• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Почерняване на листата на растенията

Започната от Ghost Rider, 15.08.2014 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ghost Rider

Малко инфо за аквата
240л
Sera fil 250 750л/ч + отделна УВ на изхода 11в, гъба, Siporax 1л, Siporax mini 1л
Вътрешен касетъчен филтър, 650л/ч , гъба, Phosvec 500гр, Siporax 1л, Siporax mini 1л
Ph 7, твърдостта е 4 градуса , нитрити 0. Параметрите са постоянни. Смяна на вода 2 пъти седмично по 30-40л

Осветление 2 х 30 вата Гролукс и Аквастар. 11 часа дневно.

Температура 29-30 градуса(без допълнително подгряване през лятото)

Обитатели Дискуси 2 по 10см и 5 по 5-6см. Всички риби са при мен от съвсем малки 1-1,5см. Хранене 4-5 пъти дневно

Растения echinodorus bleheri, echinodorus tenelus, Valisneria americanaА това е и проблема, почерняване на листата на растенията. Не се вижда много добре на снимката, но много ми приличат на кафяви водорасли.

Мисля да опитам със намаляване на времето за осветление на 8ч, или пълна тъмнина за 3-4 дни.
Варианта с белината дали би подействал? Не ми се ще цялостна подмяна на растенията, че са доста скъпи тук(5 евро е стрък валиснерия)Бих опитал всички варианти, ако знаех от къде да започна...

terier4o

Нещо си бъгнал леко аквариума май  :-), за щастие кафевите водорасли са едни от най-лесните за преборване. В никакъв случай не пробвай вариантите със затъмняването или намалянето на светлината, още повече този с белината.
Като за начало можеш малко да увеличиш  силата осветлението( +1 х 36вата примерно ) , ако има как... защото кафевите водорасли се появяват при ниско осветеление или високи силикати(поне според статиите, които аз съм чел)
Много лесен и евтин вариант е 3/4 малки анциструса, те доста бързо ще изчистят растенията от кафевите водорасли.
Интересно ми е кога и след какво са се появили, при мен е имало случай след дълбоко сифониране да се появят за малк :) .
УСПЕХ!  *DRINK*

Ghost Rider

Винаги си ги е имало, имам ги и в другите аквариуми, но пък там са по-малко, като филтрация и осветление там положението с същото, но пък растенията са по-малко също. Очаквах да изчезнат с времето, но се увеличиха. За сега се въздържам от още риби, че и сега съм на ръба. Когато намеря начин да кача големия аквариум 560л ще е вече друго, ама не минава по стълбите (на 3ти етаж съм и няма асансьор). Няма проблем да добавя още една пура, а сега видях и друго, тези са по 30 вата, не по 36. Стартиран е преди 7-8 месеца, със 50% стара вода и 50% стар грунд. Дали има смисъл от СО2 и наторяване, след като добавя още една пура, и каква да бъде пурата бяла или червена?

terier4o

За пурите ...840/865, добре ще е да махнеш и гролукса и да я смениш с нещо от тези които ти посочих. За СО2 ... така или иначе на 240л 90 вата пак ше са ти малко за растителен аквариум, моя съвет е да не се наемаш с торенето и СО2, че кашата ще стане по-голяма.
Пак ти казвам сложи няколко анциструса можеш ида купиш още един филтър  и 100% положението ще се оправи.

Ghost Rider

Утре ще имам и рибоците и още един външен филтър Eden 511. Нямат лампите обаче които ми препоръчваш. Какво мислиш за Sera Daylight Briliant? Цветовата температура е същата, и ги имат в наличност. И за сега мисля да оставя Гролукса, че ако го сменя и него много идва разходи и ще бъда линчуван, а при свалянето има вероятност да се повреди и тръбата в която е затворена херметично пурата.
Много благодарско за акъла, надявам се да се оправи, а бирата е от мене...

Публикациите са слети: 15.08.2014 19:07

Относно осветяването, има налични херметично затварящи тръби за т5, имам достатъчно място да сложа 54 вата 105см, а и почти няма разлика в цената. Да взимам ли такава или е прекалено силна?

Penta

Има водоустойчиви фасунги за Т5, все пак не да ги потопи в аквариума :)
Посочените от terier4o лампи търси във фирмените магазини на Philips/Osram (за осветление ) а не в магазин за акваристика.

И не се занимавай с филтри от рода на Eden 511, не е подходящ за твоя случай. Той е за нано аквариуми.

Два броя 54W ще са добре, без старите.

Ghost Rider

http://www.acuariosdepared.com/LUZ-ACUARIOS-HERMETICA-SUMERGIBLE-50X980MM-30W
Ето тези тръби имам предвид, предпочитам ги, тъй като капака при невнимание се усуква, и да не стане беля с лампите. Опитах се да снимам мойте обаче не стана нищо... Колкото до филтъра, мислиш ли че няма да е достатъчен все пак ще е трети, другите 2 са със общ капацитет 1400 л/ч и + 600л/ч (реално около 450-500л/ч) трябва да е достатъчно? Не е късно, утре рано сутринта мога да сменя поръчката. Иначе имам такъв на 100 л аквариум заедно с касетъчен 300л/ч и съм доволен, ползвам го от началото на миналото лято в тая комбинация.

Penta

Ами щом ти харесва с по 3 филтъра на аквариум, ОК. Моето виждане е за един филтър подходящ за съответния обем.

Ghost Rider

Да, наистина ми харесва сигурността с повече от един филтър, ако спре външен филтър, сменям веднага помпата на касетъчния с по-мощна, до разрешаването на проблема.
Сега обаче видях и друго, днес сменях вода, и в момента стъклата са почти целите кафяви, и това е около 4 часа след смяната. Сега след като се наплюскат рибоците, ги почвам с ножчето (стъклата а не рибите)...

Публикациите са слети: 17.08.2014 13:01

Вече съм с още един филтър на аквата, анциструсите ще сложа утре. Относно светлината обаче, в магазина ме посъветваха да не добавям, а да намаля храненето на 3 пъти дневно. Мнението на продавача е - високо ниво на нитрати (за нитрати тест нямам). Нитритите са си както винаги 0.
Сега вариантите са 2:
1. Добавям 54 вата и 3 малки анциструса.
2. Вадя 1 дискус слагам анциструсите и намалявам храненето.

dafil

Три пъти дневно *CRAZY* *CRAZY*
Защо не два пъти.Риба от глад трудно ще умориш.По-бавно ще ти растат рибите,но ще намалиш и рискове  от чревни и т.н. инфекции.
...освен ,ако не ги готвиш за изложба ;-)

Penta

До колкото знам дискусите ядат много, няма как. Трудно се гледат растения с тях, не е невъзможно но е трудно.