• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Налазиха рогата, фосфати във водата...

Започната от Longanlon, 06.06.2006 20:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Чудя се дали тая нитратна смола не смуче и тия работи дето Стас нарича "органика", а Дидо се се прави че хабер си няма за кво става дума  :D Смолите доколкото разбирам имат доста интересни предпочитания към това което задържат и е напълно възможно весковата смола да пречиства и от разни други работи.

Аз минах на използване на активен въглен за пречистване на чешмяната вода, не използвам дехлоринатор, нито пък обратноосмозна вода.  Спрях да торя също така, храненето е с обикновена пръст под корените и резултатите са прекрасни - дали от неторенето или от въглена не знам.  И сега съм на вълна "пречиствай това дето не го виждаш" и имам обяснение на всички световни проблеми...

--Николай

botzi

Моя аквариум (15 литра) за една седмица се покри с рога целия, това станакато преминах на торене от сера флорена към тензо+калиевсулфат+магнезиев сулфат, и докато улуча дозите .........
сега уж ги олучих и рогата побеляха, ама не се махат.
Сами ли ще си отидат или нещо трябва да ги и изтърже ?

Stas


Raven

Цитат на: "kraltchev"

Аз минах на използване на активен въглен за пречистване на чешмяната вода, не използвам дехлоринатор, нито пък обратноосмозна вода.  Спрях да торя също така, храненето е с обикновена пръст под корените и резултатите са прекрасни - дали от неторенето или от въглена не знам.  И сега съм на вълна "пречиствай това дето не го виждаш" и имам обяснение на всички световни проблеми...

--Николай

моята система :D

аз го правя по този начин от няколко месеца и съм доволен,може би растенията забавиха малко,но пък са чисти и няма водорасли.
активният въглен пречиства много добре от хлор- в момента водата в София е силно хлорирана заради жегите,и като напълня ваната мирише яко,но като повърти помпата 30 минути водата се избистря и миризмата на хлор изчезва.
след това за около 20 минути я мятам в аквариума с маркуч пак през помпата с въглена и се получава общо близо час  въртене през активен въглен.

другото е яко коренова подхранка и нищо във водата докъто не си поиска,за сега признаци на глад няма- явно глината с добавките стига.рибки също се посъбраха доста- около 150 бройки има,скоро май ще греба с кепа напосоки и което отърве- отърве.

растенията не кипят ами врят направо-чак пречи на гледането,особено първите два три дни след смяна на водата.
болбитиса става като газиран.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

kraltchev

Ако се придържаме кьм началната тема за това какво предизвиква рогата и какво ги мори изглежда че това което Рейвън и аз правим, зануляване а ла Стас и махане на фосфатите по Лонганлонски яко им съсипва живота.

Заключението, ако има такова, е че торенето трябва да е никакво или почти никакво.  Това обаче не е догма - тоест не винаги растенията ще се чувстват добре без торове вьв водата.

Растения като папрати (болбитиса е пример за папрат), мъхове, анубиаси, амазонки и валиснерии явно нямат проблеми.  Но други предполагам че няма да растат много добре.  Аз имам само амазонки и много открит субстрат така че моя пресен опит е малко лъжлив. Рейвън, какви видове растения имаш в аквариума си?

Може би тук трябва да отбележим че напоследък доста от аквариумите на Амано са подредени по доста хитър начин.  Мъхове, папрати,  анубиаси в долната 1/3 или 2/3, а горе, близо до светлината се веят връхчетата на стеблените растения.  Нитратите и фосфатите му са винаги нула. Факт е, че стеблените растения могат да растат доста добре без никакво торене, но под много силна светлина, близо до повърхността.  Амано използва точно това -  стеблените му растения се виждат само близо до повърхността, а долните 80-90% от стъблото е скрито зад растения или камъни/дърво. Много рядко на някои снимки се вижда долната им част (скритите 80-90%) и честно да ви кажа вида е плачевен.  Естетичния начин по който подрежда всичко отвлича погледа и ума от всички тези прости детайли.

Ето два примера:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fkoko.zadnik.org%2FRaven%2F1%2Fphotos%2Fphoto134.jpg&hash=150d5c2ce2245bcce846b4b18e9851e23e2efdf8

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fkoko.zadnik.org%2FRaven%2F1%2Fphotos%2Fphoto111.jpg&hash=eb051414b5090b6e5f4cb1e34ddff50bdb9e5785

--Николай

Raven

много пъти съм казвал че два еднакви аквариума няма,и всичко е според растенията в тях.
някои аквариуми са по бързи и изискват все пак торене ,при други е достатъчно само остатъците от рибите и доливане на свежа вода.
в моя аквариум съм събрал само много бавни растения и такива които имат преимуществено кореново хранене,по този начин не ми се налага да торя във водата.
поддържам само добро захранване на грунта и редовни смени на вода за приток на микроелементи.
фосфатите са ми 0,нитратите въртят около 5-10,желязо не отчита но пък и няма никакви признаци на липсата му сигурно защото пясъкът ми е много железосъдържащ.

растенията са - болбитис,микрозориум,анубиас нана,сагитария субулата,валиснерия и три вида криптокорин- вендити /браун и грийн/ и лутеа ако не се лъжа.нямам почвопокривни- има много камъни и между тях е чист пясък който просифонвам.
специално съм подбирал расттенията така че да не изискват особени грижи- силна светлина,торене и прочие рискови елементи.
всеки аквариум си е различен и с различен режим- бързите аквариуми са по рискови- там системата е на по бързи обороти и ако нещо се прецака бързо блокира цялата система.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

веско

Не смятам да започвам спор но стоя зад написаното от мен.Не знам кой още освен Боби ползва тази смола ,но с него си говорихме онзи ден и резултатите при него са същите.Уверявам ви че не правя нищо по различно от преди и въпреки всичко брадата изчезна.

Stas

А не виждам кой ти противоречи, за да започнеш спор...

botzi

Цитат на: "Stas"Пробвай със зануляване.
:cry:  ако нищо друго не помогне и това е начин ... направу се сещам за това /format c: :) и все пак какво имаш под предвид зануляване ?

Similar topics (5)

2609

Публикации: 124
Прегледи: 41100

14691

Публикации: 4
Прегледи: 2273

39549

Публикации: 5
Прегледи: 3941

1054

Публикации: 23
Прегледи: 13393

7197

Публикации: 2
Прегледи: 3226