• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 02:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Причини за растежа на водорасли

Започната от kraltchev, 07.10.2005 02:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

malomir

Сигурно е така но въпроса е че химията деиства и не се налага да презапускам.А пък брадата я вкарах аз със заразена хигрофила,така че не мога да съм сигурен дали имам условия за алги.Надеждата умира последна нали така?

penchod

Първо за химията, тя е 2 типа, едната не действа въобще, а другата действа, ама и на растенията. Колкото до вкарването на алги, мойто мнение е, а и не само мойто е, че те са си там просто във водата си има спори на всичко за което може да се сетите, въпрос на условия е то да процъвти и да берем реколта- пример, когато Велински ми подари част от растенията, които имам в момента, буквално беше писал "вече нямам нерви да се боря с брадата ", е имаха брадица, но тя при мен не просъществува, брада нямам и до момента. 4 месеца имах перфектна градина, дал съм на няколко човека растения и могат да потвърдяд, че са перфектни, промених доста неща форсирах малко аквариума, взех да пресаждам и преподреждам и някъде обърках някой параметър, за резултата няколко поста по-горе, това е, а брада въпреки, че си вкарах и в момента нямам.

Raven

точно така е - във всеки аквариум си го има пълният комплект водорасли под формата на спори дори и да не ги виждаме,точно както във всеки човек има вируси на различни болести- хепатит,туберкулоза и др.
но не боледуваме всички от туберкулоза а само когато организма отслабне и не може да се бори- същото е със аквариума ,ако системата се дебалансира веднага тръгват водораслите.
иначе няма такова понятие като "заразено" растение.
аз съм си взимал обрасъл със брада болбитис и го сложих смело в аквариума без да го третирам защото знам че това водораслло при мен не вирее и наистина болбитиса се изчисти и в момента нямам и грам брада.

но със сигурност имам спори на брада в аквариума и ако променя условията в неина полза ще тръгне за няколко дни.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

malomir

ОК МИР.Просто споделих,че това нещо наистина действа и то добре.Даже разкошно.В момента за 6 дена не ми е останала грам брада и аквариума ми за пред хора.Е как да не го споделя????Ако не с вас то с кого??

dave

Относно дефицита на фосфор:

В продължение на поне един месец фосфатите ми бяха под измеримото ниво 0.1ppm. Това не попречи на брадата да избуи най-накрая.

В аквариуми на познати фосфатите са 3..6ppm, да не говорим за 70..150ppm нитрати, а алгии не се забелязват. (непроверено лично)

През цялото това време сменям по 20..30% от водата 2 пъти седмично :-(

Останалите показатели:
Fe: 0.2 .. 0.4
NO2: < 0.1
NO3: 10..20 (поддържано с добавяне на KNO3, без добавяне клони към 5)
GH: 4
KH: 6
pH: 6.5

CO2 - мая 2x2L бутилки
Светлина: 110W / 200L
Рибно население: оскъдно.
Коритото е на 3 мес. Относително засадено.
снимка: http://www.del.bg/~dave/aq-first-last.jpg

торене по време на проблема: микроелементи s Fe, K2SO4, KNO3, MgSO4. Калия съм го целил към 5..7ppm (сега вече към 20).


Имам неприятното чувство, че нямаме работеща теория по въпроса с алгиите.

Последното, което опитвам е да нахраня китките с липсващия фосфат, компенсирайки с други мерки :bash  подобряването на условията за алгиите:
 - подкарах PO4 в посока 0.7 .. 1ppm, поне китките да не гладуват;
 - намалих светенето от 12 на 9 часа;
 - към 5 аймониерита и 8 отоцинкуса добавих 10 SAE;
 - увеличавам калия до 20ppm;
 - желязото го намалих до 0.1.

 Силно се блазня да засиля Fe на 0.5..1 с идеята нищо да не им липсва на китките, алгиите и без друго са си добре  :mrgreen:

Longanlon

Kaто гледам - добре си предприл тия мерки. Само че те действат единствено защото растенията успяват да преборят водораслите в химическата война, която водят непрекъснато във водата. Ако растенията ти не са достатъчно, просто няма начин да победят, колкото и добри да са условията - а твоите растения са малко. Наистина аквариумът ти изглежда хубав, но огледалата оптически увеличават гъстотата на посадката и заблуждават на пръв поглед за това колко растения имаш всъщност. Като преброих корените се оказа, че не са достатъчно. Имаше някаква формула за изчисление корен растение/литър вода, ама съм я забравил. Все пак имай пред вид, че моят аквариум е 130 л и имам над 400 корена без да броим мъха.

Моят съвет е да насадиш още растения (бързорастящи, които лапат веществата) - сгъсти ливадкадката и разултатите няма да закъснеят. И скъси осветлението още - в лекцията си Амано казва, че силните му лампи светят само 3 часа на ден, а през останалите 5-6 часа пуска само по една слаба лампа - колкото да може да се гледа аквариума. Аз намалих осветлението на 6 часа и резултатите са добри. Пробвай с 7-8 часов ден. Другите мерки са добре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Raven

единствената работеща теория за борба с водораслите е - установен баланс в аквариума и растеж на висшите растения.
иначе си напълно прав че точна рецепта няма,просто гледаш да натъманиш нещата така че да тръгне и водораслите сами си изчезват.нещата някак си се оправят от самосебе си.
естествено правиш всичко както си трябва- осветление,торене,смени на водата,грунд,СО2 - основните неща.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Boby_

Пак казвам - причината за изчезването на водораслите не е и не може да бъде в растежа на висшите водни растения. Гледам малавийци от години и съм имал периоди от по цяла година, в която проблем с водораслите не е имало в аквариумите. Не казвам, че растенията не помагат, а просто, че не са задължителни. Отговорът е в бактериите.  :wink: Не забравяйте, че дори висшите растения имат нужда от бактерии, за да усвоят азота. И не само водните такива.  :lol:

Longanlon

Това е една от теориите може би, Боби.

Повечето от нас обаче клонят към описаното от Диана Валщад в книгата й Екология на растителния аквариум: че растенията изплзват химични елементи (фитонциди) за да се борят с другите растения (естествено тия вещества са най-ефикасни срещу низшите растения - водораслите) - процесът, добре известен на ботаниците, се нарича алелопатия. Според нея когато растенията процъфтяват те отделят много такива вещества и затова развитието на водораслите се потиска.

Всъщност, Диана стига до там да твърди, че застоя в растежа на растенията в старите аквариуми се дължи на натрупване на фитонциди в грунда, при което се получава автопотискане или нещо такова.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Тази теория е силно, ама сиииилно преувеличена.
Само някои растения (и то далеч не много) отделят фитоциди (питай който щеш градинар за това). И това също е широкоизвестен факт.
Не ти ли прави поне малко впечатление, че повечето от въпросните предполагаемофитоцидоотделящи аквариумни растения прекрасно съжителстват помежду си? Това за фитоцидите на всичко отгоре не обяснява някои от фактите, което е смъртоносно за всяка една научна теория.

:lol:

dido

Тук не става дума точно за фитонциди, а за химически-активни вещества, които се произвеждат за да подтискат други висши растения и алги. В случая примера с градинарите май не е адекватен, щото те едва ли разбират от водни растения. А във водна среда нещата са доста по-ралични отколкото на сушата - особено по отношение на средата на предаване на тези вещества.

Boby_

Цитат на: "dido"В случая примера с градинарите май не е адекватен, щото те едва ли разбират от водни растения. А във водна среда нещата са доста по-ралични отколкото на сушата

Едва ли вярваш на това - влагата в почвата не е много по-различна от водата в аквариума. Няма принципна разлика между сухоземните и водните растения.

dido

Вярвам, мамка му  :lol:

Твърди се, че основно се изпускат през листата. Освен транспорта към корените и грунта. В случая като има вода наоколо "арсенала" от химикали може да бъде доста по-голям, отколкото ако имаше въздух.

Така или иначе в аквариум с много растения, които виреят добре, алги най-често няма. Въпреки високите стойности на всякакви хранителни вещества.

Boby_

Цитат на: "dido"Вярвам, мамка му  :lol:

Твърди се, че основно се изпускат през листата. Освен транспорта към корените и грунта. В случая като има вода наоколо "арсенала" от химикали може да бъде доста по-голям, отколкото ако имаше въздух.

Така или иначе в аквариум с много растения, които виреят добре, алги най-често няма. Въпреки високите стойности на всякакви хранителни вещества.

По-голям, отколкото във влажните амазонски джунгли?
При това - при растения, които никога в цялата история на многовековната си еволюция не са се срещали в естествената си среда?
И ти очакваш едно от тях да отделя фитоциди за други такива, срещу които никога не му се е налагало да се бори?
Едва ли.

penchod

Аз да ви кжа вече ги обърках теориите, мога да кажа, че нямам никаква причина да имам водорасли, ама имам, а растенията са ми много и растът много и резултата е следния слагам желязо, всичко видимо дърпа, овеличава се кипежа(днес Миорофилума беше като коледна елха в гирлянди от мехурчета), да а ма немате си идея как  дърпат еленовите рога по по-старите листа, и не знам вече просто се надявам в един момент нещата да се оправят и пак да нямам кьораво водорасло.

Similar topics (5)

20562

Публикации: 4
Прегледи: 3107

3273

Публикации: 8
Прегледи: 5216

42060

Публикации: 54
Прегледи: 15822

39108

Публикации: 17
Прегледи: 8788

19174

Започната от septic


Публикации: 9
Прегледи: 4512