

penchod

Ники, как да осъществя зануляването на аквариума, ще стане ли с ежедневни смени на 25% от водата и никакво торене? Просто съм се видял в чудо напастта се развива.

penchod

Значи тъй като основния ми проблем в момента са Еленовите рога и Зелената четка, моля за всякакви съвети, спрях торенето и намалих светенето, почти затъмних, за смените на водата писах, резултата до момента е че намалих драстично разтежа на висшите растения, почти съм си уморил егерията с това доведох май до още по-драстичен бум на водораслите, в смисъл напуснали са сектора в който бяха локализирани и завоюват нови територии, до преди седмица всичко беше разкошно, направо съм се видял в чудо, днес даже се хващам да си мисля за рестарт на аквариума, МОЛЯ помагайте, кой с квит съвети може, за да избегна драстичните мерки.

Longanlon

какво бих направил аз:

- смени на водата през ден по 30%
- много СО2 (само внимавай ако ти е мека водата да не си изтрепеш рибите)
- торене по малко след всяка смяна на водата (гледай да държиш нитратите около 5 а фосфатите около0.5 мг/л. и слагай калий доволно. разни купешки течни торове не слагай - само на кристали калиев сулфат и ако е необходимо калиев нитрат и някакъв фосфатен тор)
- силно осветление, но само за по 6 часа дневно (глдай когато лампата не свети в стаята да е мрачно-завеси или щори)
- ако нямаш торове в грунда вземи топчета глина и набутай няколко

имай пред вид, че аз познавам собствения си аквариум и растенията си - как те реагират на различни промени в условията. тези съвети са съобразени с това и са извлечени от практиката. така, че за твоя аквариум може да има разлики.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

kraltchev

Пенчод,

Аз лично бих направил 2-3 смени на водата една след друга по 80% всеки път.  Празних аквариума, пълниш, пак празниш, пак пълниш. След 2-3 смени тествам азота и фосфора и ако има следи пак сменям водата.  Естествено новата вода не трябва да съдържа никакви торове.

Такава мощна смяна на водата трябва да се прави много внимателно.  Както каза Лонги ако водата е много мека и има много СО2 е възможно да убие човек рибите.  На мен ми се е случвало да убия не само риби, но и повечето растения, че и брадата.  Протича някаква физикохимична реакция и всичко става само за няколко секунди.  В моя случай листата на много растения изплуваха на повърхността, отделяйки се сами от стъблата.  Всичката брада, всяко отделно снопче, се превърна от черно-сива в кърваво червена само за около 30 секунди.  Но целия тоя цирк протича само ако има много СО2 и водата е много мека.  Аз имах 100% осмозна вода и яко снабдяване с СО2...

Ако водата не е толкова мека няколко 80% смени на водата не са проблем.  Правил съм това до 8 пъти - в един аквариум в един китайски ресторант тука.  Те имаха огромна 50 сантиметрова Арована аквариума и нищо не и стана.

След като смениш водата дотолкова че тестовете не показват никакъв азот или фосфор слагаш колкото можеш повече активен въглен във филтъра.  Това е, чакаш няколко дни.  Това е което аз направих преди но беше само един път не мога да кажа че е ефективно всеки път.  Но ако алтернативата е да се презапусне аквариума защо човек да не пробва...

Лонги,

Оказа се че имам 4 статии от Том, а книгата на Валщад е цели 13 МБ.  Ще говоря с НоЦарриер къде да уплоадна всичко това.

--Николай

dido


kraltchev

Мда, винаги го обърквам тия двете.

Във видеото за конференцията през 2004 е Каселман, а книгата за която говорим е на Валщад.

--Николай

WOLF

Цитат на: "Stas"Е, не точно нитривек. Това са нитрифициращи бактерии. Не помагат срещу водорасли. Има разни други препарати, които също са със съмнителен ефект.

Стасе знам какво е Нитривек, но в една тема Кралчев (мисля илинякой друг) беше писал, че появата на тези водорасли може би се дължи на частично или напълно изчезване на бактериите в аквариума (водата леко побелява, когато това се случи) Незмам дали е така, но при мен водата има същите признаци, въпреки честите смени, а и Еленовите Рога се появиха в периода когато започнах да подавам СО2-то директно във външния филтър, където пък се въдят същите тези бактерии, който от своя страна се явяват аеробни. Демек явно съм ги избил  :lol:  :lol:  :lol:
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

dido

Цитат на: "kraltchev"Мда, винаги го обърквам тия двете.

Във видеото за конференцията през 2004 е Каселман, а книгата за която говорим е на Валщад.

--Николай

Тая книга е известна тука, имам я във вариант с текст, не картинки.

NO CARRIER

http://rapidshare.de/files/6202198/Ot_Kralchev.rar.html
Тук са:
Barr_Report___Notes_From_Botany__Photosynthesis.pdf
BarrReportJuly2005.pdf
BarrReportSeptember2005.pdf
Ecology_of_the_planted_aquarium_-_D._Walstad_-_Echinodorus_Press.pdf
How_to_get_rid_of_hair_algae_and_keep_it_away.pdf

Файлът ще стои до 30 дни след последното сваляне.

Опитах се да ги кача при Дидо, ама нещо ме напплю фтп сървърчето му, май е закъсал с място.  :lol:

hit.bg mirror:
http://blagini.hit.bg/BarrReportJuly2005.pdf
http://blagini.hit.bg/BarrReportSeptember2005.pdf
http://blagini.hit.bg/Barr_Report___Notes_From_Botany__Photosynthesis.pdf
http://blagini.hit.bg/Ecology_of_the_planted_aquarium_-_D._Walstad_-_Echinodorus_Press.part1.rar  част 1
http://blagini1.hit.bg/Ecology_of_the_planted_aquarium_-_D._Walstad_-_Echinodorus_Press.part2.rar част 2
http://blagini.hit.bg/How_to_get_rid_of_hair_algae_and_keep_it_away.pdf
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

penchod

Мерси много за съветите, борбата продължава

malomir

Положението с брадата при мен беше доста сериозно.Като последен вариант пробвах ALGIZIT на TETRA.Само за 3 дена брадата побеля и рибоците започнаха да я ядат.Препоръчвам го на всеки срахотен ефект има.Ще пиша по нататък какво става.

Longanlon

въпросът е, че като му оремине действието ако не си поправил грешките, които а довели до появата на брада, тя ще почне да расте отново
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

malomir

Сигурно е така но въпроса е че химията деиства и не се налага да презапускам.А пък брадата я вкарах аз със заразена хигрофила,така че не мога да съм сигурен дали имам условия за алги.Надеждата умира последна нали така?

penchod

Първо за химията, тя е 2 типа, едната не действа въобще, а другата действа, ама и на растенията. Колкото до вкарването на алги, мойто мнение е, а и не само мойто е, че те са си там просто във водата си има спори на всичко за което може да се сетите, въпрос на условия е то да процъвти и да берем реколта- пример, когато Велински ми подари част от растенията, които имам в момента, буквално беше писал "вече нямам нерви да се боря с брадата ", е имаха брадица, но тя при мен не просъществува, брада нямам и до момента. 4 месеца имах перфектна градина, дал съм на няколко човека растения и могат да потвърдяд, че са перфектни, промених доста неща форсирах малко аквариума, взех да пресаждам и преподреждам и някъде обърках някой параметър, за резултата няколко поста по-горе, това е, а брада въпреки, че си вкарах и в момента нямам.

Raven

точно така е - във всеки аквариум си го има пълният комплект водорасли под формата на спори дори и да не ги виждаме,точно както във всеки човек има вируси на различни болести- хепатит,туберкулоза и др.
но не боледуваме всички от туберкулоза а само когато организма отслабне и не може да се бори- същото е със аквариума ,ако системата се дебалансира веднага тръгват водораслите.
иначе няма такова понятие като "заразено" растение.
аз съм си взимал обрасъл със брада болбитис и го сложих смело в аквариума без да го третирам защото знам че това водораслло при мен не вирее и наистина болбитиса се изчисти и в момента нямам и грам брада.

но със сигурност имам спори на брада в аквариума и ако променя условията в неина полза ще тръгне за няколко дни.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

malomir

ОК МИР.Просто споделих,че това нещо наистина действа и то добре.Даже разкошно.В момента за 6 дена не ми е останала грам брада и аквариума ми за пред хора.Е как да не го споделя????Ако не с вас то с кого??

dave

Относно дефицита на фосфор:

В продължение на поне един месец фосфатите ми бяха под измеримото ниво 0.1ppm. Това не попречи на брадата да избуи най-накрая.

В аквариуми на познати фосфатите са 3..6ppm, да не говорим за 70..150ppm нитрати, а алгии не се забелязват. (непроверено лично)

През цялото това време сменям по 20..30% от водата 2 пъти седмично :-(

Останалите показатели:
Fe: 0.2 .. 0.4
NO2: < 0.1
NO3: 10..20 (поддържано с добавяне на KNO3, без добавяне клони към 5)
GH: 4
KH: 6
pH: 6.5

CO2 - мая 2x2L бутилки
Светлина: 110W / 200L
Рибно население: оскъдно.
Коритото е на 3 мес. Относително засадено.
снимка: http://www.del.bg/~dave/aq-first-last.jpg

торене по време на проблема: микроелементи s Fe, K2SO4, KNO3, MgSO4. Калия съм го целил към 5..7ppm (сега вече към 20).


Имам неприятното чувство, че нямаме работеща теория по въпроса с алгиите.

Последното, което опитвам е да нахраня китките с липсващия фосфат, компенсирайки с други мерки :bash  подобряването на условията за алгиите:
 - подкарах PO4 в посока 0.7 .. 1ppm, поне китките да не гладуват;
 - намалих светенето от 12 на 9 часа;
 - към 5 аймониерита и 8 отоцинкуса добавих 10 SAE;
 - увеличавам калия до 20ppm;
 - желязото го намалих до 0.1.

 Силно се блазня да засиля Fe на 0.5..1 с идеята нищо да не им липсва на китките, алгиите и без друго са си добре  :mrgreen:

Longanlon

Kaто гледам - добре си предприл тия мерки. Само че те действат единствено защото растенията успяват да преборят водораслите в химическата война, която водят непрекъснато във водата. Ако растенията ти не са достатъчно, просто няма начин да победят, колкото и добри да са условията - а твоите растения са малко. Наистина аквариумът ти изглежда хубав, но огледалата оптически увеличават гъстотата на посадката и заблуждават на пръв поглед за това колко растения имаш всъщност. Като преброих корените се оказа, че не са достатъчно. Имаше някаква формула за изчисление корен растение/литър вода, ама съм я забравил. Все пак имай пред вид, че моят аквариум е 130 л и имам над 400 корена без да броим мъха.

Моят съвет е да насадиш още растения (бързорастящи, които лапат веществата) - сгъсти ливадкадката и разултатите няма да закъснеят. И скъси осветлението още - в лекцията си Амано казва, че силните му лампи светят само 3 часа на ден, а през останалите 5-6 часа пуска само по една слаба лампа - колкото да може да се гледа аквариума. Аз намалих осветлението на 6 часа и резултатите са добри. Пробвай с 7-8 часов ден. Другите мерки са добре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Raven

единствената работеща теория за борба с водораслите е - установен баланс в аквариума и растеж на висшите растения.
иначе си напълно прав че точна рецепта няма,просто гледаш да натъманиш нещата така че да тръгне и водораслите сами си изчезват.нещата някак си се оправят от самосебе си.
естествено правиш всичко както си трябва- осветление,торене,смени на водата,грунд,СО2 - основните неща.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Boby_

Пак казвам - причината за изчезването на водораслите не е и не може да бъде в растежа на висшите водни растения. Гледам малавийци от години и съм имал периоди от по цяла година, в която проблем с водораслите не е имало в аквариумите. Не казвам, че растенията не помагат, а просто, че не са задължителни. Отговорът е в бактериите.  :wink: Не забравяйте, че дори висшите растения имат нужда от бактерии, за да усвоят азота. И не само водните такива.  :lol:

Longanlon

Това е една от теориите може би, Боби.

Повечето от нас обаче клонят към описаното от Диана Валщад в книгата й Екология на растителния аквариум: че растенията изплзват химични елементи (фитонциди) за да се борят с другите растения (естествено тия вещества са най-ефикасни срещу низшите растения - водораслите) - процесът, добре известен на ботаниците, се нарича алелопатия. Според нея когато растенията процъфтяват те отделят много такива вещества и затова развитието на водораслите се потиска.

Всъщност, Диана стига до там да твърди, че застоя в растежа на растенията в старите аквариуми се дължи на натрупване на фитонциди в грунда, при което се получава автопотискане или нещо такова.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Тази теория е силно, ама сиииилно преувеличена.
Само някои растения (и то далеч не много) отделят фитоциди (питай който щеш градинар за това). И това също е широкоизвестен факт.
Не ти ли прави поне малко впечатление, че повечето от въпросните предполагаемофитоцидоотделящи аквариумни растения прекрасно съжителстват помежду си? Това за фитоцидите на всичко отгоре не обяснява някои от фактите, което е смъртоносно за всяка една научна теория.

:lol:

dido

Тук не става дума точно за фитонциди, а за химически-активни вещества, които се произвеждат за да подтискат други висши растения и алги. В случая примера с градинарите май не е адекватен, щото те едва ли разбират от водни растения. А във водна среда нещата са доста по-ралични отколкото на сушата - особено по отношение на средата на предаване на тези вещества.

Boby_

Цитат на: "dido"В случая примера с градинарите май не е адекватен, щото те едва ли разбират от водни растения. А във водна среда нещата са доста по-ралични отколкото на сушата

Едва ли вярваш на това - влагата в почвата не е много по-различна от водата в аквариума. Няма принципна разлика между сухоземните и водните растения.

dido

Вярвам, мамка му  :lol:

Твърди се, че основно се изпускат през листата. Освен транспорта към корените и грунта. В случая като има вода наоколо "арсенала" от химикали може да бъде доста по-голям, отколкото ако имаше въздух.

Така или иначе в аквариум с много растения, които виреят добре, алги най-често няма. Въпреки високите стойности на всякакви хранителни вещества.

Boby_

Цитат на: "dido"Вярвам, мамка му  :lol:

Твърди се, че основно се изпускат през листата. Освен транспорта към корените и грунта. В случая като има вода наоколо "арсенала" от химикали може да бъде доста по-голям, отколкото ако имаше въздух.

Така или иначе в аквариум с много растения, които виреят добре, алги най-често няма. Въпреки високите стойности на всякакви хранителни вещества.

По-голям, отколкото във влажните амазонски джунгли?
При това - при растения, които никога в цялата история на многовековната си еволюция не са се срещали в естествената си среда?
И ти очакваш едно от тях да отделя фитоциди за други такива, срещу които никога не му се е налагало да се бори?
Едва ли.

penchod

Аз да ви кжа вече ги обърках теориите, мога да кажа, че нямам никаква причина да имам водорасли, ама имам, а растенията са ми много и растът много и резултата е следния слагам желязо, всичко видимо дърпа, овеличава се кипежа(днес Миорофилума беше като коледна елха в гирлянди от мехурчета), да а ма немате си идея как  дърпат еленовите рога по по-старите листа, и не знам вече просто се надявам в един момент нещата да се оправят и пак да нямам кьораво водорасло.

dido

Това не е аргумент - отровата на пчелата не е правена специално за тебе, но работи :-)

Като цяло отделянето на химикали е вид защитен механизъм на растенията срещу болести - микроорганизми, многоклетъчни или други представители на растителния свят. Според изследванията водните растения са по-активни, съответно са по-малко податливи от сухоземните. Предполага се, че причината е точно водната среда.

Ето пример. Тествани са 17 водни растения - листата и стеблата са смляни, филтриран е есктракт. Екстракта подтиска кълнове от маруля между 20 и 100%, като екстракта на Nuphar Lutea (водна лилия) води до смърт на кълновете:

- Elakovich SD and Wooten JW. 1989. Allelopathic Aquatic Plants for Aquatic Plant Management; A Feasibility Study. "Environmental Laboratory, Univ. of Southern Miss. (Hattiesburg, MS). 40 pp
- Elakovich SD and Wooten JW. 1991. Allelopathic potential of Nuphar lutea (L.) Sibth. & Sm. (Nymphaeaceae).
J. Chem. Ecol 17: 707-714.

Ето ти кратък списък на химикалите, не ми се превеждат наименованията:



a-asarone                            - алги и цианобактерии
apigenin (Ap)                        - митохондрии; акари

caffeic acid (caff)                  - много организми, ензими; цианобактерии, морска плесен
chlorogenic acid (cg)                - много организми, акари, фунги
f-cinnamic acid (cinn)               - много организми
cyanidin (Cy)                        - много организми
cyanogenic compounds                 - много организми
dihydroactinidiolide                 - кълнове на репички  и Borago officinalis
6,6' dihydroxythiobinupharidine      - кълнове на маруля
ellagic acid (E)                     - много организми, ензими, нитрифициращи бактерии
ferulic-acid (F)                     - циано- и нитрифициращи бактерии, ензими, кълнове на маруля и Borago officinalis,
                                      охлюви
gallic acid (G)                      - циано- и нитрифициращи бактерии, ензими, Hydrilla tubers
isoorientin                          - бактерии Nitrosomonas
kaempferol (Km)                      - много организми, митохондрии
linoleic acid                        - алги и цианобактерии
luteolin (Lu)                        - кълнове на репички, Borago officinalis, акари
nicotine                             - акари, бактерии, кълнове на маруля, Lemna minor
oxygenated fatty acids (
P. stratiotes,
M. verftcillatum,
E. microcarpa)                       - алги и цианобактерии
p-coumaric acid (pC)                 - много организми, циано- и нитрифициращи бактерии, кълнове на репички, маруля и
                                      Borago officinalis, ензими, фунги
p-hydroxybenzoic acid (pOHB)         - много организми, Hydrilla tubers, ензими, кълнове на маруля, акари, нитрифициращи
                                      бактерии
phenylpropanes (
M. verticillatum
A. gramineus)                        - цианобактерии, алги
protocatechuic acid                  - фунги
quercetin (Qu)                       - много организми, цианобактерии
rutin                                - акари
sinapic acid (S)                     - цианобактерии
sterols(P. stratiotes T. latifolia)  - алги
sulfur                               - алги
syringic acid (Sy)                   - кълнове на маруля, нитриф. бактерии
teilimagrandin II                    - цианобактерии, ензими
tannic acid                          - нитриф. бактерии, много организми
vanillic acid (V)                    - циано- и нитрифициращи бактерии, Hydrilla tubers, кълнове на маруля, фунги
vitexin                              - акари


Еййй, измъчи ме това таблично форматиране :-)

Та, това са реални данни, вадени в лаборатории, мога да ти дам и авторите ако искаш.

За разлика от сухоземните растения, тук основните алелохимикали са фенолите, а не алкалоиди. Отново причината е водната среда. Тези феноли са дотолкова активни, че концентрация в растението от 6% го прави негодно за ядене. Във водните растения концентрацията им варира от 0.8 до 15%

Абе писна ми да пиша, но това е :-) Данните са от книгата на Валщад, главата е доста обширна и примерите са много.

Longanlon

Боби: busted!   :twisted:

Да добавя - гадните жълтури използват (понеже дизайните им не са с много растения) екстракти тъкмо на такива вещества, за да си поддържат аквариумите без водорасли. Тия екстракти се продават вече... макар и не у нас.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dave

към penchod: Можеш ли да дадеш по-точна информация колко често сменяш водата и по колко?

Stas

Пенчо, при теб слагането на торовете в момента е малко хаотично и неясно. Ето ти една причина за водорасли. Друга е органиката... Има и трета :). А именно:

На теория подходящото съотношение между светлина, торове и СО2 дава правилен растеж и кипеж на растенията. В резултат както Дидо много правилно каза растенията стават силни и отделят подтискащи низшите водорасли вещества. Едно растение, на което му липсва каквото и да било от трите (светлина, тор, СО2) не може да бъде силно (или ако щеш здраво).

Какво става като засилим светлината (или торовете, или СО2)? Ами просто сме ЗАДЪЛЖЕНИ да засилим и останалите фактори. В противен случай балансът се губи и ще има излишъци (ето ти причина за поява на водорасли). Същото важи и за останалите: като засилиш торенето трябва да засилиш и светлината и СО2.

Ето на, стигаме и до следващия важен момент - скоростта. Ами един аквариум с бързорастящи растения се справя с водораслите много по-добре, нали? Е да, но... Омръзва ни да ги косим през ден. Значи можем да намалим темпа на растеж, но чак когато се изчистим от водорасли. Ами стига теория. Аз се опитвам да я прилагам, но отскоро, така че практиката накрая ще покаже кой крив и кой прав.

Хайде успех във войната с водораслите! :)

penchod

А бе кво да кажа вода сменям 3-4 пъти седмично, растенията растът и кипят, водораслите растът и кипят, за другото не знам

77

смени тази 765 с гро лукс и си купи 5 водораслояда :D и си решаваш проблемите с водораслите whistle
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

miTko

Цитат на: "penchod"... водораслите растът и кипят...
Това още не съм го виждал... :oops: Как го правиш?
Разни мои АКВАРИУМИ 

77

аз съм си хващал и ксенококуса да кипи :dunno
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

penchod

Как, как - яко торене и СО2 и яко осветление и всичко процъвтява.
Между другото утре ще натисна RESET на аквариума.  Мисля, че дефинирах проблема най после ама ще видим.

Boby_

:lol: Busted, а?  :lol:

Хубаво де, тоя път отстъпвам победен в битката... но не и във войната! Муахахаха!  :twisted:

:beer

Между впрочем, обаждайте се, като пуснат на пазара античернобради фитоциди - мога да им намеря известна полезна употреба.  :lol:

Stas

Цитат на: "miTko"
Цитат на: "penchod"... водораслите растът и кипят...
Това още не съм го виждал... :oops: Как го правиш?

Майтапа настрана, но голяма част от водораслите си фотосинтезират като пичове! Мойте синьо-зелени как кипят само! :)

dido

Цитат на: "Boby_":lol: Busted, а?  :lol:

Хубаво де, тоя път отстъпвам победен в битката... но не и във войната! Муахахаха!  :twisted:

:beer

Между впрочем, обаждайте се, като пуснат на пазара античернобради фитоциди - мога да им намеря известна полезна употреба.  :lol:

Е, чак пък busted...

Тъй пише по книгите. Но според автора този ефект е "умерен". В аквариума се мултиплицира заради застоялата вода и бавното промиване на грунта.

Longanlon

Цитат на: "Boby_":lol: Busted, а?  :lol:

Хубаво де, тоя път отстъпвам победен в битката... но не и във войната! Муахахаха!  :twisted:

Всъщност ще ми е изключително интересно да науча повече за твоето виждане - за това как бактериите спомагат за намаляване на водораслите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Цитат на: "Longanlon"
Цитат на: "Boby_":lol: Busted, а?  :lol:

Хубаво де, тоя път отстъпвам победен в битката... но не и във войната! Муахахаха!  :twisted:

Всъщност ще ми е изключително интересно да науча повече за твоето виждане - за това как бактериите спомагат за намаляване на водораслите.

Нищо подобно не съм казвал. Казах, че бактериите са посредникът, чрез който растенията (както висшите, така и водораслите) усвояват органиката (това, което остава след бактериите, разбира се,не самата нея - те усвояват неорганични в-ва, разбира се). Поради това водораслите и висшите растения всъщност се конкурират за едни и същи вещества, т. е. по-големият брой висши растения води до по-малко количсество водорасли.
А това, което води до по-малко водорасли, е честата смяна на водата - чрез нея се премахват част от нитратите.
Виж по-внимателно, моля те, твърденията ми - може и да не са верни (поне не изцяло), но никъде не съм казвал, че бактериите влияят на количеството водорасли.  :wink:

Stas

А някой помислил ли е досега, че честата смяна на водата води до намаляване на количеството на полезните бактерии? И че прекалено често е също толкова лошо, както и прекалено рядко?

77

те повечето бактерии са в филтъра и грунда :D пробвай да сменяш 40% на всеки 3 дни w00t и съм убеден че растенията ще се чустват перфектно :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Stas

Това е доста спорно. Има растения, които не обичат това, а и въпросът с бактериите също е доста по сложен. Но както и да е, няма сега да задълбаваме...

77

едно време когато гледах дискуси съм го правил :bash даже някой криптокорини свикнаха с честата смяна help от растенията които съм гледал само те не се кефеха  w00t
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

dido

Нищо спорно няма в това - в грунта, по листата на растенията и във филтъра се въдят бактериите. Просто там разгърнатата площ на частиците за прикрепване е огромна. Освен това във водата бацилите като цяло намират по-лоши условия за размножаване.

Legion

Една от основните причини за ниската концентрация на бактериите плуващи свободно във водата е светлината хич не им понася :!: Освен това намаляването бр.(концентрацията) на бактериите разтворени във водата(които е незначителен в сравнение с бр. им в грунда) при смяна на водата оказва еднакво влияние както върху растенията така и върху водорастлите.При смяна на водата обаче бр. на бактериите в грунда остава почти същия и който има корени се възползва :wink:
Какво ще кажете за способността на някой водорастли да се развиват успешно при недостиг на 1 елемент на средата(например желязо) и изобилие на всички останали? :roll:

Stas

Еми за водораслите - също като при растенията. Не всички растения искат много желязо. Например Ротала Маркрандра не обича много желязо. Защо да няма и водорасли със сходни "желания"...

penchod

Здравейте, да си продължа темичката: Рестартирах аквариума, смених грунада, сложих и нови видове растения, промених подребата, абе стана красота, в четвъртак заминах за 4 дни на почивка, днес се прибрах и гледам растенията дръпнали, поглеждам от близо, Еленовите рога и ТЕ е това е вече безобразие, нападнали буквално всичко, е с тая гад вече не знам кво да правя, нападнала даже и Миорофилума, представяте ли си напаст с гъстотата на брада по Миорофилума!!??!! Мисля да затъмня сега за 3 дни, макар, че се притеснявам да не е пагубно за част от растенията. Кажете ми моля ви се какво може да я яде тая гадост(анциструсите и сиямските лисици не помагат, САЕ не мога да намеря), решил съм вече да нахакам секакви молинезии, аймониери, барбуси и не знам кво още и да ги оставя да измрът от глад или да изпасат гадоста,ако не помогнат, знам  едно място дето продават на достъпна цена малки сладки Астронатосчета :twisted:

Stas

Явно имаш чудни условия за тези водорасли. Аз пък си имам такива за синьо-зелени. Всичко било до условията... Трябва да се поинтересуваш по-скоро какво обичат "еленовите рога". Аз не знам. Ако някой ги е борил да каже!

NO CARRIER

Стигнах до следния извод: Веднъж появят ли се, рогата нямат махане освен чрез механичен метод. Ако искаш да се предпазиш - намаляваш храната и зачестяваш смените на водата. Осветлението май няма значение за тях.  :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

penchod

Цъ, аквариума е презапускан тотално преди 7 дни, не е органика, храна!? Кво да кажа, те мойте риби са си за ожалване, просто не знам как да се боря с тая напаст, търся нещо да я изяде.

NO CARRIER

Според мен, за 7 дни рога не можеш да завъдиш, ако ще каквото ще да е. 30 малки анциструса + 10тина планорбиса при мен не изядоха рогата, прави си сметка сам. Наистина, SAE може и да свършат работа, може би и молинезии, но там нямам опит.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

penchod

Не не съм ги завъдил, аз съм си ги пренесъл с растенията от преди презапускането, а сега те са избуяли просто на чисто. Проблема с механичното почистване, е че имам много растения.

N.Nobs

Цитат на: "NO CARRIER"Според мен, за 7 дни рога не можеш да завъдиш, ако ще каквото ще да е.

Може.И за 3 дни се завъждат ,ма(тииийт) им.С изключение на нишковидните,тези се въдят най-бързо.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

WOLF

SAE НЕ яде еленови рога това са мой наблюдения. За анциструси и др. рибки не мога да кажа нищо. А относно механичното им отсраняване ми се струва невъзможно, макар и аз понякога да правя опити за такова.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

penchod

Между другото, анциструсите ги ядът със сигурност, но от анубиаси и подобни, не могат да почистят, хигрофилата, миорофилума, хетернатерата и подобни.

dave

Драсти

Спомена, че рогата си ги завъдил около 12 окт. По това време слънцето си сменя с най-голяма скорост височината на "прелитане".

Помисли дали не е започнала да достъга пряка слънчева светлина през прозорците до аквариума вследствие от това, че слънцето вече минава по-ниско над хоризонта.

BTW моя експеримент за драстична 50%/дневно подмяна на водата с възстановяване на изсипанте торове доведе до почти мигновено преобразуване на брадата в рога. Засега е рано да се каже доколко това накривява капата на червените водорасли :D Експеримента продължава  moderator

Имам известни основания да подозирам, че брадата и рогата са различна форма на един и същи вид, но нямам време да почета. Червени водорасли са във всеки случай.

Legion

Цитат на: "Longanlon"Това е една от теориите може би, Боби.

Повечето от нас обаче клонят към описаното от Диана Валщад в книгата й Екология на растителния аквариум: че растенията изплзват химични елементи (фитонциди) за да се борят с другите растения (естествено тия вещества са най-ефикасни срещу низшите растения - водораслите) - процесът, добре известен на ботаниците, се нарича алелопатия. Според нея когато растенията процъфтяват те отделят много такива вещества и затова развитието на водораслите се потиска.

Всъщност, Диана стига до там да твърди, че застоя в растежа на растенията в старите аквариуми се дължи на натрупване на фитонциди в грунда, при което се получава автопотискане или нещо такова.

Извинявайте че пак подхващам темата за тази теория,но тя така ме обърка че.... :bash  :bash
Доколкото разбрах въпросните вещества се отделят от растенията и след като достигнат до определена конц. подтискат развитието на водораслите(На кои видове по-точно?)така ли е или.............
Щом като ефекта от тези вещества се появява при натрупването на определена конц. смяната на водата няма ли да окаже някакво влияние? :roll:
Доколкото разбрах японците използват екстракти от растения за борба с водораслите.Някъде не пише ли че тези вещества се отделят от растенията с цел подтискане развитието на водорасли и т.н.Взимани ли са проби от водата или грунда които доказват че тези вещества са били отделени от  растенията и при достигане на определена конц. подтискат развитието на водорасли.Или казано по друг начин ако екстрат с определена конц. от дадено растение подтиска разв. на водораслите,в-вата съдържащи се в екстракта трябава да ги има и във водата(грунда) в горе долу същите конц. ако растението ги отделя активно?
Така де защо да си купувам екстракт ако растенията ми отделят такива в-ва. :roll:
А застоя в растежа на растенията в старите аквариуми може да се дължи и на недостатъчно жизнено пространство.Пример пак японците :lol:

dido

В същата тази тема, 20-на мнения по-назад съм пуснал информация какви са веществата и какво потискат. За по-подробно описание прочети в книгата на Диана Валщад. Там има цяла глава с информация по въпроса, както и много референции, ако ти се задълбава.

Legion

Предполага че на сървъра я има :roll:
Понеже забравих вчера, относно водораслите и орган. в-ва.Някои видове водорасли са с миксотрофно(смесено) хранене,но има и много примери сред по-вишите растения(извън групата на растенията хишници)които също имат смесено хранене.От тук може да се предположи че за водорасли с миксотрофно хранене орг.в-ва в аквариума ще са предимство,ако в аквариума няма растения със смесено хранене или др. организми хранещи се с гниещите отпадъци с които да се конкурират за храна.

Similar topics (5)

1276

Започната от Halford


Публикации: 12
Прегледи: 5810

52819

Публикации: 23
Прегледи: 22879

38853

Публикации: 5
Прегледи: 3407

16735

Публикации: 8
Прегледи: 6151

37876

Публикации: 23
Прегледи: 11430