• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.01.2021 06:06

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

отровен аквариум

Започната от Stupid_boy, 09.09.2008 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stupid_boy

снимки

причина:
8 дена отсъстие от моя страна, храненето бе 'поверено' на тъщата, за 8 дена половин 50 грамова разфасофка dajana tetra neon.жената бе предупредена да ги храни на 2 дена по МАЛКО, но в усилията си 'да не умори животинките от глад' имах 1-2 пръста органика по дъното, както и вода, подобна на яхния.рибките са живи, макар и нездрави ( ще ги оправя ), но растенията са тотална щета. имам по много всички видове зелени и кафяви алгии, нишковидни, както и черна брада. неонките са станали като шарани, коридорасите са наддали значително, ама най-вече анцитрудите са станали х2. почти нямам водорасли по съклата, но по дъното е скръб.

взети мерки:
снощи в 21:30 ( когато се прибрах след почти 8 часа път и от когато са снимките ) смяна на 15 литра с чешмяна вода ( сифониране, ама нямаше за кога да чакам за престояла вода ). днес в 9:30 пак ( с престояла около 12 часа ). довечера пак и така още няколко дена на всеки 12 часа. при всяка смяна добавям почти критични количества алгомин на tetra и биофилтър на dajana. пера филтъра по 3 пъти на ден ( иначе се забива ). засилих до максимум аерацията, но пак ми се вижда недостатъчна. отделих топките маримо в слабо осветен резервен съд, папратта и някои други особенно засегнати растения: на тъмно. добавих им от горните подобрители. PH-то ми в момента ( 13:30 на следващия ден ), след доливане снощи на 5 литра минерална вода 'горна баня' с Ph почти 10, е 5.4. това ми говори за неимоверно големи количества амоняк. купих 4 пакета активен въглен от различни места, никой от които не ми върши работа, та продължавам да търся подходящ. намалих осветлението на половина. след малко ще взема и най-бързо растящите растения от кварталния магазин ( само с лечебна цел, без да мисля за визуалния ефект ).


ще съм благодарен за всеки съвет, спестил ми рестарта ( който в момента ми се вижда неизбежен ).

Raven

Нямаш много растения особено вкоренени,така че нищо не ти пречи да рестартираш.
Проблемът е че си прал филтъра- щеше да ти помогне след рестарта ако бактериите си бяха в него,евентуално можеше само да го "преплакнеш" набързо в аквариумната вода.
.
Вместо всичките неща с  които си се занимавл тези дни- много по лесно щеше да е един бърз рестарт.
Спри да слагаш тези "подобрители" - алгомин стоп и прочие чалги- те само досъсипват растенията.

..............

Освен това проблемът с храненето на рибките по време на отпуска често води до такива резултати,а решението е елементарно- просто не се хранят!!
Аз отсъствах 10 дена и като се върнах заварих 30-те си клиновидни разбори в отлична форма- жизнени ,добре оцветени и активни.
Сега ги храня по два три пъти на вечер по половин доза и няма никакъв отрицателен ефект.
При рибите десетина дена лечебен глад действат много добре- стига преди това да са хранени добре и да са в стабилен аквариум разбира се.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Stupid_boy

растенията са отделени, но са в доста лошо състояние.
бърз рестрат няма как да направя пораси липса на време ( и финанси ). все пак май ще стигна до там.
растения в момента почти нямам, освен някои треви. всичко друго е отделено.

с 'излишните неща' се занимавам от снощи. искам да опитам без рестарт, колкото и да не ми се вярва и на мене.

филтъра го пера и добавям бактерии защото се забива до горе. това е вътрешен, а при мойта чорба е нормално да се забива ( малък е ).

за храненето, исках да ги оставя така, ама жената се заинати. майка и щяла да се оправи! сега и рибите, и морското свинче, ще са на диета. то се видя!

nina

Не знам защо си мислиш, че положението е такова, само поради това, че рибите са прехранвани. Според мен, ако това в подписа ти долу е вярно, рибите са ти прекалено много за този аквариум. Филтрацията също ми се вижда недостатъчна за толкова много риби. Имам около 30 литра аквариум, набила съм вътре два филтъра х 150л/ч., храня умерено, имам малки нциструси за "мръсната" работа, но ако пропусна два пъти да сменя водата, вероятно ще заприлича на твоя батак. Освен това имам и доста растения. Те се "грижат" за остатъците от хранопровода на рибите. Моето мнение е, че нямаш баланс - много риби, малко растения. Аквариума ти е прекалено малък, че да ти се струва толкова сложен един рестарт. А като гледам е просто неизбежно. Разкарай всичко и започни отначало. Успех!

Raven

Според мен прекалено много неща слагаш в толкова малък обем- това е крайно нестабилна система и освен вода нищо друго не бива да се слага- никакви препарати имам предвид.
Рибите са предостатъчно за да добавят нужните макро и микроелементи,всичко останало товари системата излишно.

Имал съм всякакви аквариуми- от 60 до 700 литра,/включително и едно триста грамово нано в момента/- колкото по голям е обемът - толкова по малък е риска от дебалансиране на системата.

Рестарта е просто вадене ,промиване и редене наново- в 700 л. го правя за 4-5 часа.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Stupid_boy

уважавам мнението на всеки, но:

да, в малкия обем е трудно ( и често критично )

( тук изтрих доста неща )

моля да се съсредоточиме върху брадата, нишковидните, зелените и кафявите алгии, върху потенциалния рестарт и избягването му. *HELP* *HELP* *HELP*

вече имам бързо растящи, които да 'ядат' останалите гадории. продължавам и със смените на водата.

kamos

Просто му дай време. Стига си го насилвал. След около 2 месеца ще се оправи.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

don_misho

Абе що се мъчиш излишно?Така като ти гледам аквариума нищо няма да загубиш от един рестарт,при всичките тези алги просто няма смисъл( "its inevitable"-както каза агент Смит в "The Matrix")По лесно ще ти е от където и да го погледнеш!

Stupid_boy

без паника! ( признавам, бях се паникьосал )
нещата си дойдоха на мястото. спрях смените на водата ( стабилно Ph около 7.05 ), върнах част от растенията ( излекувани ), дори пуснах другата лампа.
животинките са излекувани, макар и все още на диета. остана да оттърва папратта и няколко корена от тревата от гадната брада. останалото, вече оставям биотопа да се справи с него.

ceco

Все пак се позамисли и за броя на рибките.

Stupid_boy

ще напиша неща, които сигурно ще ми донесат бан, но не издържам на една и съща песен. предварително се извинявам.

пич, ако теб те кефи да гледаш 2 гупи ( примерно ) в твоя 240 литра, мен не ме кефи! когато ти се сблъскаш с проблемите, с които аз се сблъсквам постоянно, и се оправиш с тях успешно, тогава заповядай да ми даваш наклон ( за броя на рибите примерно ). не ти го пожелавам де. по твой съвет днес се замислих за тоя пусти брой и в резултат купих още една молинезия!

в моя МАЛЪК аквариум единствените неразмножаващи се рибки са анцитрусите ( много са малки още ) и неоните ( не знам по какво да ги позная ). в твоя 240+24 как е? дали имаш такъв микроклимат? за сведение, мен ме кефи и вида му, макар да не е по учебник или за изложба, а теб твоя?

много е лесно, и обикновенно така става, да се изкажеш компетентно 'много са ти рибите', без да знаеш дори за какъв проблем става въпрос! прави ми впечатление че това е дежурен отговор от страна на много 'разбирачи'.

ето тук има ВАЖНА тема по този повод!

за финал: не те познавам, нямам идея какво и как гледаш, не ми се връзвай много на прикаските. ако съм те обидил или засегнал по какъвто и да е начин, приеми моите извинения, но, МОЛЯ, за в бъдеще по-умерено с безмислените коментари. така не помагаш ( помагате ) на никой. не мисля че е уместно по този начин да се трупа брой постове с цел, може би, да си с по-голям авторитет пред новодошлите.

borislav

Според мен и една риба ти е много като не можеш да я гледаш както трябва!Няма какво да се сърдиш и не знам, защо все питаш като не слушаш какво ти се казва.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

Stupid_boy

Цитат на: borislav в 10.09.2008 21:09
Според мен и една риба ти е много като не можеш да я гледаш както трябва!


щом това е общото мнение, аз минавам в режим 'четящ'.
повече няма да ви занимавам, моля за извинение за досегашния тормоз.
дано Вие знаете как да си гледате рибите и да нямате нужда от помощ!

----------
държа на  *lock *lock *lock че сам не мога.

NO CARRIER

Хайде стига сте се дърляли като малки деца.
След като Stupid_boy казва, че знае какво прави, няма нужда да се повтаря едно и също нещо толкова пъти.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.