• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нишковидни водорасли - предозиране с желязо

Започната от NO CARRIER, 17.10.2009 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Благодарение на Жоро се сдобих с тензо коктейл. Сметнах горе-долу колко да слагам, ама от глупост 2-3 пъти сложих по една препълнена кафена лъжица вместо по 600мг. Разбира се, тръгнаха водорасли. Като ги гледам, повечето са нишковидни. Има малко рогца и тук там кладофора.
Освен редовните смени на водата, дали е добра идея да ръгам калий и магнезий? Тензото го спирам за поне 2 седмици.  CO2 си върви от система с мая и захар.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kapacitet

А дали ако си продължиш с коктейла, но на половина от нужната за твоя аквариум доза, след време няма да изчезнат водораслите. Естествено с редовни смени на вода и нормални грижи за аквариума.
Забелязал съм при мен, че когато започна с по- големи дози и по- силен тор, се появяват водорасли. Започвам всекидневно наблюдение на засегнатите растения и ми прави впечатление, че след време изчезват гадовете.

NO CARRIER

Предполагам, че има все още остатъци от желязото в грунда и филтъра. За това него го спирам на 100%. Хм, щях да пускам роголистник. Утре. Това се случва в малкия, 32л скаридарник. Няма бързорастящи, за да изядат манджата. И за това ме е страх да торя.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

zambo

Внимавай с тензо коктейла като го сипваш в скаридарник . Има доста мед в него , който е токсичен за скаридите в малко по-големи дози .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

NO CARRIER


Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kapacitet

А между другото, тези нишковидни са голяма гадост. Имах явански мъх и целия стана в нишковидни, но само по него. Извадих го преди два месеца в един голям буркан и през два три дена го плакна и сменям водата с престояла чешмяна. Буркана стои в единия ъгъл до аквариума, без никаква техника, светлина, торове или каквито и да се добавки. Е тази гад няма махане. 

Raven

Нишковидните са най бързите водорасли- малко да се наруши баланса и те са готови.

В замяна на това  пък са трудни за махане.
Не случайно са всеобщи любимци.Когато ми се появят нишки, основно от преторяване, спирам всякаква химия.
Веднъж реших да продължа да слагам патент калий, но не ми хареса скоростта с която се стабилизира аквариума и го спрях и него.
Може би е грешка, но фактът че са се появили водорасли говори че растенията са се презапасили с торовете и са останали излишъци.
При това положение нулирането няма да навреди на растенията защото те са натъпкани и си бутът по инерция, а водораслите от нулирането се влошават.

За това аз предпочитам при това положение да нулирам напълно и да сменя малко по интензивно вода.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Нишковидните много лесно се трепят с кислородна вода, просто са много кекави. После обаче трябва да вземете общи мерки, иначе рано или късно пак ще се появят.
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

Виж, за това с кислородната вода не бях се сетил. Ще пробвам с ниска концентрация. Мерси!

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

vancho

в един от аквариумите ми също има явански мъх почти покрит с такива водорасли и скоро мисля да го рестартирам , как да третирам корена с мъха за да може после като го сложа пак да няма повече водорасли

phoenix9040

Не е важно да третираш корена .за да не се появят а в последствие да подържаш състоянието на водата в граници. Защото даже ида обезаразиш ( така да се каже) корена от нишковидните те пак ще се пръкнат ако нямаш баланс.
1.14. Забранява се рекламирането на търговски сайтове във форума на aquariumbg.com! Спонсорите имат собствени раздели за тази цел.

vancho

не си ме разбрал. в момента по корена има мъх , но по мъха има водорасли ,  не искам да свалям мъха и да го сменям , а да премахна само водораслите , така че след като пак го сложа във водата след като рестартна аквариума , да не ми тръгнат  много повече водораслите.

NO CARRIER

Водорасли и мъх - отиват в кофата и двете.  *SORRY*
Не знам с кислородна вода дали няма да стане.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Напиши поне какъв е мъха, щото някои не издържат на кислородна вода. Ако е явански, спокойно издържа 50мл/100л вода. Трябва да се чака седмица примерно за да се види резултат. Ако не, се повтаря. По-високи дози може, в отделен съд, експериментално. Кислородната вода предварително се налива в бутилка литър-два с  вода за да се избегнат после високи локални концентрации. При това не се лопчи, джурка и прочее!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Митко ти си писал и преди ,но я кажи пак - на синьозелените кислородната вода действа ли?
Също така имам къси зелени водорасли, а мъхът ми е коледен- дали ще го отвее чумата.
След колко време се сменя вода,колко процента се сменя и спира ли се филтрацията по време на процедурите.
Влача едни синьозелени от два три месеца и няма отърване от тях- покрай тях хванах и нишки и къси зелени- ако мога да ги препарирам от един път ще е идеално.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.