• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Много сериозен проблем с водорасли

Започната от excess, 31.01.2012 16:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

excess

Здравейте, имам много сериозен проблем с водораслите в аквариума ми, който е на 2 години и половина и е с размер 50л. осветлението е 1х18W по 8 часа на ден, използвам вътрешен филтър, не подавам СО2 и не торя. Растенията са ми водна леща, валсинерия и явански мъх. Пробвах със  пълно затъмнение 1 седмица, но няма никакво подобрение. Искам да рестартирам целия аквариум, но се чудя дали мога да спася растенията, като ги извадя и измия или по друг начин?







buchkata

Даааа,много сериозен.Чети за синьо-зелени водорасли.

anasarka

 =-O Таквоз чудо небях виждал. Колко често сменяш водата в тоя аквариум, освен даниото има ли друга риба вътре. Чистил ли си стъклата? За растенията май няма надежда. Първите две снимки изглеждат покъртително.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

excess

Водата я сменям на две седмици по 15%, иначе в аквариума имам още едно данио и един калихт. Досега проблем с водорасли не съм имал.

kaliht7

И аз имам водорасли но много по- малко,защото няма къде да сложа аквариума на друго място.Пробвай с това http://shop.zoomania.org/Akvaristika/Apteka/Podobriteli/Tetra/5706039-tetra-Tetra-Aqua-Algostop.html

Mu3epHuk

 Един от вариантите е да направиш рестарт на аквариума, защото сега е пълна трагедия. Повече не оставяй състоянието му на случайността, а се грижи за него! Седмично е редно да се подменят 20-30 процента, пък дори и повече, в някои случаи като добре работещ, поддържан и непренаселен аквариум, смените на вода може да са по-редки. Алтернативата е още от сега да започнеш с чести смени с престояла вода, за да си дойдат нещата малко от малко на мястото.  Видях, че имаш две рибки. По-добре наистина направи рестарт. Филтъра  сигурно не си го чистил с месеци. Гледай да отделиш рибките в съд или леген, в който да поддържаш към 25 градуса - не по-малко. Ако си мераклия ще намериш начин, иначе ги мъчиш. Аквариумът е същинско блато. Можеш да завъдиш попови лъжички и да храниш щъркели през лятото. Промий камъните в леген, изчисти стъклата примерно с гъбка за миене на чинии, но неизползвана и само с вода. Филтъра си го разглоби, извади му роторчето и го изчисти много добре. Гъбата я пери отново само с вода за да паднат налепите, защото положението е трагично. Растенията си на този етап може и да ги изхвърлиш и да вземеш нови, освен ако не ти се занимава да ги рехабилитираш. Толкова няколко лева ще ти се откъснат за нови или пък някой колега от форума може да ти подари... Новата вода в аквариума е добре да е престояла или ако нямаш възможност, налей нова вода при вече почистения аквариум и пусни филтъра да работи, а рибките ги дръж поне половин ден  или ако имаш възможност почти 24 часа във вода с подходяща температура, ако нямаш друг резервен аквариум или подходящ нагревател. Дори да ги пуснеш след половин или един ден в аквариума си те уверявам, че нищо няма да им стане. като си пуснал филтъра от движението на водата, хлора ще се изпари по-бързо и последствията от концентрацията му ще са минимални. И без това са риби герои щом са още живи. Просто временно ще им даваш по-малко храна, дори да остават леко гладни и ще сменяш с престояла вода през няколко дни, докато се възстанови азотния цикъл още повече, че рибките ти са малко за този обем и няма да имаш главоболия. Хващай се и действай, иначе нищо добро няма да следва. И още един въпрос - Има ли неприятна миризма в стаята от аквариума?

acho

 =-O =-O =-O.....Това не е истина. И искаш да кажеш че вътре има риби и растения които живеят..... :duvar:
И представа нямам какво лекарство ще може да помогне в случая. Сещам се единствено за: Вадене на рибите и включваш "БРАЗОВАРА" - това е спасението......

cwetalin

Колега,  *privet* за тези водорасли. Сериозно! Такова нещо съм виждал веднъж в аквариума на един приятел, който беше целия в брада, поне 5 см дълга и беше страшно красив. Водата беше кристална.
Какво значи "затъмнил". Не може след затъмняване да има такива водорасли.
С какво по-точно светиш? Да си опитвал разни светодиоди да слагаш?

Асен Евгениев

Няма никакъв проблем тия три риби да си живеят в този аквариум. Въпросът е на теб за какво ти е, след като не
виждаш нищо в него? *dontknow*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

djibarov

Дааааа......
Сериозна работа!
Колегите са го казали -  изхвърли растения и грунт, измий стъклата и РЕСТАРТ!
Не мъчи нито риби нито растения.

danielm

Прави рестарт и хич да не ти пука!
Сложи само стария грунд.
При такива корави риби-терминатори и толкова малко явно проблем няма да имаш!
А от мен имаш подарък от всичките ми растения по едно стръкче *DRINK* ию три туби с вода!

П.с. и скоро пак ще имаш много хубав аквариум както преди в старите ти снимки с два неона ...

acho

И аз мога да помогна с растения и някоя и друга гупичка ако колегата иска. Стига всичко да е наред с езерцето му...:)

zariio

С макропен и затъмнение и за 3-4 дни си готов ако не ти се рестартира.Но по-сериозният проблем е да разбереш защо се появяват щото след месец пак ще е на същото диридже и след рестарта.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

excess

Благодаря за отзивите, но сега имам още един сериозен проблем реших да рестартирам целия аквариум, но при измиването му го ударих и му подбих ъгъла и започна да сълзи от там  :-!...  Утре трябва да намеря някой, който може да лепи аквариуми.

nikan

Голям късмет,  ужас от рестарт,към поправка на аквариум :-!

Similar topics (5)

57310

Публикации: 15
Прегледи: 7612

42155

Публикации: 9
Прегледи: 4394

24730

Публикации: 6
Прегледи: 3501

10151

Публикации: 11
Прегледи: 8023

23242

Публикации: 16
Прегледи: 10009