• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Причини за растежа на водорасли

Започната от kraltchev, 07.10.2005 02:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dave

Драсти

Спомена, че рогата си ги завъдил около 12 окт. По това време слънцето си сменя с най-голяма скорост височината на "прелитане".

Помисли дали не е започнала да достъга пряка слънчева светлина през прозорците до аквариума вследствие от това, че слънцето вече минава по-ниско над хоризонта.

BTW моя експеримент за драстична 50%/дневно подмяна на водата с възстановяване на изсипанте торове доведе до почти мигновено преобразуване на брадата в рога. Засега е рано да се каже доколко това накривява капата на червените водорасли :D Експеримента продължава  moderator

Имам известни основания да подозирам, че брадата и рогата са различна форма на един и същи вид, но нямам време да почета. Червени водорасли са във всеки случай.

Legion

Цитат на: "Longanlon"Това е една от теориите може би, Боби.

Повечето от нас обаче клонят към описаното от Диана Валщад в книгата й Екология на растителния аквариум: че растенията изплзват химични елементи (фитонциди) за да се борят с другите растения (естествено тия вещества са най-ефикасни срещу низшите растения - водораслите) - процесът, добре известен на ботаниците, се нарича алелопатия. Според нея когато растенията процъфтяват те отделят много такива вещества и затова развитието на водораслите се потиска.

Всъщност, Диана стига до там да твърди, че застоя в растежа на растенията в старите аквариуми се дължи на натрупване на фитонциди в грунда, при което се получава автопотискане или нещо такова.

Извинявайте че пак подхващам темата за тази теория,но тя така ме обърка че.... :bash  :bash
Доколкото разбрах въпросните вещества се отделят от растенията и след като достигнат до определена конц. подтискат развитието на водораслите(На кои видове по-точно?)така ли е или.............
Щом като ефекта от тези вещества се появява при натрупването на определена конц. смяната на водата няма ли да окаже някакво влияние? :roll:
Доколкото разбрах японците използват екстракти от растения за борба с водораслите.Някъде не пише ли че тези вещества се отделят от растенията с цел подтискане развитието на водорасли и т.н.Взимани ли са проби от водата или грунда които доказват че тези вещества са били отделени от  растенията и при достигане на определена конц. подтискат развитието на водорасли.Или казано по друг начин ако екстрат с определена конц. от дадено растение подтиска разв. на водораслите,в-вата съдържащи се в екстракта трябава да ги има и във водата(грунда) в горе долу същите конц. ако растението ги отделя активно?
Така де защо да си купувам екстракт ако растенията ми отделят такива в-ва. :roll:
А застоя в растежа на растенията в старите аквариуми може да се дължи и на недостатъчно жизнено пространство.Пример пак японците :lol:

dido

В същата тази тема, 20-на мнения по-назад съм пуснал информация какви са веществата и какво потискат. За по-подробно описание прочети в книгата на Диана Валщад. Там има цяла глава с информация по въпроса, както и много референции, ако ти се задълбава.

Legion

Предполага че на сървъра я има :roll:
Понеже забравих вчера, относно водораслите и орган. в-ва.Някои видове водорасли са с миксотрофно(смесено) хранене,но има и много примери сред по-вишите растения(извън групата на растенията хишници)които също имат смесено хранене.От тук може да се предположи че за водорасли с миксотрофно хранене орг.в-ва в аквариума ще са предимство,ако в аквариума няма растения със смесено хранене или др. организми хранещи се с гниещите отпадъци с които да се конкурират за храна.

Similar topics (5)

20562

Публикации: 4
Прегледи: 3072

3273

Публикации: 8
Прегледи: 5197

42060

Публикации: 54
Прегледи: 15703

1456

Публикации: 19
Прегледи: 10004

53121

Публикации: 5
Прегледи: 3332