• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какви са тия водорасли?

Започната от NikolaV, 27.04.2004 14:11

« назад - напред »

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

NikolaV

27.04.2004 14:11 Last Edit: 18.03.2007 02:59 by NO CARRIER
Единствените водорасли, които явно се виждат в аквариума ми (за по-дребни може и да съм кьорав  :oops: ) са като на тази картинка. И то само май по валиснерията ми.:
http://www.glony.republika.pl/fotki-krasnorostow/audoinella+slimak.htm
Някой ще ме светне ли какво точно е това и евентуално как да боря с него. Не че ми пречат особено, ама...

discus

от тази снимка не мога да кажа ,но според мен си е брада.

Boby_

Мдам, брада си е отвсякъде. Напаст ужасна!

Longanlon

да, и аз я имам - да се продават растения, заразени с брада си е направо престъпление - тя само така се предава, също като венерическите болести ебаси.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

penchod

Значи, хора моля за помощ те тая горната гад на снимката със сигурност не е брада, защото съм имал брада и двете си нямат нищо общо, това горе не прави само снопчета като на снимката, а понякога са и единични нишки, стават доста по-дълги от брадата, напада и бавно и бързорастящи растения и просто нема оттърване, прилича ми на тези Thread algae от енциклопедията и странното е, че ми се въди само в един участък на аквариума, като напада всички растения в него, като определено има афинитет към валиснерията, ако някой може да каже каква е тая гадост и как да се боря с нея, ще бъда безкрайно благодарен.

Параметрите на водата не ги знам, стандартна софийска.
Растения- много, повечето бързо растящи, вървят много, ежеседмичната реколта е близо половин кофа.
Рибки - 22 на 110л. аквариум.
Осветление 2X18W Филипс Дейлайт 765 +1 15W Аквастар, филипсите светят 7 часа, аквастарчето 10 часа, по принцип гадостта се въди под 2та филипса.
Смени на вода през 2-3 дни 25%
Торене- Магнезиев сулфат 2 пъти седмично Х 10г., 4 пъти седмично Железен сулфат, по метода и дозировката на Марян, Калиев сулфат 1 седмично, полвин чаена лъжичка.

77

има два вида брада,а това на снимката и на мен ми прилича на брада :wink: зелените нишковидни приличат на единият вид брада :lol: аз нишковидните ги отвъдих като взех сиамски водораслояди :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

N.Nobs

Това не са ли т.н. еленови рога :?: Имах доста от тях на един корен,но 3 анциструса им видяха сметката за една нощ и при това не бяха гладни :!:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

penchod

Баш на еленови рога го мяза тая напаст, само че от  8 анциструса, май никой не я закача, вярно е де, че го има само по високите части на растенията, само в  един участък и по по-стари листа. Сега се сещам, че точно там се крият дискусите ми, възможно ли е анциструсите затова да не ходят там, защото аз ги държа гладни по принцип и все си стържат нещо.

Joro Vn

Не е брада. При мен се появи при стартиране на аквариума и след това поединично на наколко пъти. Тези поединични случай ги ликвидирах чисто механично. Появаваха се по листата на растенията под повърхността, в обхвата на струята въздух и където осветеността е максимална. Свързвам ги с по-високо моментно ниво на органично замърсяване.

kraltchev

Ех да, еленови рога са това на снимката.

Мене ме удариха тиа алги преди два дни и то в 600 литровия аквариум.  Появиха се за една нощ, днеска са 3 пати повече от вчера.

Според Луис Наваро тия водорасли изчезват ако дигнеш леко нитратите.  И също така ми каза че ако нещо бактерийте са пострадали в последните няколко дни пак има шанс еленовите рога да нападнат.

В моя аквариум нещо стана с бактерийте преди около седмица - водата стана съвсем леко бяла, все едно че съм капнал няколко капки мляко в аквариума.  Така че дотук Луис може и да е прав.  Днес истисках всичките гъбички на един голям външен филтър - тоест събрах голямо количество живи, активни бактерий от много чист аквариум.  Излях мътилката в големия аквариум. Това доведе до покриване на еленовите рога с мътилка и съвсем видях колко са много.  Ужас!

Моя опит с тия водорасли е ограничен - имал съм ги само веднъж и то в резултат на торене с нитрат, така че да вдигна нивото с около 5 мг/л.  И сега случая е подобем - добавих нитрат за да вдигна нивото с 5-7 изведнъж.  Появиха се точно като и преди - за 2 дни, навсякъде.  В предишния случай смених водата и сложих активен въглен така че нитратите и всичко друго да стане 0.  Рогата изчезнаха 100% за половин ден, но само след около 3-4 дни.

В сегашния случай не искам да зануля всичко заштото това спира растежа на растенията, а те още ми се възстановяват от почти двумесечно яко гладуване.  Ще видя как реагират рогата на добавката на бактерий.  Ако почне да става лошо ще занулявам, какво да правя.

Така че за борба с тия водорасли аз лично мисля че зануляване на всички хранителни вещества може би е добър подход.  Не виждам как ако вдигна леко нитрата (от сегашния 7 да речем на 10-12) както съветва Луис ще изчистя аквариума.

Може би моя опит с появата на еленовите рога подкрепя това което Том Барр казва - че появата на водорасли се влияе от нестабилности в замърсяването на водата.  А добавка на 5 мг/Л нитрат си е точно това..

Николав, ако успееш да се оттървхеш от тиа рога не забравяй да споделиш как.

--Николай

NikolaV

Цитат на: "kraltchev"...Николав, ако успееш да се оттървхеш от тиа рога не забравяй да споделиш как.

--Николай
Алелееее. Стара тема... :-)
Всъщност не помня какво стана с тях. Май изчезнаха лека полека от самосебе си... Ама и не помня да съм се борил с тях - просто късах листата на валиснерията, по които има... :oops:

Stas

Хм. При мен се появиха по старите листа на един ехинодорус оцелот. Видях, че има и по изкуствения камък. Махнах изкуствения камък, оставих ги намира и те си умряха... Може би понеже се опитвам да се спася от синьо-зелени водорасли и на тези не обърнах много внимание, но мерките които предприех със смяна на водата и сифониране оказаха влияние първо на еленовите рога.

Similar topics (5)

23007

Започната от geroff


Публикации: 18
Прегледи: 8396

4392

Публикации: 7
Прегледи: 5808

60133

Публикации: 7
Прегледи: 4155

44284

Публикации: 8
Прегледи: 4448

57310

Публикации: 15
Прегледи: 7637