• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.10.2020 03:03

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Напаст - кафяви водорасли

Започната от kimmy_rz, 22.01.2012 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kimmy_rz

Взех едно анциструсче около 6см. да видя как ще се спогажда с барбусите. Отначало имаше голям интерес към сомчето, обаче веднага го прекратих като изкарах от аквата за 1 час лошите барбуси и щом ги пуснах обратно не проявяват никаква агресия, даже изглеждат леко респектирани. Другото, което ще направя е да спра да давам от основната храна на рибите и ще я заменя с една, която купих наскоро ... може самия вид на храната да съдържа някакви вещества подхранващи водораслите. Започвам смяна на 50% вода през ден и ограничавам лампите до 7 часа. Ще пиша по-нататък как се отразява всичко това на водораслите. Ако няма ефект, обмислям спиране на светлините през ден и закупуване на препарат против алги. Ако някой се сеща за още нещо нека сподели, че са много грозни тези водорасли.

Nikiengi

Ами при мен го решиха проблема 3 анциструсчета, но малки (около 1.5 см)! Сега се радвам на перфектна чистота.  :-)

kimmy_rz

Ако се наложи ще взема още 2 сомчета. Така или иначе скоро прехвърлям всичко в по-голям аквариум. И сега е момента да попитам дали да прехвърлям растенията които имам от този съд в новия или да вземам нови, при положение че имам водорасли.

Nikiengi

Мисля, че е по-важно да са малки още, а не бройката им! По-добре вземи нови растения, макар да не е задължително водораслите да тръгнат и в другия, важно е дали има условия в него да се развият.  :-)

kimmy_rz

Цитат на: Nikiengi в 23.01.2012 11:11
Мисля, че е по-важно да са малки още, а не бройката им! По-добре вземи нови растения, макар да не е задължително водораслите да тръгнат и в другия, важно е дали има условия в него да се развият.  :-)


Аз си мислех, че като са големи ще чистят повече. Благодаря за всички съвети :) !

VDO

При мен ,след като стартирах и изчаках завъртане на цикъла,в новия аквариум пуснах един около 7см.анциструс.Кафявите налепи,които бяха по вътрешния филтър и нагревателя изчезнаха за едно денонощие.После пуснах още две малки и непрекъснато са в движение и чистят ,а големия стои под един корен и излиза рядко ,когато свети лампата.

kimmy_rz

Резултатът е налице. 2 анциструсчета, смяна на водата през ден по 10% и намаляване на осветлението до 5ч/ден изпратиха кафявите водорасли в историята. Аквариумът наистина изглежда чудесно. Най-голям ефект имаше от анциструсите, които изчистиха стъклата и растенията, а намаляването на светодена не позволява появата на нови водорасли и помогна за намаляването им като количество по грунда. Сега се чудя с какво да храня сомчетата след като няма много останали водорасли, а храната която давам на останалите рибки бива изядена преди да стигне дъното. Благодаря на всички за съветите ... наистина дадоха резултат. Може би трябва да се допълни в статията за кафявите водорасли, че дългият светоден спомага за развитието им.

VDO

Дънни таблетки за растителноядни риби със спирулина.
Цитат на: kimmy_rz в 31.01.2012 11:11
Сега се чудя с какво да храня сомчетата след като няма много останали водорасли, а храната която давам на останалите рибки бива изядена преди да стигне дъното.

djibarov

Аз моите анциструси не ги храня с нищо - каквото си намерят в аквариума.