• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
22.01.2021 07:07

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малко помощ за тези Водорасли

Започната от M14iro, 26.10.2012 17:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

danielm

Аз от дълго време се боря с тези гадости. Вече съм направо експерт в премахването им с клечка, защото иначе не мога да ги преборя.
Прави ми обаче впечатление, че най-бурно се развиват когато стойнотите на нитратите са ниски  :duvar:, а същевременно е засилено торенето с микроелемент.
При много ниски нитрати даже започват да растат на места с доста силно течение, което ме навежда на мисълта, че там усвояват най-лесно и бързо нещо, което растенията не могат.
А честата смяна на вода ама изобщо не ми помага. Колкото повече и по-често сменям, толкова по зле става.
Караме да мисля, че не е заради превеса на фосфатите, макарче за тях тест нямам.

Сега остава да кажете кое е това, дето най-много растенията усвояват при високи нива на макроелементи и трудно при ниски.

Nikiengi

Май Роголисник или Дъбче за извесно време в аквариума ще помогнат!  :-)

zariio

Цитат на: Nikiengi в 28.10.2012 12:12
Май Роголисник или Дъбче за извесно време в аквариума ще помогнат!  :-)


Нещо бързорастящо ли?

Nikiengi

Роголистника, според някои източници, не само изяжда де що има в аквариума, но и изпуска вещества, подтискащи развитието но водораслите!  :-)

danielm

Цитат на: Nikiengi в 28.10.2012 19:07
Роголистника, според някои източници, не само изяжда де що има в аквариума, но и изпуска вещества, подтискащи развитието но водораслите!  :-)

между другото ... когато имах горички от дъбчета  и роголистних нямах ама грам нишковидни.
и то без цо2 и торене!

manqka

Прилича ми на бактериална колонийка. Аз имах такава и самичка си изчезна. Анциструсите също помагат.

M14iro

Светльо, храня по един път на ден. Храната я изяждат за по малко от минута. Растенията би трябвали да консумират , защото  растат и то много добре . Според мен нитратите 10мг/л ми са добре за без Цо . Само фосфата е доста , но го намалих и то как. Имах съмнение ,че е така висок от клоните и дръвцата  , които имам за декорация  в аквариума. А те са доста . Може би те нещо правят за да е така... В аквариума имам клони и дръвца от два вида  , като изключим Мангровите. Вчера смених 50% вода и  махнах доста от единия вид /за съжаление не  знам името/ , като оставих само 2-3 клончета .След това  примерих фосфата и ми показа 0,5мг/л. До като друг път, когато и да премеря фосфата след смяна на 50% вода то той ми излиза  3мг/л.   Може да ви прозвучи учудващо , но ето от къде ми идва високата концентрация на фосфат във водата. Вероятно и появяването на въпросните водорасли. 

Peza

Интересно, но знам ли ... все пак е възможно да е от корена, но аз да си кажа: А мерил ли си фосфатите във водата с която сменяш? По-логично на мен ми звучи тя да е била причина, а сега да е просто с ниски нива ... но "няма нищо невъзможно на този свят". Както и да е, дано това ти реши проблема с алгите, другото си е любопитство.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

M14iro

Да, мерил съм я. Даже слагам и дъждовна и мислех да не е и от нея. И затова и нея мерих и двете проби показаха -0мг/л. В малкия аквариум 70л.,също имам от този вид дърво , но само една клонка  за декорация и сменям 50% вода и  фосфата е 0,5мг/л.  А в големи аквариум , както писах по- горе, теста ми показваше 3мг/л след смяна на 40-50% вода.

Eliz

Колеги,понеже и мен ме нападнаха Еленови рога и сега препрочитам статиите за водорасли ще си позволя и аз да споделя,че виреят при много ниски  нива на нитрати,страшна напаст е-за първи път ми се случва това.Обаче странното е,че имам и всякакви видове брада.Това ме караше да мисля,че нитртите са в огромни концентрации,но не!Водата е тествана при Орлин-и той беше учуден,че имам такива перфектни показатели на восата.И да,наистина Еленовите рога са най-много при филтъра.