• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как да се опазим от водорасли в слабо залесен аквариум?

Започната от Stas, 30.10.2005 04:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stas

Пускам тази тема, т.к. има много аквариуми, които не са основно растителни (холандски). Нека всеки, които има идеи по въпроса да ги сподели. Темата ми се струва, че е важна за сборните аквариуми.

Boby_

Отговорът е с много добра филтрация и честа смяна на водата. При мен водораслите са единствените растения. Дълго време имах проблеми с черната брада. В момента продължава да присъства в аквариума ми, но е практически незабележима. Това е откакто увеличих филтрацията. Зелените водорасли си растат по малко - няма как. Почиствам стъклата веднъж на две седмици и това е достатъчно - дори преди почистване слоят водорасли по стените на аквриума е практичесни незабележим, може само да се усети при допир.

Longanlon

Е, предполагам, че в тия аквариуми светлината не е толкова много, колкото за растенията, а и по-свободно могат да се използват химикали точно поради липсата на растения, които евентуално също да се отровят. Пък и не пречи да имаш водораслоядни риби.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

kraltchev

Ако водата няма боклуци в нея водораслите ще ги гледаш само на картинки.  Особено ако няма Азот и Фосфор.  Дори да има силна светлина ако водата е лишена от храна за водораслите те не растат.

Има 2 начина да лиши човек водата от такива вещества:

1. Чести смени на водата с вода която е чиста, без Азот или Фосфор.

2. Активен въглен във филтъра или материали които абсорбират Азот и Фосфор.

Ако в аквариума има марулки обаче те смучат хранителните вещества ако не са прекалено много.

--Николай

Stas

Т.е. приемаме, че има малко растения. Значи никакво торене и без силна светлина, така ли?
Във филтъра слагаме зеолит например.
Малко риби, т.е. те рибите са му основното на гьола, но да не прекаляваме с количеството, нали?
И относително чести смени на вода - т.е. 2 пъти седмично х 10% или един път х 20%. Правилно ли разбирам?

kraltchev

Ами аз имам едно аквариумче в работата... 30 литра, 1 ват на литър светлина, 10 малки рибета, Фосфат и Нитрат - много, N=15-20 и P=1-2 (знам че казах да внимаваш с тях но си казвам честно как е при мен).  Ама не го торя тоя аквариум с нищо.  Не съм стъргал водорасли дори от стъклата вече 2 или 3 месеца.  Растенията за Явански мъх и разни там плуващи.  Дори няма грунт.

Бас държа че ако махна плаващите растения дето блокират светлината, почна да лея желязо микроелементи и магнезий ще се появят водорасли.

Имам и друг аквариум - 200 литров, без СО2, 0.6 вата на литър, без торене. Към 20 дребни рибки.  Не го бях виждал 3 седмици.  Днес отивам - чист като стъкло, само водата поизпарена.

И така да опростя - от самото начало прецакваш водораслите колкото можеш по добре чрез пречистване на водата.  Изглежда че в един момент може обаче да се поотпуснеш и дори малко мръсно да стане май няма да има проблем.

А за зеолита - не съм уверен но под влиянието на СО2 той май отделя Калций и ще дигне твърдостта ако някога решиш да помпиш СО2, някой по-умен от мен да каже ако знае.

--Николай

NikolaV

Цитат на: "kraltchev"А за зеолита - не съм уверен но под влиянието на СО2 той май отделя Калций и ще дигне твърдостта ако някога решиш да помпиш СО2, някой по-умен от мен да каже ако знае.

--Николай
Тц. Нищо варовиково няма в него. Това камиче е с вулканичен произход.

tishovsx

Аз продължавам да твърдя, че цветната температура на лампите е от значение за появата на алги !
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

dido

Едва ли има някакво значение цвета на осветлението ;-)

Stas

То и аз имам едно малко (20 л) със 6 скаларии, явански мъх, ротала ротундифолиа, грунд, филтър-гъба + сипоракс върху нея. Там също няма грам водорасли вече 3 месеца. Ама никакви. Все повече се убеждавам, че яванския мъх консумира "храната" за водораслите и когато имаш от него, то водораслите не се развиват нормално...

Как бих искал само и в големите ми аквариуми да постигна такова равновесие!

penchod

В последното не съм убеден, защото имам доста явайски мъх и... рогати алги, за цветната температура може и да е вярно, защото под аквастара алги нямам, но под 765-тиците си виреят добре.

miTko

Цитат на: "penchod"В последното не съм обеден, защото имам доста явайски мъх и... рогати алги, за цветната температура може и да е вярно, защото под аквастара алги нямам, но под 765-тиците си виреят добре.
Аз имам много мъх и добре расте, но нишковидните как се държат за него - не е истина...Ставам спец по скубането им с удължена четка за епруветки.
Разни мои АКВАРИУМИ 

nixanbal

Здравейте!
Значи имам следния проблем(вече): Наскоро взех растения - валиснерии само. 3 дена след като ги засадих започнаха да зеленясват камъните и всичко друго - стъклото също. Още е съвсем леко и не толкова кофти, но с всеки изминал ден става все по-зле.
Имам само 1 анциструс, ще взема още 2 и се надявам това да поизчисти камъните. За стъклата ще взема магнитна чистачка - те ефикасни ли са, що са? Мога ли да разчитам, че такава чистачка, ще ми изчисти стъклата?
Осветлението са 2х18 в от 6 до 11 светят.
Какво ще ме посъветвате? Препарати някакви, нивото на някой показател да меря ли?
Мерси предварително
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

Deep

Цитат на: "nixanbal"Здравейте!
Значи имам следния проблем(вече): Наскоро взех растения - валиснерии само. 3 дена след като ги засадих започнаха да зеленясват камъните и всичко друго - стъклото също. Още е съвсем леко и не толкова кофти, но с всеки изминал ден става все по-зле.
Имам само 1 анциструс, ще взема още 2 и се надявам това да поизчисти камъните. За стъклата ще взема магнитна чистачка - те ефикасни ли са, що са? Мога ли да разчитам, че такава чистачка, ще ми изчисти стъклата?
Осветлението са 2х18 в от 6 до 11 светят.
Какво ще ме посъветвате? Препарати някакви, нивото на някой показател да меря ли?
Мерси предварително

Не твърдя да съм много компетентен, но смятам, че почти за всеки новозапуснат аквариум е нещо съвсем нормално да мине през стадии водорасли. Въпроса е какви са за да знаеш срещу какво да се бориш. Това от 6 до 11 не се разбира от сутринта до вечерта ли е или светиш само 5 часа. Дай информация. Честно казано аз също имам проблеми със синьо -зелени водорасли. Слузести, правещи опити да плъзнат навсякъде, по грунд, растения, стъкло. Отделят се много лесно, просто ги сифонираш. Засега се мъча да гипобедя със сифониране и честа смяна на водата. Без особен успех. Страх ме е да ползвам антибиотик заради дискусите. Магнитните чистачки са ефективни, поне моята. Където мине нищо не остава по стъклото. Вземи си с по-силен магнит и гледай от вътрешната страна да не е много гладка, а по абразивна /няма да ти надраска стъклото/. Анциструсите в моя случай нямат никакъв шанс, защото не ядат синьо-зелени, но не знам какви са при теб.

NO CARRIER

Май тези синьо зелени гадости (цианобактерии) се дължат на повечко фосфати. Вижте колко са ви в гьолчетата. Ако вземем под внимание думите на kpockcho, малко магнезиев сулфат във водата биха спомогнали за намаляването им.
Шибаната зеленилка я спипах в казанчето на кенефа да се въди. Дето светлина вижда от ремонт на ремонт! Ей Богу, какво намира там за ядене, не мога да разбера! Май това, което е във водата й стига. Значи чести смени няма да помогнат, даже обратното - ще я снабдяват с манджа.  :twisted:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Stas

Ох! По въпроса със синьо-зелените мога роман да напиша. Около 4 месеца ги борих! Не мрат гадините! Какво ли не пробвах! Мога само да кажа кое им харесва, но също така твърдя, че като махна, това което им харесва - пак си виреят чудесно.

В растителния ми навремето се появиха първо по листата на кабомбите. Бях прекалил с количеството на това бързорастящо и в един момент се оказа, че листата на кабомбите стават като филтър - задържат всички боклуци и остатъци от храна. Е точно там се появиха синьо-зелени. Не без помощта на дългите часове светене, разбира се.

В аквариума с дискусите направих следната глупост - включих таймера на ръчен режим, за да ми светят лампите докато сменям вода. Е, умникът му с умник съм забравил да го включа обратно на таймер! Два дни по-късно (след непрекъснато светене), минавайки случайно покрай офиса забелязах, че аквариумът свети в 12 вечерта! Веднага се качих и по горните листа на растенията видях мойте любими водорасли! Направо ми прилоша! Изхвърлих засегнатите части от растенията, изсмуках де що видях приличащо на водорасло и... повече слава богу не се появиха. А, намалих и светенето де. Даже за 2-3 дни оставих целия аквариум на една единствена пура за всеки случай.

Като обобщение - от растителния аквариум синьо-зелените изчистих с антибиотик! Друго не помогна! Антибиотика не попречи на рибите, както и на растенията с изключение на микрантемум умброзум, който почти умря, но се оправи до един месец след това.

Мога да твърдя, че синьо-зелените обичат всичко: и органика, и светлина в прекомерни количества, и слаба филтрация, и хранителни вещества в излишък... Може би само не обичат киселата вода. Махат се лесно, но и рецидивират лесно. Колкото повече са, толкова стават по-силни и устойчиви, така че не допускайте да се размножават! Смяната на водата не помага особено. То какво ли помага...

NO CARRIER

Всичко ще си кажеш ти.  :gi

Едит: Стасе, нищо не съм трил. Просто сгафих при пускането на снимката.
Ето допълнението:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fkoko.zadnik.org%2Fribi%2FVodorasli%2Fcyanobacteria.jpg&hash=c399550a2a9212b9e573dc5089ea357e8b3d1c9e

Май говорим за различни водорасли. Аз имах напредвид цианобактерията, която ме тормози от доста време и която наистина няма махане.

Едит 2: А бе, дали това са същите цианобактерии дето се виждат на горната снимка? Някой има ли идея как живеят тези гадости там?

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fkoko.zadnik.org%2Fribi%2FVodorasli%2Fgreent.jpg&hash=569af1c2dc2f40e409482ac94bba3a80c32b49c9
(тази се увеличава)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Това, как се въди в кенефа е много чудно, може нещо от състава на водата, но без светлина няма как!!!!
В къщи никога не е имало такова нещо и в двете казанчета.Едното го смених преди 2 години с пластмасово, другото си е оригинал(чугун).
Капаци нямат. Защо не сложиш някакъв капак да пробваш какво ще стане? Може да е полезно за аквариумите като инфо. А после и статийка ще напишеш  :wink: , Седейки в кенефа, още повече!
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

Чакай, чакай, ти как мислиш, дали жената ще ме остави да седи това без капак?!  :lol: Има си бял пластмасов капак, който свалих за снимката само.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Цитат на: "NO CARRIER"Чакай, чакай, ти как мислиш, дали жената ще ме остави да седи това без капак?!  :lol: Има си бял пластмасов капак, който свалих за снимката само.

:shock:  Аз пък си мислех, че всичко що е зеленко иска светлина! И едва ли греша, обаче...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Stas

Това за тоалетно казанче направо ме разби! Сигурен си, че сами са се появили там, нали?

Приличат на синьо-зелени, но са доста светли. Може и от бялото да е... Хм. Адски странно явление!

tishovsx

....и милиони бактерии ще умрат, ползвайте го :wink:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

NO CARRIER

Вероятно е шибана цианобактерия. Ама пък защо е лигава?!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kpokcho

Цитат на: "NO CARRIER"https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fkoko.zadnik.org%2Fribi%2FVodorasli%2Fgreent.jpg&hash=569af1c2dc2f40e409482ac94bba3a80c32b49c9
Ами ето любимия ми въпрос към всички научни среди от Биологията:
Как може едни видове при протозоа да са растения и животни. В сино-зелените водорасли е пълно с такива представители които плуват с камшичета и са бактерии. При по вишсите също: Ми всички сте чували за зелената еуглена... Euglena viridis тя какво е според вас?
Хем водорасло хем животно...
Та според мен, там си живеят нормално като животни -  хранят си се с като животни...

NO CARRIER

Добре де, ама аз там нито пикая нито shit, какво тогава ядат? Пластмаса?  :roll: С толкова хлор във водата, едва ли ще има някаква органика останала. Ще трябва да се прежаля май... 8)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

dido

Миксотрофни организми, ей, това го знаем ние  :lol:

kpokcho

Цитат на: "NO CARRIER"Добре де, ама аз там нито пикая нито shit, какво тогава ядат? Пластмаса?  :roll: С толкова хлор във водата, едва ли ще има някаква органика останала. Ще трябва да се прежаля май... 8)
и аз не знам какво ядът... според цвета обаче съм склоненн да мисля, че си фотосинтезират. Определено през процепа  на капака влиза светлина... колкото ирядко да се изпозлва мястото... или винаги е осветено?

Joro Vn

ЦитатДобре де, ама аз там нито пикая нито , какво тогава ядат? Пластмаса?  С толкова хлор във водата, едва ли ще има някаква органика останала. Ще трябва да се прежаля май...
Във водопроводната вода има достатъчно хранителни вещества, а до това място стигат отделни пръски или изпарения, които ги държат влажни. Хлор не постъпва масирано, а и едва ли ще им влияе изцяло пагубно. През пластмасата вероятно прозира малко светлина, която белият цвят не "поглъща". Има ли прозорец помещението, или пък някой може да чете Достоевски на спокойствие :D .

NO CARRIER

С Дидо коментирахме, че може и да стигат остатъци от убити от хлора организми до тези зеленилки. Иначе има един прозорец, това се пада точно под него. Пряка слънчева светлина съвсем няма. Лампата е 40Вт, на 2 метра. После може пусна снимка, но чак като Зоя заспи. :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

23007

Започната от geroff


Публикации: 18
Прегледи: 8390

57419

Публикации: 0
Прегледи: 7694

3390

Публикации: 58
Прегледи: 25709

58710

Публикации: 10
Прегледи: 4906

42155

Публикации: 9
Прегледи: 4390