• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 09:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Метод на затъмняване и Glutaraldehyde

Започната от evgeni200, 16.02.2014 18:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

evgeni200

Метод на затъмняване и Glutaraldehyde

При големи проблеми с водорасли  ADA отдавна предлага радикални мерки - пълно затъмняване на аквариума. Методиката е пълно затъмняване на аквариума за три дни, като през тези три дни се включва обилна аерация и се спира подаването на СО2. Предполага се, че това убива водораслите на половина, а растенията през този период остават невредими. Тридневното затъмняване нарушава дневния  ритъм на водораслите, които нямайки запаси от хранителни вещества бързо загиват. Едновременно Caridina multidentata и Otocinclus sp. изяждат живите и полуразрушени водорасли непозволявайки отделянето на нови спори. Използвайки тази методика не е възможно пълното унищожаване на водораслите. Спорите на водораслите оцеляват в пълна тъмнина до една година и ако в аквариума отново се наруши баланса те се завръщат.

Значително по - добре методът на затъмняване действа чрез добаване на  Seachem Flourish Excel™ или  Glutaraldehyde [C5H8O2] . Методът на затъмняване е много ефективен за всеки вид водорасли, но защо тогава е нужно и добавяне на  Excel™/Glutaraldehyde? Целта е увеличаване на ефективността ускорявайки процеса по унищоването на водораслите вклювайки вече и техните спори. Много е важно добавянето на  Excel™/Glutaraldehyde, когато в аквариума няма Caridina multidentata¬ или Red cherry¬.

Затъмняването на аквариума може да бъде направено с плътно одеало, черни чували за смет. Много е важно единствено да няма достъп на никаква светлина.

Метод на затъмняване с използване на  Seachem Flourish Excel™/Glutaraldehyde:

- Отстраняване механично на възможно най - голямо количество водорасли
- Почистване на филтъра, ако на дъното има синьо зелени водорасли - сифониране.
- Смяна на вода 50-70%.
- Изключване на осветление, СО2, включване на аерация ( ЗАДЪЛЖИТЕЛНО )
- Обръща се внимание на циркулацията от външния или вътрешен филтър ( трябва да е правилна)
- Добавя се Seachem Excel™ в доза 1.5-2 повече от указаната или - 8мл на 50л, Glutaraldehyde не повече от 5мг/л.
- На следващия ден се подменя 50% вода и отново се добавя доза Excel™/Glutaraldehyde/
- На третия ден също
- На четвъртия ден се включва осветлението, подаването на СО2, добавя се макро тор да се възтановят растенията.

Ако в аквариума има много мъртви водорасли трябва да се оберат с уреда за сифониране и след няколко часа да се изчисти отново филтъра, като по - този начин се предотвратява последващо повишаване стойностите на амония.

Не затъмнявайте аквариума за повече от три дни, период по - продължителен от препоръчания може да е пагубен за някои дългостеблени растения.

Glutaraldehyde/Глутаралдехид

Seachem Flourish Excel™ се добавя в аквариума, като источник на въглерод - С. Съставът е Глутаралдехид, който се явява источник на въглерод за растенията и силен алдехид ефективно и безопасно унищожаващ водораслите. Ефектът на препарата е двоен, растенията получават въглерод от друг источник, а водораслите загиват.

Flourish Excel™  - предоставя на растенията проста органична молекула съдържаща въглерод, която растенията могат да използват, като строителен материал за образуването на по - сложни въглехидрати. Органичната структура на глутаралдехида, като източник на въглерод не влияе на рН на водата. Химичната структура е много близка до някои продукти на фотосинтезата. Въглерода - С от Flourish Excel™ може да бъде използван по два различни пътя:
а) чрез абсорбация
б) чрез трансформация
Активното вещество на Excel™ (polycycloglutaracetal*) имайки неутрален заряд и относително малка молекулярна маса се абсорбира през мембраната на клетките на болшинството видове растения. След попадането в клетката има две възможни реакции - биологично преобразуване в СО2, или преобразуване в по - сложни органични съединения. Изследванията върху Flourish Excel™ чрез използване на С14 показват, че препарата не само подобрява състоянието на растенията, но засилва и техния растеж.

- Вещества под името polycycloglutaracetal не съществуват - измислено е от Seachem.

Glutaraldehyde.
Glutaraldehyde (1,5-pentanedial, CAS Registry no. 111-30-8)
Химична формула - C5H8O2
Съдържание на въглерод С  - 55.55%
Синоними - 1,3-Diformylpropane, glutaral, glutardialdehyde, glutaric dialdehyde, 1,5-pentanedial, potentiated acid glutaraldehyde, 1,5-pentanedione.
Структурна формула - OHC-CH2- CH2- CH2-CHO

Алдехид - силен антиоксидант (т.е. възтановител не окислител), мигновенно убива всички бактерии, водорасли и някои гъби. Полимерен изомер влиза в състава на Seaсhem Flourish Excel™ - алтернативен източник на СО2 за растенията. Glutaraldehyde лесно встъпва в реакция с аминокиселини влизащи в състава на белтъците и губи своите свойства. Именно на това се основава неговото антибактериално действие. Убива също така клетките на водораслите, което го прави ефективен и безопасен алгицид за аквариума. Концентрация <20мг/л не е токсична за популацията на бактериите. Много токсичен за водораслите в сладководен и морски аквариум.

Откъде толко много СО2?

Първият въпрос който си задават акваристите е откъде е това голямо съдържание на въглерод - С ?! Седмично подаването на газообразен СО2 надвишава в пъти количеството дозиран глутаралдехид - 0.22-0.55мг/л за ден.
Следната проверка показва, ако за седмица в аквариум от 100 литра има прираст от 100гр нови растения (това е много!). Растенията на 98 % се състоят от вода, то сухата маса ще бъде 2 гр или 2000мг. Сухата маса 45% се състои от въглерод - получава се седмична потребност за този прираст на въглерод от 900мг. Дозиране на глутаралдехид max.1.0мг/л дневно, добавя седмично 100л х 1.0мг/л х 7дн.= 700мг - глутаралдехид, който съдържа 385 мг въглерод. За примерния прираст това покрива 77% от нуждата на въглерод. Трябва да се добави и икономията на енергия за растенията заобикаляйки ензима Rubisco при усвояването на глутаралдехида. След разпада глутаралдехида директно се използва в цикъла на Келвин без необходимост от фиксация на въглерода от Rubisco. Икономисвайки енергия растенията започват и по - ефективно да усвояват разтворения във водата СО2, като растежа може да се засили 2 - 5 пъти. Не бива да се сравнява количеството подаван СО2 с количеството течен глутаралдехид. Разтворения във водата СО2 при концентрация 30мг/л растенията използват едва около 1% от него и 99% са загуби, течният глутарал дехид се използва практически цялото количество.

Дозиране на  Excel™/Glutaraldehyde.

Seachem Flourish Excel™/Glutaraldehyde първоначално е използван, като алтернативен източник на въглерод С. Използването му в днешно време е по - популярно, като препарат за борба с водорасли. Съгласно теста проведен в Индия  Excel™ съдържа :

1.5%=15г/л - глутаралдехид  от тук може всеки да преизчислява за разтвор с различна концентрация.

Seachem препоръчват като источник на въглерод следната дозировка:
- при голяма смяна на вода (>40%) 5мл на 40 литра, след което 5мл на 200л, което дава ежедневно ~0.4мг/л
- при бърз растеж на растенията 50мл на 200л седмично разделено на равни дневни части, което дава ~3.75мг/л.
Cidex® 2.5% се дозира 3-5мл на 100л ежедневно.
УВ - стерилизатор  не разрушава - глутаралдехид и железенглуконоат .

Дозиране на Excel™/Glutaraldehyde при борба с водорасли

За унищожаване на водорасли се използва доза от  3-5мг/л. дозата е безопасна за риби и растения. Минималната доза за борба с водорасли е 1-2мг/л. Остатъчните дози глутарал дехид се преработват от бактериите в абсолютно безвредни  - H2O и CO2! За бактериите в аквариума са токсични дози 25-34мг/л. За някои видове риби токсични са дози - 10-12мг/л. Средната токсична стойност за аквариумната фауна е 21мг/л.
В анаеробни условия глутаралдехида се разпада наполовина за 7.7ч, а в аеробни за 10.6ч.

Източник : amania.ru
Превод : evgeni200

evgeni200