• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.10.2020 00:12

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как се маха...

Започната от hristoj, 23.03.2014 19:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hristoj

Здравейте, от 2 седмици съм забелязал, че започна да се появява черна брада, по листата на марсилеята, по камъните най-вече и по грунда... От какво може да е и как се изтребва това чудо???
Четох, че един от методите е пълно затъмнение.. Увих аквариума с едни вълнени одеала и така стоя 1, 2 дена, но Арцикулариса започна да се скапва и до тук бях.. Докато чистих днес акавриума, пообрах малко гората от т'ва нещо, но не е много ефикасен този метод.. Ако може да ми кажете някакъв друг вариант за изтребването на черната брада ще съм ви благодарен!  :-)

hunter

Колега аз ще ти кажа най ефективния метод и той е много прост. Оправи баланса  *THUMBS UP* Забрави за всякакви методи и тн. това са процедури с които заобикаляш а не отстраняваш проблема. Имаш нарушен баланс на хранителни вещества и от там ти е проблема. Може би много органика затлачено дъно може би. Виж да локализираш проблема и да го отстраниш това е начина за борба. Здравите растения само ще я победят, не търси методи със затъмнение и тн защото след време пак ще се появи понеже не си отстранил причинителя.  :-)

hristoj

След като пуснах CO2 спряха да се появяват, но за сметка на това се развиха по-бързо тези които не успях да премахна ръчно... Ще се радвам ако споделите и друг начин, който се прилагали при вас, защото не знам какво да правя вече.. Аквариумът ми е 133 литра, но реално има 120 литра вода в него.. Торя всяка седмица с 10мл профито, от скоро пускам CO2, осветлението ми е 57 вата, 2х18 едната пура е на Силвана и 21 вата луминсцетна лампа..?  :duvar: :duvar: *HELP* :-|

hunter

Имаш нарушен баланс между СО2 светлина и хранителни вещества. Трудно е да се определят и фиксират точно. Всеки аквариум си е сам за себе си. Тоест мога примерно да кажа при мен поради каква причина се е появявала но това не значи, че при теб причината е същата. За това се гледа и казва комплексно за баланса. Може да имаш натрупана органика в грунда, може на растенията ти да не им достига нещо и да изпускат обратно във водата хранителни вещества. Може много работи да куцат може и едно да е. Но ти сам трябва да определиш и да не се отказваш заради едни водорасли. Гадно е наистина и аз съм го изпитвал. Правиш какво ли не а тя вместо да намалява става все повече. Предполагам ще е по-добре ако пробваш да забавиш аквариума. С по-малко торене и светлина, но не и да затъмняваш.

hristoj

утре му правя пролетно почистване, изхвърлям заразения грунд... Смятам да заменя едната луминсцетна лампа с още една на Силваниа, първите седмици да не торя, нито да подавам CO2... Според мен е натрупана органика в грунда, защото имам 20 хелера, които не мога да пласирам никъде, накрая ще отида в Тракийския и ще им ги подаря.., които доста акат и цапат, от което идва мръсотията, но ще видя след месец резултатите, благодаря за съветите колега :-)

Penta

11.04.2014 20:08 #5 Last Edit: 11.04.2014 22:10 by Penta
С натрупаната органика проблема е когато се вдигне от дъното, докато стои между камъчетата на грунда растенията се чувстват прекрасно.
Пресен случай от преди 2 дена когато разпродадох част от моя хемиантхус Куба. Отрязвайки чим от килима, отдолу се показа плътен слой от органика, не просто боклуци а слой с дебелина 1 см. Естествено се размъти и на другия ден се появиха малко мъховидни водорасли.
Само за пример какво растеше над тази "каша" от органика : http://s26.postimg.cc/ilf3onp5l/DSC_0164.jpg

Според мен не рови грунда за да не се вдига мътилка и започни да добавяш глутералдехит. Номер едно е да се намери баланса разбира се.

hristoj

Колега интересно ми е да видя положението при тебе, но снимката не отговаря. Каква е доазата на глуталалдехида на 133 литра вода?

M14iro

Слагай по 4мл. глуталалдехид ,впръсквай директно където е брадата и смяна на вода   2-ти в седмицата  по 50-60 %

Penta

Цитат на: hristoj в 11.04.2014 21:09
но снимката не отговаря.

Верно, оправих го.

hristoj

M1Rcho, 4мл на ден или след смяна на водата? Докато лекувам с глуталалдехид да подавам ли CO2 и Профито?

kostur

12.04.2014 13:01 #10 Last Edit: 12.04.2014 18:06 by kostur
Помня, че в началото, когата започнах да подавам ЦО2 торях само с Профито. Всичко вървеше супер добре, но след нqколко седмици започна да се появява брада по марсилеята, груна и другите растения, а и като цяло растежа им се влоши. В момента в който обаче , започнах да добавям и макро елемeнти растенията рязко ускориха растежа си и брадата напълно изчезна за отрицателно време.
А иначе имам , нямам водорасли си слагам по малко глуталалдехид ежeдневно.

200 l