• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нишковидни водорасли - предозиране с желязо

Започната от NO CARRIER, 17.10.2009 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rakim

Raven Синьо зелените с антибиотик изчезват веднага когато и да съм имал,без никакви последствия.Даже ти беше писал с кои антибиотици става :-)
540л Южна Америка

iek

Макролидните антибиотици са най-сигурния метод, но преди това може да се пробва и друго. Забелязъл съм, че наченките се появяват, когато има прекалено много стеблени, нулиране на нитратите или поради друга липса-неусвояването им, и във зони със слабо течение. В последния тор, който си правих, част от азота го добавям чрез урея(карбамид) и много бързо овладях една такава ситуация.

Raven

Преди две-три  седмици ги третирах с Макропен- не можаха да се изчистят докрай и постепенно тръгнаха пак.
Бих пробвал пак с Макропена, но не ми харесва да си избивам бактериите два пъти за толкова кратко време, след последното третиране с антибиотика нещата не се оправиха веднага и имам чувството че някой водорасли тръгнаха по силно.
Мисля че антибиотика действа зле на растенията поради сривът на азотният цикъл, и от там тръгват и всякакви видове водорасли.
Преди антибиотика имах само синьозелени, след това се появиха всякакви.

За това си мисля за някаква алтернатива.
Моят аквариум е тежък случай-лятото го презапусках, сложих тор от червен червей под пясъка, след това почнах ремонт и го зарязах тотално- и стана работатаНаправих всичко точно обратното на това което трябва, и в резултата не мога да се отърва от водораслите.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Цитат на: Raven в 22.10.2009 14:02
Митко ти си писал и преди ,но я кажи пак - на синьозелените кислородната вода действа ли?
Също така имам къси зелени водорасли, а мъхът ми е коледен- дали ще го отвее чумата.
След колко време се сменя вода,колко процента се сменя и спира ли се филтрацията по време на процедурите.
Влача едни синьозелени от два три месеца и няма отърване от тях- покрай тях хванах и нишки и къси зелени- ако мога да ги препарирам от един път ще е идеално.

Не знам за синьо-зелени, просто нямам и не ми се е налагало да ги боря. Предполагам обаче че ще действа.
Не се спира филтрацията, не се правят извънредни смени, поне първите 2-3 дена. От това, което съм чел, кислородната вода действа реално до около 2 дни, после се чака ефекта. През първия ден се появяват мехурчета по растенията и водораслите, от кислорода, подобно на "кипене" от СО2.
Коледен мъх не съм гледал, но имам подобен - устисква. Ако имаш фонтиналис или накакъв чернодробен - ивади ги. Спомням си че валиснерията също е уязвима. Папратите нямат проблеми, нито анубиасите, нито криптокорините. Интересно че кладофората не се уврежда видимо, макар да е водорасло. По нея обаче съм завъждал черна брада, това трябва да го снимам за да го видите! Рибите и скаридите също не се впечатляват, също и офлювите. Обаче се сещам че при вас водата е мека, не знам как е тогава.
В интернет съм чел за доста по-високи дози но няма да ги споменавам, уж не трепели рибата.
Все се каня да напиша един списък за уязвимост към кислородна вода и да се допълва в последствие...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

В момента съм обрасъл от всякъде с водорасли, но пък си накупувах много дългостеблени,те тръгнаха,всичко кипи и фотосинтезира и за това ще изчакам малко и ще видя- с по редовни смени на водата и с помоща на растенията дано се оправят нещата по природосъобразен начин.

Ако не стане- ще пробвам първо с кислородна вода, Макропена ще го оставя като крайно средство.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

bigbeer

Цитат на: rakim в 22.10.2009 15:03
Raven Синьо зелените с антибиотик изчезват веднага когато и да съм имал,без никакви последствия.Даже ти беше писал с кои антибиотици става :-)


По принцип терапията с макропен е успешна в някои случеи. Интересното обаче е защо на едно място минава, а на друго не?!

kapacitet

Ох, тази мръсна синьо-зелена гадост, а как мирише  *CRAZY*
Raven, за мен едиственото без странични лоши ефекти решение е:
- всекидневно изсмукване на горния засегнат слой на грунда, промиване и обратно в аквариума.
- всекидневно почистване на засегнатите листа, най- лено става с парченце филтърна вата.
Колкото до нишковидните, още си държа яванския мъх в отделен буркан, а последно добавих  водна леща и охлюви. Изплаквам всяка седмица и сменям цялата вода. Експеримента трае вече не помня от кога, но съм решил ако трябва и година да чакам.

bigbeer

Цитат на: kapacitet в 22.10.2009 19:07
Ох, тази мръсна синьо-зелена гадост, а как мирише  *CRAZY*
Raven, за мен едиственото без странични лоши ефекти решение е:
- всекидневно изсмукване на горния засегнат слой на грунда, промиване и обратно в аквариума.
- всекидневно почистване на засегнатите листа, най- лено става с парченце филтърна вата.А с макропен пробва ли? Това със изсмукването не е решение.

Raven

Аз до сега два или три пъти съм хващал синьозелени , и не успях да ги преборя нито един път с нормални средства.
Винаги стигах до антибиотиците- два пъти до сега.

Като вторият път го ударих на чест и дадох всичко от себе си, но пак не успях.
Изсмуквах горният слой, промивах го  с вряла вода и го връщах обратно, почиствах съзнателно растенията,сменях често вода- мъчих се над месец и не успях, накрая пак стигнах до антибиотика , но не се изчисти напълно.
Тук там остана, известно време си седяха просто така без развитие ,но наскоро разбърках пак хардскейпа и тръгнаха веднага.Този път са комбинирани с нишки и къси зелени.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

bonelez

Да се похваля, че и аз от скоро ги завъдих.И понеже тука няма от къде да се сдобия с детски антибиотик, реших да последвам съвета на г-н Амано....http://www.aquajournal.net/qanda/vol_001.html
и да пробвам да ги третирам с 1:2 Фитонгит - вода, със спринцовка м/у грунда и стъклото.Утре ще се обзаведа с въпросното магическо средство и ги почвам:-)
Ще ви държа в течение за резултата в случай на интерес.

Живко

Аз пък винаги имам синьо зелени.
Преди се опитвах да ги моря с антибиотик, но установих, че дълбоко в грунда си остава заразата и ако има условия те се появяват пак.
После след 1-2 третирания с един и същ антибиоти бактерията май развива резистентност и....
Вече не ги моря. Само ги поддържам в количества, които не пречат и не се виждат. Забелязват се само в грунда плътно до стъклата.
Винаги когато видя поява на синьо зелени се оказва, че по някакъв начин СО2 и нитратите са под нормата. За моят аквариум оптималното ниво на нитрати е 30-50 мг./л.
Вдигам нитратите на 50-60 мг/л, оправям си СО2 и проблема за ден два е отстранен. Е разбира се правя и едно повърхностно сифониране и отстраняване на не работещи растения.
Никой не се е родил научен.

Alexfield

 *offtopic
Аз имам един малко страничен въпрос свързан с използването на антибиотик за борба с водораслите.
Доколкото разбрах освен, че поразява водораслите, избива нитрифициращите бактерии във филтъра и грунда, както и всички безгръбначни - охлюви (предполагам и скариди). Това на практика унищожава азотния цикъл и в общи линии е равносилно на рестарт на аквариума.
Наистина ли е така или аз нещо не съм разбрал? Ако е така, излиза, че използването на антибиотик не е оправдано:
- трябва да няма риби в аквариума, защото като им унищожиш азотния цикъл ще се натровят после с нитрити
- трябва да внесеш нови охлюви, ако искаш да ти обръщат грунда, за да се аерира

П.П. И аз имам едни синьо-зелени на едно слънчево място в грунда на най-малкия аквариум: 30л. Седят си там, радват се на слънцето, когато го има, развиват се умерено в грунда, но не излизат нагоре.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

NO CARRIER

Слагал съм ефлоран, но на охлювите им нямаше нищо. Предполагам, че и скаридите ще оцелеят.
Но бактериите ги убива, да. Нали за това го пием хората. Можеш да извадиш гъбата на филтъра, да я топнеш в някаква кофа с вода и да и осигуриш аерация, а след ден да смениш вода и да я върнеш обратно. Или да си запазиш от старата вода.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kapacitet

ЦитатНаистина ли е така или аз нещо не съм разбрал? Ако е така, излиза, че използването на антибиотик не е оправдано:


Мисля, че много добре си разбрал какви са последствията. Според мен всичко зависи от състоянието на аквариума преди третирането с какъвто и да е по- силен медикамент. Ако има една стабилна и добре работеща биологична среда, нормално количество обитатели съобразено с размера на аквариума и най- важното добре развиващи се растения, последствията няма да са толкова лоши или по- точно, средата ще се възтанови по- бързо. В такъв случай рестарта не е решение на проблема.
В повечето случаи водорасли се появяват след леко занемаряване на аквариума, а проблема е, че когато се появят се развиват много бързо и премахването им по естествен път трае месеци и пак не изчезват на 100%.
Аз лично, когато забележа наченки на водорасли, отивам и си купувам растения, няколко охлювчета или сомче. Неща които ще ми помогнат за подобряване на хигиената и с по- чести смени на водата проблема се решава в рамките на няколко месеца.

yogle

От една седмица ми се появиха тези водорасли:


Искам да попитам това нишковидни водорасли ли са. Не торя с нищо друго освен Dajana Proflor 10мл на 70 литров аквариум  веднъж на две седмици . Дали не бъркам , че го слагам когато сменям водата, или да спра да слагам. Ако може да препоръчате метод за борба с тия гадове ще съм много благодарен.