• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Неизвестно водорасло

Започната от venkov, 15.08.2010 18:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

barabata

На мен понеже ми се поизчерпаха някой от елементите и растенията започнаха с разни липси да се борят преминах на съвсем друга тактика. На всеки 2 седмици (мързи ме да го правя всяка, но имам желание) правя почти 70% смяна на водата в аквариума (250 литра). 
Спирам канистъра и на вкарващия вода в аквариума "бастун" нахлузвам един градински маркуч опънат до сифона на банята и затягам с две скоби. Пускам канистъра и чакам да ми изпомпа водата от аквариума като като нивото стигне до там че таман да засмуче и въздух и го спирам пак. Освобождавам скобите и нахлузвам пластмасов детайл като този на смукателя (дето пази да не засмуква рибки и други обитатели) за да разпръсква входящата в аквариума струя и премествам края от сифона на подходяща чешма. Нагласям температурата на водата и пускам да се пълни аквариума. Периодично проверявам да не се е разместила температурата и по принцип процедурата я правя вечер понеже отива целия бойлер топла вода при тази операция.
Откакто правя така , подавам само ЦО2 от бутилка с мая и захар и забравих за торовете. Преди седмица пак изхвърлих една по-големичка пълна торба с бързорастящи - роголистник, дъбчета, наяс, лимнофила, бакопа ... Скоро ще трябва да плевя и от дъното че почти няма свободно място.

Ставам все по-голям фен на големите и чести смени на вода и нямам нито една риба фира при тази процедура. Трябва обаче да се правят редовно иначе изменението от много застояла вода  до съвсем прясна може да им дойде на нагорно на рибките. Изменението в химиния състав става много рязко и е голямо.

А и някой от методите за борба със алгите (водораслите) се базират точно на честа смяна на водата .
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Similar topics (5)

9617

Публикации: 4
Прегледи: 3810

57221

Публикации: 3
Прегледи: 2186

19955

Публикации: 6
Прегледи: 4095

57647

Публикации: 2
Прегледи: 2523

23655

Публикации: 18
Прегледи: 7907