• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.04.2024 01:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Водорасл

Започната от dido, 20.12.2004 17:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ВЕЛИНСКИ

Да не отварям нова тема - как да се преборя със зачатъците на черна брада по анубиасите ми? Засега я махам механично но не си е работа, защото за няколко дни пак тръгва?

Останалите растения (3 ехинодоруса, егерия и явайски мъх) си растат много добре и по тях брада няма.

Едиствено анубиасите не растат видимо.

Осветление нямам още - сега го довършвам, така че виновника не е прекалената светлина.

Longanlon

ako добие критични размери, можеш да я махнеш с белина по описания в секцията за статии и материали начин, тъй като анубиаса понася процедурата отлично.

според мен проблема обаче трябва да се реши кардинално, като премахнеш условията за развитие на водорасли. макар в момента форума да не е на една позиция как точно става това...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Мъчим се поне да стигнем до някакво единодушие, иначе статията за водораслите няма да види скоро белия свят :-)

При мен новините са добри - черната брада отстъпва сериозно след терапията с торове, СО2 и SAE. Криптокорините ми, wendtii и becketii/undulata бяха яко обрасли с брада по ръбовете на листата. В момента (след едномесечна терапия :-)) брада има само на края на 2-3 листа (от общо може би 100 такива) Очаквам след още месец да изчезне съвсем.

Най-любопитното е, че два корена Echinodorus Tenellus, дето бяха целите в брада - изглеждаха като гадна пухкава кафява топка - са се съвзели, пуснали са около 10-15 издънки за 1 месец и родителите имат млади и зелени листа без брада. Съжалявам, че нямам снимки на дереджето от преди месец, мога обаче да пусна такива на това, което се вижда сега :-)

Все повече се убеждавам, че това е правилната тактика - резултатите при мен са положителни.  :wink: