• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.11.2020 19:07

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Няма спасение от тия рога...

Започната от don_misho, 10.01.2007 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

don_misho

Кажете какво да правя вече,от месец и нещо сменям по 15% вода през ден,намалих торенето до минимум,подавам яко CO2,храня по много малко,сложих бързорастящи растения и пак не мога да се отърва от тия рога,а и малко брада :( ,какво да предприемам вече не знам...Интересно че само по грунда излиза и по корените,върху листата на растенията нама грам:
http://i84.photobucket.com/albums/k23/don_misho/STA60006.jpg
http://i84.photobucket.com/albums/k23/don_misho/STA60007.jpg
http://i84.photobucket.com/albums/k23/don_misho/roga.jpg

Longanlon

е, щом няма по листата значи е добре...

земи си няколко сиамски водораслояда и ще забравиш за рога

NO CARRIER

Сиамците май няма да го опасат това. Такива имам и аз. Има съмнения, че е Кладофора, по думите на Raven.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Ilianidis

Защо си мислите че с магическа пръчица и хоп готово.От раз за няколко дена или седмици не става нищо.Спазвай правилата и след време всичко ще е наред,даже сам няма да разбереш точно как е станало,просто става.

Raven

търпение- аквариума с растения е като английската морава- косиш редовно 200 години и накрая става.

изчакай още 1-2 месеца и ще си изчезнат сами всички водорасли,стига всичко останало да ти е в нормите разбира се.

за това пък както вече писа Кралчев- един път стабилизираш ли си аквариума  трудно ще го разцентроваш дори и да го занемариш- от опит обаче знам че това е подвеждащо състояние.

мислиш си че аквариума е станал безсмъртен и ако не смениш водата или занемариш тестовете и торенето няма да има проблем,и в внезапно  започват изненадите.
но наистина системата в един момен става много устоичива.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

discus

Цитат на: "don_misho"...намалих торенето до минимум,подавам яко CO2,,сложих бързорастящи растения ..


E ти освен да влошаваш нещата друго май не правиш. Торенето хубаво си намалил, но за каквъв дявол подаваш яко со2, пък и си сложил яко бързорастящи. Според мен сега тотално си влошил нещата. Със смените + бързорастящите спокойно може би ще занулиш нитрати евентуално и фосфати, в същото време яко со2, е като няма нитрати например за какво ти е това со2. През цялото това време пък рогата ще изпреварват растенията в храненето и ще си живеят , а ти ще си викаш к'во стааа тука бре. Според мен требва да балансираш, смени, торене с со2, торене с торове и светлината и тогава може да се отървеш от рогата

don_misho

Знам че в акваристиката всичко става бавно и славно,рогата ги имам от почти 2 месеца,не съм спец в химията и затова малко по малко изпробвам и експериментирам с аквариума си,преди редовно торях и подавах CO2 само през деня,осветлението ми е 72w. на 138л.,11часа на денонощие,сменях водата веднъж на 10 дена по 30% и никога не съм имал и грам водорасло.Всичко стартира когато започнах да скубя Валиснерията малко по малко,докато я извадя нацяло.100% съм сигурен че рогата и брадата се появиха от размътването на водата.Продължих си по стария начин,не изчезваха,но и не се размножаваха много.Реших да почна със сменянето на вода през ден по 15-20%.Забелязвам че рогата започнаха да набират скорост.Знам че водораслите се хранят с нитрати и реших да понамаля торенето,ясно е че вече съм смъкнал на нула нитратите и мисля след някой ден да започна да торя по старому,като се надявам растенията да наблегнат на консумацията и да не оставят шанс на водораслите.Не съм химик както казах и не мога да посоча точни параметри на водата,но интересно ми е че растенията се побъркват да растат,но и водораслите кретат.За това реших да понамаля торенето.Има и друго нещо,не знам параметрите на водопроводната ни вода и ако тя не е в ред с тея смени може и сам да си храня гадовете.Но съм търпелив човек и ще видя какво ще стане :D

theater

Смятам, че като за начало можеш да намалиш светенето от 11 часа на 7-8 и да не ториш. Водораслоядите в някои отношения правят чудеса между другото. Аз имах също доста рога при стартирането на аквариума, но след процедурите описани от теб (чести смени на вода) и намаляне на ВРЕМЕТО за светене (не интензитета) побеляха. Проблема е, че след това трябва някой да ги разкара от аквариума. Първо отрязах силно засегнатите листа на растения, като междувременно вкарах няколко САЕ-та. От известно време освен ксенококус нямам други водорасли, а и той гледам, че вече не се появява с тази страшна сила отпреди.
140л - харацини
http://starividri.org

Longanlon

Цитат на: "theater"Смятам, че като за начало можеш да намалиш светенето от 11 часа на 7-8 и да не ториш. Водораслоядите в някои отношения правят чудеса между другото. Аз имах също доста рога при стартирането на аквариума, но след процедурите описани от теб (чести смени на вода) и намаляне на ВРЕМЕТО за светене (не интензитета) побеляха. Проблема е, че след това трябва някой да ги разкара от аквариума. Първо отрязах силно засегнатите листа на растения, като междувременно вкарах няколко САЕ-та. От известно време освен ксенококус нямам други водорасли, а и той гледам, че вече не се появява с тази страшна сила отпреди.


И аз съм така :)


Дискус, не знам какво против имаш подаването на СО2 и слагането на бързорастящи растения, ама тва е основният начин за избавяне от водорасли. Бързорастящите изконсумират всичко каквото има за консумиране и voilla! Освен това изпускат много фитонциди, викат му алелопатия.

discus

Цитат на: "Longanlon"
Дискус, не знам какво против имаш подаването на СО2 и слагането на бързорастящи растения, ама тва е основният начин за избавяне от водорасли. Бързорастящите изконсумират всичко каквото има за консумиране и voilla! Освен това изпускат много фитонциди, викат му алелопатия.


Нищо против нямам, мисълта ми беше че подаването на много со2, без съответното торене и адекватно светене е БЕЗМИСЛЕНО. Доколкото мога да помня това и ти си го повтарял доста често. :lol:

don_misho

Именно подаването на много CO2,намаляне на фирмените торове(те рибите си торят така или иначе),светлината не се пипа и слагане на бързорастящи на теория трябва да попречи на водораслите да се развиват.След като поставя бързорастящите,те трябва да изпреварят водораслите в храненето,а на свой ред водораслите да умрат защото за тях не остава какво да консумират(като единственото което променям в постоянния режим на аквариума е намаляване на торенето с фирмени торове)Така поне мисля аз :roll:Може и да греша някъде щом още ме тормозят.Между другото не са много рогата но ме дразнят с това че не се махат толкова време.
Замислям се и над нещо друго,което NO CARRIER каза,да не се окаже някой братчед на Кладофората.Навеждам се над тая мисъл щото по листата на растенията нямам "рога" а само по грунда(в по-осветената му част) и по корените.

Ilianidis

Ти не намалявай торенето ,а направо спри за известно време.Приложи принципа,по-яките оцеляват.И ако си претоварил с риби,търсения ефект ще е доста далече.Възможно е и грунта да ти е натоварен с времето,сифонирай леко,но така че да не плувнат частици из водата,щото тогава може тия гадове и по листата да се появят,чистота му е майката.

dido

Кладофората спада към зелените алги - Chlorophyta. Тия рога са червени водорасли по-скоро.

Ilianidis

Докато трае прочистването направи следното-никакво кастрене и рязане на висши растения,остави ги да израстат много да запълнят цялата горна повърхност и през това време водата задръж без смени с прясна при положение че нямаш много риби примерно до максимално изконсумирване на солите и микроелементите от водата..Те влизат в т.н. пепел при изгаряне на органичната материя,важно е огромно количество биомаса от висши растения.На снимките имаш голи участъци.Рибите храни веднъж на ден по малко.Правилно си решил с многото растения,давай напред и търпение.Тея неща някой път стават на 3-4 месец.

Живко

Кладофора не е в никакъв случай. Тя е с чудно зелен цвят и е доста по тънка от рогата. Може да е много разклонена, а може и да не е. Зависи май от условията които и предложиш. Много устойчиво водорасло-растение. Да не дава господ да те налази. Обикновено зелените водорасли са по-лесни от брадата и рогата за морене. Зануляваш хранителните вещества във водата и хигиена. От кладофората обаче винаги има и по грунда и тя си папка от там. Другият проблем е, че нищо не я яде. Няма барбуси, грацилиси или водораслояди.
Напоследък откривам, че буйният растеж на рога, не на брада, в аквариума подтиска кладофората.
Буен растеж на рога успях да предизвикам с малко по-високи стойности на нитрати, влошена нитрификация и по-чети и по-големи смени на водата, което помага за лошата нитрификация. Сменям на 4-5 дни по 40-50% вода.

В 30 л. аквариумче си отглеждам скаридите. Там имам 60 вата енергоспестяващи крушки. Не подавам СО2. Правя редовни смени на водата заради скаридите. Нитрификацията не е много добра. В грунда съм наблъскал какво ли не. Оначало тръгнаха брада, рога, кладофора и растенията + яко зеленясване на стъклата. Постепено кладофората взе връх и умори всичко друго, без растенията и зеленяка по стъклата. Това мен и скаридките ни устройва чудесно. Добавям много малко калий, магнезий и желязо да не спре растежа на всичко зелено.

Още един пример, че водораслите, за които условията са оптимални подтискат другите. За това разбира се се иска доста буен растеж на някой вид.

Моето разбиране за борба с водорасли.
Ако се опиташ в бърз аквариум да намалиш торенето и оставиш светлината и СО2 със същият интензитет, ще постигнеш спад или много слаб растеж на висшите растения. Те няма да са успешни конкуренти на водораслите. При бърз аквариум, ако растенията усетят глад линеят много бързо. Аз имам случай на пълна смърт, за около 36 часа, на лобелия висока 15 см. След 36 часа от нея бяха останали само корените и едно листо.
Според мен решението е да забавиш целият аквариум. По-малко светлина. Никакво или много малко СО2 и то най-вече ако няма риби. Перфектна нитрификация. Торене съобразено с нуждата на растенията  и то основно от грунда. Продават достатъчно хапчета за такова хранене.
Положението е много по-сложно, ако има папрати или други не вкоренени растения.

Аз лично никога не успях да реша проблем с водорасли в бързият аквариум.
В другите обаче, където няма СО2 и светлината е не повече от 30 вата на 100 литра. Лесно се оправям с всякакви гадости. В такъв аквариум претенциозни, откъм светлина и Со2, растения издържат спокойно около 2 месеца, достатъчно време да умориш всякакви водорасли.
Никой не се е родил научен.

Живко

Цитат на: "Ilianidis"Докато трае прочистването направи следното-никакво кастрене и рязане на висши растения,остави ги да израстат много да запълнят цялата горна повърхност и през това време водата задръж без смени с прясна при положение че нямаш много риби примерно до максимално изконсумирване на солите и микроелементите от водата..Те влизат в т.н. пепел при изгаряне на органичната материя,важно е огромно количество биомаса от висши растения.На снимките имаш голи участъци.Рибите храни веднъж на ден по малко.Правилно си решил с многото растения,давай напред и търпение.Тея неща някой път стават на 3-4 месец.


Това не съм го видял.
За мен това е най-разумното решение. Само дето аз бих позабавил малко аквариума.
Както се казва оставяш аквариума да се оправя почти сам.

Някой да не си помисли, че се правя на спец по водораслите. Щом ги имам ясна е работата.
Споделям опит. Може да е полезен.
Никой не се е родил научен.

don_misho

Цитат на: "Ilianidis"Докато трае прочистването направи следното-никакво кастрене и рязане на висши растения,остави ги да израстат много да запълнят цялата горна повърхност и през това време водата задръж без смени с прясна при положение че нямаш много риби примерно до максимално изконсумирване на солите и микроелементите от водата..Те влизат в т.н. пепел при изгаряне на органичната материя,важно е огромно количество биомаса от висши растения.На снимките имаш голи участъци.Рибите храни веднъж на ден по малко.Правилно си решил с многото растения,давай напред и търпение.Тея неща някой път стават на 3-4 месец.

Точно по тоя път мисля да вървя,отпред голите участъци се попълват с глостостигма,която върви доста добре за сега и се надявам да изпревари рогата по грунта.
Благодаря на всички за съветите!

Predator

Здравей, до преди две седмици имах горе-долу същия проблем като твоя - след огромно почистване на стари растения и добавяне на нови тръгнаха доста "рога" (странното е, че когато тръгнаха те, остатъците от нишковидни просто изчезнаха!). В Интернет има доста написано за тях и причината за появяването им - излишък от желязо, нитрати, фосфати и т.н. И въпреки това пак е трудно да се определи точната причина за буквалния им взрив за една вечер.

Но по-важното е, че след дълги и неуспешни опити със смяна на водата (което сякаш им влияеше положително :)) най-накрая реших, че няма да се мъча повече и оставих нещата както са си с изключение на СО2-то, което позасилих доста. Светлината при мен е доста силна (около 120-вата (~4000-лумена) на 100 литра аквариум с вода до 33-ия см.) и след засилването на СО2-то растенията кипят много усилено, а микрозориума е покрит целият с мехурчета - по-това познавам, че количеството е добро, защото тестове нямам.

В момента глосостигмата, лилеопсиса, елеохариса и хемиантуса са се вплели в смъртна хватка  :lol: кой ще надделее в малкото пространство на аквариума ми и "рогата" буквално побеляха и се стопиха (е вярно че сега се опитват пак да тръгнат малко нишковидни, но то пък не може всички хубавини на едно място  :D )!

Така че истината е в многото и силни растения - те просто не позволяват на разни плевели да се ширят на спокойствие - не напразно много от световните първенци в акваристиката ползват алгициди на растителна основа (каквито произвеждат и водните растения) макар и да не го признават открито!

dido

А, мани ти. Ползват двукраки алгициди най-вече, както се разбра за Амано примерно...

phoenix9040

Понеже и аз се боря с моите рога да ми кажете амановите скариди хапват ли ги ? Че мисля да взема 50. Сега имам 15 и мисля ,че ги похапват .Виждал съм аманова скарида цялата да е ставала направо черна налазила участъка с рогата.Та от там заключвам,че си ги кльопат.
1.14. Забранява се рекламирането на търговски сайтове във форума на aquariumbg.com! Спонсорите имат собствени раздели за тази цел.