• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с водорасли/може би/

Започната от dido_uk, 09.03.2013 17:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido_uk

здравеите колеги,от няколко седмици се появиха зелени налепи по стъклата,грунда и растенията.аквата е 130л,риби 20/неон,кардинал,разбора/растения 4-5 ехинодоруса,филтрация/оригинален филтър вграден в капака/.значи аквата е стартирана преди година,работеща без проблем до сега.ако някои знае от какво се появиха тези налепи и как мога да се преборя с тях нека пише.Благодаря.
: 09.03.2013г 17:05ч

dido_uk

никой ли не  е имал подобен проблем,помагайте колеги че тая гад е вече и по листата на ехинодоруса.ако вкарам малко бързорастящи дали ще се нормализират нещата.повече керамика във филтъра дали ще даде ефект.

Nikiengi

Здравей,
Един два малки анциструса и 2-3 молинезии би трябвало да се справят с проблема, но по принцип идеален аквариум без водорасли почти няма. Успех!  :-)

vacko75

Синьо-зелени водорасли.
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=10
Тука си е написано всичко. Само си разпознаваш твоите питомци и си готов:)

dido_uk

Благодаря колеги,аз също мисля че са ,,Синьо-зелени водорасли,,.опитах със препарат на FLUVAL ,подобно на пакетче чай но без резултат,смених 50% вода,окастрих доста загниващи листа,намалих осветлението но тая гад се разпространява все повече.ако някой е успял да се пребори с такава напаст нека пише.Благодаря.

Nikiengi

Та както писах по-рано 2-3 молинезии или 1-2 трихогастер леери и от тях ще ти остане само спомена. Пък ти ако искаш третирай с макропен, но аз предпочитам по-лека употреба на химикали!  :-)

dido_uk

Благодаря колега,ще пробвам както казваш дано има ефект. *DRINK*

vacko75

Според мен UV лампа ще ти помогне. На мен филтъра ми е с UV и ми се появиха съвсем за малко след старта на аквариума.

Nikiengi

Цитат на: vacko75 - 20.03.2013 19:19
Според мен UV лампа ще ти помогне. На мен филтъра ми е с UV и ми се появиха съвсем за малко след старта на аквариума.
Пък сега ако кажеш и точно как ще му помогне УВ за тези водорасли, ама да ги премахне ефективно цена няма да имаш. За цъфтежа на водата - да, ама за друго!!! ;-)

kapacitet

Дидо бате стягай се в кръста, че тази залена гад е много упорита и ако се развие достатъчно добре, отървията е трудна, а щетите големи. Аз преди време се борих и успях по естествен път. Положението беше наистина трагично.

ЦитатПри мен всичко започна след рестарт на аквариума. Бях със 60 литров, а новия е 120литра. Преместих растенията, които бяха съвсем малко, почаках ден два и набухах рибите. За капак купих и нови. Последва леко занемаряване на аквариума и  20- дневно отсъствие от дома. Резултата беше трагичен.
Растенията спряха да растат и започнаха да гният, рибите са разболяха от нещо и изгътаха половината, а дъното на аквариума се покри с хубав зелен килим. Отгоре на всичко имам сомчета които храня с  ALGAE WAFERS. На опаковката пише, всичко което до час не е изядено да се вади от аквариума, но кой да чете. Всички планорбиси изчезнаха и нямаше кой да рови и почиства грунда. Миризмата на водата със всеки изминал час ставаше все по- гадна.
Започнах чести смени на водата, подмяна на филтърния материал, сифониране, затъмнение на аквариума и до малка степех ограничих развитието на бактериите, но все пак си бяха много. Проблема беше, че аз чистя  и след час пак съшата гледка. Така 3 седмици, докато един ден ми писна и започнах да източвам водата в една кофа засмуквайки гнилочта, филтрирам през нещо като тензух и обратно в аквариума. В продължение на две седмица ръчно филтриране и промиване на горния слой на грунда, всеки ден по 50-60 литра вода, видимо изчистих всичко. Започнах с торене, подаване на СО2 и вкарване на огромни количества растения. Тези които до седмица не се захванат изкореняване и на тяхно място други. В един момент растенията започнаха да се развиват като луди, миризмата на водата се оправи и зелената слуз от грунда се прехвърли по листатана растенията. Намерих си ново занимание - почистване на всяко засегнато листо. По малките листа осмуквах дирекно с мъркуча, а по- големите чистих с парченце филтърна вата. Продължих да добавям растения, подобрих хигиената, появиха се охлювчета, които започнаха да ровят като къртици и всичко се оправи.
Та цялата тази гимнастика я направих с идеята, да премахна бактериите по естествен път. С подобряване на условията в аквариума да постигна една стабилна система. Смея да твърдя, че го постигнах.
Резултата: малко риби, хаос от растения, огромни колонии от охлюви и никакви водорасли.

M14iro

dido_uk ,взимай Макропена  и си решаваш проблема . Стриваш го мн.добре и ръгаш.

dido_uk

Благодаря колеги,ще пробвам всичко както казвате.какво е това,,макропена,,

nikan


Similar topics (5)

44262

Публикации: 5
Прегледи: 3288

3155

Започната от wars


Публикации: 57
Прегледи: 16532

39295

Публикации: 29
Прегледи: 10682

26179

Започната от mojiganga


Публикации: 1
Прегледи: 1877

19280

Публикации: 9
Прегледи: 4832