• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Идентифициране на водорасло. И съвети не отказвам (:

Започната от Tonitta, 16.12.2016 09:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Tonitta

Здравейте,
Бихте ли ми помогнали да идентифицирам едно водорасло, че да знам какво да правя (:
Малко информация:
Аквариума е фирмен, Eheim 54 литра(60х30х30). Стартирах го официално на 12.12.2016 (официално, защото имах проблеми с намирането на грунд, растения...) Дебелината на грунда е около 5-6 см.,като е съставен от дребни камъчета, смесени с JBL Manado.
Осветлението е това, което е към аквариума - 15W Sylvania. Реших да следвам тази статия за стартирането http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=98 , та осветявам х6 часа на ден. Температурата е 22 градуса. Филтъра е вътрешен Eheim, дебита му е 300л/ч по документи.
Растенията за сега са елеохарис, анубиас нана и едно, което не съм сигурна, че е валиснерия. Имам и корен азалия, който не можах да преваря. Поръчала съм валиснерия и микрозорум, тези дни трябва да дойдат.
До сега (4 дни) съм сменяла около 30 процента от водата два пъти. Гъбата на филтъра съм я "прала" при първата смяна на водата във старата вода. Тогава също използвах на Sera Nitrivec и Aquatan според инструкциите.
Забележка: не знам дали е важно, но сбърках и не изплакнах субстрата на JBL, това беше преди официалното стартиране, водата стана мътна, но след това се избистри.
Ах, то стана повече от малко информация, съжалявам за което. Та на 15.12 го забелязах това водорасло, по описанията го определям като черна брада, ама пък на снимките изглежда малко по-различно. И като цяло ми се щеше потвърждение от разбиращи и с повече опит хора. Освен това водата има и леко неприятен мирис. Може би не е много ясна снимката, ако трябва довечера ще се снима с апарата. Благодаря ви!petko

Това не е брада.
По ми прилича на синьо зелени(циано).

a__andreew

Здравейте, според мен е изгнили стръкчета от растението. Махни ги механично.

Tonitta

Цитат на: petko в 16.12.2016 10:10
Това не е брада.
По ми прилича на синьо зелени(циано).

Благодаря, petko! То си пишело, че може да мирише водата, ако са такива, уж четох  :buff: . Сега като гледам снимката на компютъра, не е хич ясна, довечера все пак ще пусна една с апарата.
Цитат на: a__andreew в 16.12.2016 11:11
Здравейте, според мен е изгнили стръкчета от растението. Махни ги механично.

Благодаря, a__andreew, може и това да е, защото не знам колко бързо изгниват под вода (само саксийни съм гледала до сега  :-) ), а тези са съвсем от скоро и не са се захванали още (предполагам). Просто има едно като мъх в ляво на снимката, но хич не се вижда ясно. Ще ги махна, просто ще направя една снимка по-ясна първо (:
Приятен ви ден!