• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.01.2021 06:06

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Малко помощ за тези Водорасли

Започната от M14iro, 26.10.2012 17:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

M14iro

Здравейте ! Появиха се нишковидни водорасли , така предполагам де, и не мога да  изчистя. От месец сменям по 40-45% вода 2-ти в седмицата и няма махане.  Днес като видях аквариума и виждам , че са станали  по големи / дълги/ . Почват да ме плашат. Помагайте!

kapacitet

Добре де, как така стана след като точно преди около две седмици си пускал отлични снимки на аквариума. Кефи ме с каква скорост са се развили водораслите.

zariio

Вземи 1-2 бройки барбус конкхониус и гледай какво става :-)

M14iro

Ами , а де , и растат като луди. Обирам ги колкото мога и с маркутчето като сменям по някога и по 50% вода и пак излизат нови. Имам  и черна брадица , но вече значително си намаля и изчезва. Ок, барбусите ще ги изчистят ,но причината си остава и те пак ще се появяват.

FHM

Взимаш си 2 САЕ-та или 2 сладководни попчета и няма да имаш проблем с водораслите

zariio

Ами ако искаш да помагаме дай пълно инфо за аквариума,торове,осветление,со2

M14iro

250л., 19-рибки, осветление -  3х 36в. х3250лум.  на 18см. над аквариума, без ЦО. нитрати-10мг/л фосфати- 3мг/л. /днес пак ще меря/ Калий и Магнезий  по една щипка с двата пръста след смяна на вода. Микро -от това "Солифид ТЕС"  тор с хелатирани микроелементи:
Бор - 1,06 %
Мед - 0,23
Желязо - 8,4
Манган - 1,73
Молибден -0,15
Цинк - 1,16

0,5гр  съм разтворил в 10мл. шишенче от тестове на Тетра и капвам по 5 капки през ден /20капки=1мл./

Nikiengi

Цитат на: FHM в 26.10.2012 21:09
Взимаш си 2 САЕ-та или 2 сладководни попчета и няма да имаш проблем с водораслите

Имам САЕ имам и сладководно попче, имах и нишковидни и нито попчето, нито САЕ-то ги закачаха!  :-( Купих си един отряд "нервни" командоси от 8 Конгхониуса и след 24 часа нямаше и следа от нишковидните.  *YAHOO* Личен опит!
: 27.10.2012г 11:11ч
Обаче според мен имаш не само нишковидни, а и еленови рога, че и нещо друго май! Добре е да помислиш за някакви скариди например, но не по едно и също време с Барбусите. И май по-честа подмяна на водата за период от около месец.  :-)

Peza

Не че аз точно мога много да помогна, но как е циркулацията на водата. Казват че една от причините може да е слабата такава.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

M14iro

Нямам рога, бе Ники. Не съм спрял да сменям вода по 40 даже и по 50% всяка сряда и неделя. Да ви кажа на риби много не разчита. Защото при тях е малко относително да ли ще свършат работа, поне от това което чета из форума де.

Пеца, циркулацията е добра . От една седмица върти и още един канистър -1200л/ч

Отпред на преден план имам мъх.  В сряда сменях вода и го по окастрих за да го по изчита от нишковидните. А сега като го гледам пак  как е обрасъл с водорасли...  *MODERATOR*  

cantiga

Не разбрах, дали това което си написал са реалните стойности в аквариума или ги дозираш още веднъж? Фосфатите и желязото ме изплашиха, но предполагам, че не са актуалните стойности, нали?  *mislia* Какви растения имаш?
Поздрав!
Светослав

M14iro

Учудващо за мен е , че сменям  50% вода след това меря фосфат и ми показва 3мг/л. Меря водопроводна -0, меря дъждовна -0, меря в малкия аквариум пак след 50% смяна на вода показва фосфати - 0,5мг/л

zariio

Цитат на: M14iro в 27.10.2012 20:08
Учудващо за мен е , че сменям  50% вода след това меря фосфат и ми показва 3мг/л. Меря водопроводна -0, меря дъждовна -0, меря в малкия аквариум пак след 50% смяна на вода показва фосфати - 0,5мг/л


Е що да е учудващо?Предозираш с желязо и то яко.Спри всичко.Добавя калиев нитрат и фосфат и някакъв комплексен тор си купи за микрото като го дозираш според желязото в него.

M14iro

Фосфата е реални стойности в аквариума, не слагам още веднъж, както и нитрата. Желязото -това е дозиране до следващата смяна на вода.
: 27.10.2012г 21:09ч
Нека се поправя. Фосфат не добавям изобщо и в двата аквариума, а имам . Това ме учудва

zariio

Фосфатите се натрупват и от храната.Колко храниш?Ако нещо не доставяш на растенията то те не консумират нищо друго и всичко остава във водата.

danielm

Аз от дълго време се боря с тези гадости. Вече съм направо експерт в премахването им с клечка, защото иначе не мога да ги преборя.
Прави ми обаче впечатление, че най-бурно се развиват когато стойнотите на нитратите са ниски  :duvar:, а същевременно е засилено торенето с микроелемент.
При много ниски нитрати даже започват да растат на места с доста силно течение, което ме навежда на мисълта, че там усвояват най-лесно и бързо нещо, което растенията не могат.
А честата смяна на вода ама изобщо не ми помага. Колкото повече и по-често сменям, толкова по зле става.
Караме да мисля, че не е заради превеса на фосфатите, макарче за тях тест нямам.

Сега остава да кажете кое е това, дето най-много растенията усвояват при високи нива на макроелементи и трудно при ниски.

Nikiengi

Май Роголисник или Дъбче за извесно време в аквариума ще помогнат!  :-)

zariio

Цитат на: Nikiengi в 28.10.2012 12:12
Май Роголисник или Дъбче за извесно време в аквариума ще помогнат!  :-)


Нещо бързорастящо ли?

Nikiengi

Роголистника, според някои източници, не само изяжда де що има в аквариума, но и изпуска вещества, подтискащи развитието но водораслите!  :-)

danielm

Цитат на: Nikiengi в 28.10.2012 19:07
Роголистника, според някои източници, не само изяжда де що има в аквариума, но и изпуска вещества, подтискащи развитието но водораслите!  :-)

между другото ... когато имах горички от дъбчета  и роголистних нямах ама грам нишковидни.
и то без цо2 и торене!

manqka

Прилича ми на бактериална колонийка. Аз имах такава и самичка си изчезна. Анциструсите също помагат.

M14iro

Светльо, храня по един път на ден. Храната я изяждат за по малко от минута. Растенията би трябвали да консумират , защото  растат и то много добре . Според мен нитратите 10мг/л ми са добре за без Цо . Само фосфата е доста , но го намалих и то как. Имах съмнение ,че е така висок от клоните и дръвцата  , които имам за декорация  в аквариума. А те са доста . Може би те нещо правят за да е така... В аквариума имам клони и дръвца от два вида  , като изключим Мангровите. Вчера смених 50% вода и  махнах доста от единия вид /за съжаление не  знам името/ , като оставих само 2-3 клончета .След това  примерих фосфата и ми показа 0,5мг/л. До като друг път, когато и да премеря фосфата след смяна на 50% вода то той ми излиза  3мг/л.   Може да ви прозвучи учудващо , но ето от къде ми идва високата концентрация на фосфат във водата. Вероятно и появяването на въпросните водорасли. 

Peza

Интересно, но знам ли ... все пак е възможно да е от корена, но аз да си кажа: А мерил ли си фосфатите във водата с която сменяш? По-логично на мен ми звучи тя да е била причина, а сега да е просто с ниски нива ... но "няма нищо невъзможно на този свят". Както и да е, дано това ти реши проблема с алгите, другото си е любопитство.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

M14iro

Да, мерил съм я. Даже слагам и дъждовна и мислех да не е и от нея. И затова и нея мерих и двете проби показаха -0мг/л. В малкия аквариум 70л.,също имам от този вид дърво , но само една клонка  за декорация и сменям 50% вода и  фосфата е 0,5мг/л.  А в големи аквариум , както писах по- горе, теста ми показваше 3мг/л след смяна на 40-50% вода.

Eliz

Колеги,понеже и мен ме нападнаха Еленови рога и сега препрочитам статиите за водорасли ще си позволя и аз да споделя,че виреят при много ниски  нива на нитрати,страшна напаст е-за първи път ми се случва това.Обаче странното е,че имам и всякакви видове брада.Това ме караше да мисля,че нитртите са в огромни концентрации,но не!Водата е тествана при Орлин-и той беше учуден,че имам такива перфектни показатели на восата.И да,наистина Еленовите рога са най-много при филтъра.