• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 14:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как да се преборя с това?

Започната от shopovbg, 04.11.2014 15:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

shopovbg

Здравейте, аквариума ми е по наследство от една раздяла и не съм в час много, появи се следния проблем:  Зелени налепи по стъклото и камъните, най странното е, че там където е филтъра няма, а има в другия край на аквариума. Имам една магнитна четка и като мина през това зеленото не се маха грам. Какво е това? Как мога до го оправя? Благодаря ви ! *bg*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fqrcaeogqf%2FIMG_8915.jpg&hash=c5dc8848f216946b4e6d95c6ffbdac36a5c7c563

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fqq2cl9ewn%2FIMG_8916.jpg&hash=e1d0e64271d91b7e1c4536d9d44ca602551766f7

Caxapa

Намали светлодена  и малко повече- по усърдно търкай с тази магнитна чистачка. От веднъж не става а и започни смени на водата през два дена по 30 % от обема на аквариума. Виждам че е цихлидарник. Добре е да дадеш малко повече  обяснения как и какви грижи полагаш за него.

pl86

За премахването може да ползваш една най-обикновенна гъба за миене на чинии (нова разбира се, най-проста, за да не е напоена с някакъв препарат), предпомагам се сещаш, от едната страна имат грапава част, която върши перфектна работа за премахахване на такива силно прикрепени към стъклата гадости. Другото и Caxapa ти го е казал.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Ivan_S

... и понамали храненето (като обем и/или честота). Грундът е много едър и 100% задържа органика, която си е хранителна основа за алгите. Освен намаляването на светлодена, помисли за намаляване и на интезитета на осветяване, виж си течението в аквариума, движи ли се добре повърхността на водата. Почти сигурно са ти високи нивата на нитратите, защото няма висши растения, които да ги усвояват. Висшите растения също така отделят фитонциди, които подтискат развитието на алги, но в цихлидарниците обичайно няма такива растения или са в минимални количества, за това появата на алги в такива аквариуми е обичайно явление. Въпреки това, за да не вземат застрашителни размери, трябва да се съблюдават някои правила, част от които споменах, а другата част вече са казани от колегите.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

shopovbg

Благодаря!
Грижи до колкото ми е известно от както е пуснат в екплоатация, което беше преди 6-7 месеца, само доливане на вода.

Ще извадя филтъра да го измия.
Ще търкам мнг усърдно с въпросното магнитче.
Ще го мина с такава гъба.
Ще сменя водата през 2 дни.

И ще ви държа в течение какво се случва:))

Caxapa

ОПППСС, Филтъра като го миеш , не го мий на чешмата а в кофа  с вода източена от аквариума!  Така ще запазиш баланса-азотния цикъл  по-читав.

a__andreew

Здравей колега, аз за чистене на стъклата ползвам една шпатула за чистене на керамични котлони от магазина за 1 левче. Предпочитам шпатулата, защото използвах грунд Манандо и с магнитната четката си надрасках стъклото от вмъкнало се парченце грунд в нея. Иначе съветите, които ти дадоха колегите са в сила.

shopovbg

А каква вода да доливам?
-изворна
-минерална
-дестилирана
-чешмяна
?

todordenov

Престояла чешмяна вода.

sVGNsali

Престояла 24 ч. чешмяна е Ок. И да е темперирана - да е топла колкото аквариумната. Естествено, приблизително, да няма да мериш с термометър ( не че не го правя).
Аз темперирам с нагревател съда, в който държа водата за смяна.

Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Ivan_S

С престояла вода си е най-добре. Ако нямаш възможност да оставяш големи обеми да престоява, тогава може директно от чешмата като след това добавиш кондиционер за вода, директно в аквариума. Някои колеги отричат тези препарати и не ги ползват. Аз лично, въпреки че си оставям водата да престои, наливам и кондиционер преди да я налея в аквариумите. Правя това не толкова за подобряване на водата, а за внасянето на витамин В и йод .... поне доколкото може да се вярва на съдържанието на препарата. Витамин В действа антистресово на рибите, а йодът е полезен и важен за здравето на кожата им :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

shopovbg


Similar topics (5)

39331

Публикации: 7
Прегледи: 2796

7731

Публикации: 15
Прегледи: 8391

8083

Публикации: 4
Прегледи: 2973

57920

Публикации: 22
Прегледи: 11453

7672

Публикации: 20
Прегледи: 10149