• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.11.2020 18:06

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Хидроген пероксид (H2O2)

Започната от Longanlon, 22.04.2005 17:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Наскоро попаднах на едно съединение, за чието съществуване не бях подозирал до момента, а още по-малко бях подозирал за приложението му в акваристиката за борба с водораслите.

По принцип не съм фен на сипването на каквато и да е унищожителна химия в аквариума, но нещата, които прочетох в тези

http://gga.gpodio.com/h2o2.asp

http://www.h2o2.com/intro/properties.html

статии ми се виждат доста интригуващи.

miTko

Перхидрол.Силен окислител.Продава се в аптеките р-р като "кислородна вода".Трябва да го има във всяка аптечка. :)  Руснаците пишат, че може да се използва като алтернатива на хлорирането.Но да се налива в аквариума не съм чел, освен в малки дози с някои лекарства...бях чел някъде по книгите.
Интересно ще я прочета.
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

Това е кислородна вода. Продават я във всяка аптека, няма начин да не са ти промивали раните с нея като малък :-)

miTko

Не изтраях, вчера реших да го пробвам тоя номер.Шприцвах с една сприновка кислородна вода върху листата на анубиаса, направо в аквариума, както пише, при спрян филтър дори. Брадата стана сива, че дори и по-светла!!! :shock:  Сега я чакам да се спомине. Май няма да умре всичката,  но ще повторя опита след няколко дена.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

a смени ли водата после? цялата или само малко? растенията как са? само анубиас ли имаш или и други, по-нежни?

miTko

На другите нищо им няма,  както и на анубиаса, имам 7-8 вида растения.Не сменях водата защото преди  това я смених и после се сетих за кислородната вода, но няма проблем явно. Но в момента нямам риби освен аниструси, на които не им пука и 2 малки хелера, които не се броят.Затова и бързам защото скоро ще зарибявам.
Пропуснах да кажа, че след половин час пуснах филтъра, защото трябваше да излизам.Това е за сега.Тази вечер като се прибера от работа ще  видя как е. :)
Разни мои АКВАРИУМИ 

miTko

Малко избързах да се радвам...И двата вида Валиснерия , които имам поизбеляха от кислородната вода, други поражения няма. И да се споминат не е толкова страшно, но е поучително. Иначе брадата наистина се проскубва и изчезва.Няма да е на 100% но и така е добре.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Бах, значи верно имало ефект.

Само трябвало да смениш водата полови час след третирането.

А за валиснериите не се притеснявай - доколкото имам опит с тях, колкото повече се грижиш за тях - толкова повече не растат, но зарежеш ли ги или опиташ ли се да ги усмъртиш с нещо почват да се развиват като бесни.

miTko

Знам, но също си спомням хлорирането.Тогава побеляха и повече не си върнаха цвета! И сега ще е така. Ще почакам да изкара нови свежи листа, старите съм ги отписал.Повече ме е яд за американата(усуканата), защото е по-капризна и трудно и бавно тръгва при мен...
Но няма да ги чакам дълго, ще ги скубна като едното нищо! :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Продължавай включването, моля те, описвай какво става с аквариума ти след третирането - растенията, рибите, водораслите. Ти си ни форумния опитен хамстер в момента  :D

dido

Да не би да е опасно за хора това? Нещо не те чувам напоследък...  :lol:

Longanlon

Опасно е разбира се - ако съдя по изрусените с Н2О2 жени, които познавам, води до голяма, моментална и перманентна загуба на IQ  :D

miTko

Всичко друго е наред, само валиснериите си  умират, е в основата някои  зеленеят, но... това е положението. Брадата обаче мре! Ще снимам да покажа. Дори и да не е 100% пак добре се получи. Проскуба се тотално, такова нещо не съм виждал (освен с хлора де)!
Забравих да кажа, че при мен брадата е основно по анубиаса и по камънака около него, едната валиснерия е до него, обаче другата е в другия край чак.И двете пострадаха почти еднакво.
Не се бъзикайте с кислородната вода бе, продукта си е екологично чист! Накрая остава гола вода, няма никакви боклуци! :P
Разни мои АКВАРИУМИ 

miTko

Ето и снимки.

Вижда се в средата "бяла" брада, не е на фокус но е видима:

http://bgphoto.net/photos/1348/o632505690990937500.jpg

А ето и поразената валиснерия:

http://bgphoto.net/photos/1348/o632505690540937500.jpg

Борбата иска жертви...
Снимките са от преди няколко дена.Сега вече брадата практически липсва, дори не  мога да я снимам! :)
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

брадата добре, ама валиснерията горката направо чума я е отнесла :lol:

драстичен е този метод , аз бих го пробвал само ако изпадна в краино отчаяние.
мен напоследък водорасли не са ме мъчили - откакто спрях да си правя оргии с градински торове, само  ксенококус ми се появи ,та сега експериментирам с него.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.