• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.10.2020 04:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Питане относно водоралсло?

Започната от Infinity_bg, 23.10.2012 09:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Infinity_bg

Здравейте, питането е следното. От около седмица съм пуснал един 54 литров аквариум с 11W лампа, като първоначално, водата се въртя повече от седмица с подобрител и съответно вътре в аквариума имаше точно 3 вида растения. Подмених водата веднъж на 1/3 -та. Дъното е покрито с JBL Manado като също така съм добавил и един корен който е закупен от магазин и предварително киснах няколко дена като му подменях водата всеки ден. Корена и грудна, както и всичко останало са закупени от http://www.zoo-paradise.com/ ако има значение. Преди да ги пусна рибите, тествах водата с Aquarium Munster Aquavital Multitest 6 in 1, за pH, Обща твърдост (GH), Карбонатна твърдост (KH), нитрити (NO2), нитрати (NO3), активен хлор (Cl2) и всичко беше в нормата. Нямах само тест за амоняк.

Забелязах обаче, че върху самия корен се образува нещо подобно на водорасло което е белезникаво, прозрачно (прилича на медуза), но определено явно е рехаво, защото доста лесно се разпада когато се докосне. Същото това е започнало да пада и върху част от грунда. В момента в аквариума има около 15 риби: неонки, барбуси, няколко гупи.
Та да се притеснявам ли относно това водорасло и да го махам ли?

Nikiengi

Не се притеснявай, нищо не махай, ако не го изядат рибките след време ще изчезне само, но ако искаш си купи 1-2 анциструса, те ще ти решат проблема.  :-)

Infinity_bg

Оххх забравих, да добавя че имам 4, ацитруса, два са големи.  :-[ Значи да не се притеснявам. Ще следя състоянието му, въпреки че това водорасло, много странно расте, избира само по тъмните части на корена, и доста се е уголемило. За сега не ми се струва че рибите го ядат, от време на време гупите го пробват, но явно не им се услажда. *JOKINGLY* Смятам да го снимам, и да сложа снимката тука, да го определите какво е точно, че аз лично не мога да го намеря в енциклопедията.

zariio

Бактериална колония.Появява се винаги при стартиране на нов аквариум.

Infinity_bg

Ясно, предположих че е нещо подобно, защото не прилича на водорасло. Поне не и на цвят. А до колко време ще се развива и очаква ли се по някое време да изчезне? Между другото на пакетчето с подобрителя пишеше, че се сипвало половината от него за този литраж и другата половина след седмица. Май вече му е време да го добавя.