• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.11.2020 03:03

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Хидроген пероксид (H2O2)

Започната от Longanlon, 22.04.2005 17:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Наскоро попаднах на едно съединение, за чието съществуване не бях подозирал до момента, а още по-малко бях подозирал за приложението му в акваристиката за борба с водораслите.

По принцип не съм фен на сипването на каквато и да е унищожителна химия в аквариума, но нещата, които прочетох в тези

http://gga.gpodio.com/h2o2.asp

http://www.h2o2.com/intro/properties.html

статии ми се виждат доста интригуващи.

miTko

Перхидрол.Силен окислител.Продава се в аптеките р-р като "кислородна вода".Трябва да го има във всяка аптечка. :)  Руснаците пишат, че може да се използва като алтернатива на хлорирането.Но да се налива в аквариума не съм чел, освен в малки дози с някои лекарства...бях чел някъде по книгите.
Интересно ще я прочета.
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

Това е кислородна вода. Продават я във всяка аптека, няма начин да не са ти промивали раните с нея като малък :-)

miTko

Не изтраях, вчера реших да го пробвам тоя номер.Шприцвах с една сприновка кислородна вода върху листата на анубиаса, направо в аквариума, както пише, при спрян филтър дори. Брадата стана сива, че дори и по-светла!!! :shock:  Сега я чакам да се спомине. Май няма да умре всичката,  но ще повторя опита след няколко дена.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

a смени ли водата после? цялата или само малко? растенията как са? само анубиас ли имаш или и други, по-нежни?

miTko

На другите нищо им няма,  както и на анубиаса, имам 7-8 вида растения.Не сменях водата защото преди  това я смених и после се сетих за кислородната вода, но няма проблем явно. Но в момента нямам риби освен аниструси, на които не им пука и 2 малки хелера, които не се броят.Затова и бързам защото скоро ще зарибявам.
Пропуснах да кажа, че след половин час пуснах филтъра, защото трябваше да излизам.Това е за сега.Тази вечер като се прибера от работа ще  видя как е. :)
Разни мои АКВАРИУМИ 

miTko

Малко избързах да се радвам...И двата вида Валиснерия , които имам поизбеляха от кислородната вода, други поражения няма. И да се споминат не е толкова страшно, но е поучително. Иначе брадата наистина се проскубва и изчезва.Няма да е на 100% но и така е добре.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Бах, значи верно имало ефект.

Само трябвало да смениш водата полови час след третирането.

А за валиснериите не се притеснявай - доколкото имам опит с тях, колкото повече се грижиш за тях - толкова повече не растат, но зарежеш ли ги или опиташ ли се да ги усмъртиш с нещо почват да се развиват като бесни.

miTko

Знам, но също си спомням хлорирането.Тогава побеляха и повече не си върнаха цвета! И сега ще е така. Ще почакам да изкара нови свежи листа, старите съм ги отписал.Повече ме е яд за американата(усуканата), защото е по-капризна и трудно и бавно тръгва при мен...
Но няма да ги чакам дълго, ще ги скубна като едното нищо! :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Продължавай включването, моля те, описвай какво става с аквариума ти след третирането - растенията, рибите, водораслите. Ти си ни форумния опитен хамстер в момента  :D

dido

Да не би да е опасно за хора това? Нещо не те чувам напоследък...  :lol:

Longanlon

Опасно е разбира се - ако съдя по изрусените с Н2О2 жени, които познавам, води до голяма, моментална и перманентна загуба на IQ  :D

miTko

Всичко друго е наред, само валиснериите си  умират, е в основата някои  зеленеят, но... това е положението. Брадата обаче мре! Ще снимам да покажа. Дори и да не е 100% пак добре се получи. Проскуба се тотално, такова нещо не съм виждал (освен с хлора де)!
Забравих да кажа, че при мен брадата е основно по анубиаса и по камънака около него, едната валиснерия е до него, обаче другата е в другия край чак.И двете пострадаха почти еднакво.
Не се бъзикайте с кислородната вода бе, продукта си е екологично чист! Накрая остава гола вода, няма никакви боклуци! :P
Разни мои АКВАРИУМИ 

miTko

Ето и снимки.

Вижда се в средата "бяла" брада, не е на фокус но е видима:

http://bgphoto.net/photos/1348/o632505690990937500.jpg

А ето и поразената валиснерия:

http://bgphoto.net/photos/1348/o632505690540937500.jpg

Борбата иска жертви...
Снимките са от преди няколко дена.Сега вече брадата практически липсва, дори не  мога да я снимам! :)
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

брадата добре, ама валиснерията горката направо чума я е отнесла :lol:

драстичен е този метод , аз бих го пробвал само ако изпадна в краино отчаяние.
мен напоследък водорасли не са ме мъчили - откакто спрях да си правя оргии с градински торове, само  ксенококус ми се появи ,та сега експериментирам с него.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Цитат на: "raven"брадата добре, ама валиснерията горката направо чума я е отнесла :lol:

драстичен е този метод , аз бих го пробвал само ако изпадна в краино отчаяние.
мен напоследък водорасли не са ме мъчили - откакто спрях да си правя оргии с градински торове, само  ксенококус ми се появи ,та сега експериментирам с него.

Прав си, аз  бях изпаднал  в такова отчаяние, но сега съм  доволен от резултата.Просто беше първи опит, можеше и да не е толкова тежко за валиснерията. Както и да е, тя не е дефицитна. Бих я сменил със сагитария, но ще видя. Изчистих  мъртвите  листа и я преместих в другия край при  другата, която също  прочистих. Бих сложил глина, но  винаги  когато го направя тръгват водораслите, затова малко ще се порадвам на почти чист от водорасли аквариум!  :)
Разни мои АКВАРИУМИ 

rakim

Хора няма да отварям нова тема.Искам да ме посъветвате,защото имам доста размножаваща се брада по мангровите корени,дали ако изкарам корена,а аз имам тази възможност макар че на единия има прикрепен анубиас а на другия папрат,мога да направя баня с перхидрол без риск да третирам в аквариума  :roll: Ще гледам да не обливам папрата и анубиаса.После като сложа отново в аквариума корените дали ще има някакъв риск за растенията и другите обитатели  :roll:
540л Южна Америка

dido

Няма файда от това, бори се срещу причината, не резултата.

Longanlon

Дидо е прав - не само третирането на корена, а цялостни мерки са необходими. И нямам пред вид да налееш в целия си аквариум перхидрол, а да използваш естествените, биологични и екологични методи за борба с водораслите.

Колкото до корена, ако го облееш и го оставиш после 2 дена в един леген с вода, нито анубиаса ще му стане нещо, нито корена ще е вреден за аквариума вече.

lz3cv

Абе що всички гледате да се оттървете от брадицата? Щом толкова не иска да си отиде гледайте я със здраве и и се радвайте.Нали и тя е живинка. :D

Майтапя се, не ме плюйте много.

abaro

Абе от една страна си прав, ама от друга ако не я ограничим или унищожим ( :bow ) след 6 месеца ще е единствената флора в аквариума.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

miTko

Цитат на: "lz3cv"Абе що всички гледате да се оттървете от брадицата? Щом толкова не иска да си отиде гледайте я със здраве и и се радвайте.Нали и тя е живинка. :D

Майтапя се, не ме плюйте много.

Ти се майтапиш, но някои наистина си я гледат! При тях е различно - те пък си нямат растения!  :P
Разни мои АКВАРИУМИ 

iuli

Да, темата е стара наистина. Но според мене е важна и щом като още не е заключена ще се изкажа. Май ще излезе че имам доста голям опит с кислородната вода и съм се интересувал как действа тя. Конкретно мога да ви препоръчам книгата на Мартин Сандер "Техническое оснащение аквариума". Човекът е немец, но книгата дето я имам е преведена на руски. Лично аз си я взех от руския център на улица "Шипка" в София.

Той обяснва, как точно действа атомния кислород. Защото окислителите действат чрез отделения атомен кислород. В аквариума могат да се използват само окислители, които нямат и др. замърсяващи вещества - т.е. само озон и кислородна вода. Въпреки, че калиевият перманганат също се използва и аз го харесвам, да го добавям отвреме на време но в минимални количества (недостатъчни, за да се ползва като окислител в оптимална доза), за профилактика на болестите на рибите.

И така, кислородната вода съм я използвал веднъж пробно, и случих тъкмо екстремната доза, която повече няма да повторя. Тя беше две шишенца 6% кислородна вода добавена към 270 литра вода чисто. Резултатът на другия ден беше, че всички водорасли загинаха, вкл. и брадата. Ама напълно. И не се появиха в следващите около три месеца. Но загинаха също и растенията, а също и някои риби.  Повечето риби оцеляха - особено дискусите.

Тук трябва да кажа, че аквариумът беше относително слабо заселен и скоро стартиран. Т.е. с общо взето малко органика и неутрално Пе-ха. Пе-ха-то има значение, защото атомният кислород е относително по-стабилен в кисела вода и реагира по-бавно. В алкална вода реагира по-бързо. Атомният кислород в аквариума реагира основно с органиката, но също и с всякакви други вещаства, особено метали. Много е важно, ако ще го ползвате, да не сте третирали скоро с лекарства, а евентуално и с химически торове, защото не се знае, как ще реагира. Атомният кислород реагира с хуминовите кислелини, които са неразлагаеми по биологочен начин от полезните бактериии във филтъра - точно тия бактерии ги и произвеждат, разлагайки органиката, която се отделя от рибите и растенията. Поради тая причина, всичката органика която е в аквариума, вкл. и ако торфирате водата е буфер за атомния кислород - неутрализира го. А пък атомният кислород я разлага и ускорява разлагането й, стимулирайки полезните бактерии.

Специално за брадата и за корените, дето ставаше въпрос, да се вадят и да се третират с кислородна вода, мога да кажа, че брадата умира напълно при пълно изсъхване. Най-добре корените да се изсушат във фурната. А иначе корените отделят тъкмо органика (ако са от балатно дърво значи тези корени са де факто торф) и за това брадата им се лепи веднага.

Оптималните количества атомен кислород в аквариума стимулират полезните аеробни бактерии по филтъра, директно окисляват нитритите до нитрати, а в морска вода директно окисляват и амоняка.
Атомният кислород има свойството, да бъде изключително вреден за болестотоворните бактерии и вируси дори и в много малки дози. По принцип се вкарва в аквариума чрез озонатор, но аз го подавам с кислородна вода. Подавам го веднъж на ден. Но е добре да се направи и капкова система, която да осигури постоянна концентрация на атомен кислород. По тоя начин основният ефект ще бъде повишената аеробност на средата и почти пълното премахване на органиката. А оттам, брадата ще изчезне, при съответстваща правилна поддръжка на аквариума. Атомният кислород, оказва влияние и на рибата - един от ефектите му е че рибата расте повече.

Дозите, които използвам. Между петдесет и сто милилитра 3%ова ежедневно на триста литра вода чисто, не дават никакъв проблем. Слагал съм еднократно и 150 милилитра 3% ова. Мисля даже, че съм слагал и 200мл. Основният проблем при по-големите дози е че дъното и филтриращите материали се покриват с мехурчета - обикновено след около два часа. Но всичко това зависи и от количеството органика и пе-ха. Освен това, редовното ползване на едно и също количество кислородна вода може да изчисти органиката, която го неутрализира и резултатът да бъде повишаване на концентрацията на атомен кислород, въпреки, че ежедневнодобавяната доза остава непроменена.

Та това което още трябва да кажа е че кислородната вода трябва да се подава по-малко, като се следи и за най-малките белези, че може би има предозирана. Вредата е първо за растенията - те трябва да се наблюдават внимателно.
Кислородната вода която ползвам си я купувам под формата на 33% (перхидрол) в еднолитрови шишета от аптеката - така е по-евтино. Разрежда се с дестилирана вода - може и дъждовна, събрана, след като е дъждът е повалял малко, за да промие атмосферата.


iivs

Има едно устройство което използва този метод за доставянето на кислород в аквариума казва се sochtling oxydator и немците масово го използват представлява една керамична делвичка с пласмосов контейнер в който се сипва H2O2 и има някакви камъчета вътре който правят реакция и отделят кислород.Имам такова чудо но досега не съм го пробвал не знам какъв би бил ефекта за аквата :-)

iuli

Цитат на: iivs в 14.11.2014 19:07
Има едно устройство което използва този метод за доставянето на кислород в аквариума казва се sochtling oxydator и немците масово го използват представлява една керамична делвичка с пласмосов контейнер в който се сипва H2O2 и има някакви камъчета вътре който правят реакция и отделят кислород.Имам такова чудо но досега не съм го пробвал не знам какъв би бил ефекта за аквата :-)


Ще е интересно, ако ни кажеш цялостното устройство, но ми се струва, че става въпрос, за метод, който подава в аквариума О2, а не атомен кислород и няма пълния ефект на директно подавания атомен кислород в аквариума. Защото свързаният кислород не може да окисли неразлагаемите по биологичен начин хуминови киселини, които между впрочем са полезни и за растенията и освен всичко друго са хелатиращи вещества за микроелементи и др. Хуминовите киселини имат и бактерицидно действие и потискат дейността на полезните филтърни бактерии. В големи количества могат да бъдат вредни и за растенията. Но понякога и в някои моменти е добре да се чистят колкото се може повече - ако има брада в аквариума. т.е. трябва да се лавира, според обстановката - ту да се подава атомен кислород, ту да се добавя по малко торф и водата да се прави слабо кафеникава. Понеже вече се отклонявам с друга тема, ще кажа че е много важно, какъв е торфа - има и гадни торфове.

Другите ефекти, дето ги посочих за атомния кислород също няма да ги има при свързания. А трябва да имаш предвид и това, че свързаният кислород е слаборазтворим във вода. Докато атомният е е в състояние да се разтвори в много големи концентрации, които биха били разбира се смъртноносни за всичко живо. Но освен това има свойството и да прониква навсякъде - т.е. там където има анаеробни зони и има условия за развитие на анаеробни процеси, които са вредни.

Аз съм Акварист

iuli a какво е твоето мнение относно глутаралдехида ? Пробвал ли си комбинация с глутаралдехид и H2O2 ? Имаш ли мнение кое е по-добро?

:-)
Привет на всички.
Аз съм Акварист е платформа за акваристика в България.Официален партньор на БАЕ.
Можете да ни откриете:

Официален Сайт: http://aquaristbg.com/

Facebook: https://www.facebook.com/Aquaristbg/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCuytBoCtxF8BVaM7okTX8xQ?view_as=subscriber

iivs

Имам няколко сохтлинг оксидатора вкъщи но никога не съм ги пробвал ,сигурно ли е че това което се сипва в контейнера е кислородна вода.?

Penta

14.10.2016 05:05 #27 Last Edit: 14.10.2016 18:06 by Penta
Цитат на: iivs в 13.10.2016 19:07
Имам няколко сохтлинг оксидатора вкъщи но никога не съм ги пробвал ,сигурно ли е че това което се сипва в контейнера е кислородна вода.?


И аз не съм го тествал но съм чел за него, да кислородна вода е. По-точно 4,9% H2O2

Нали всичко трябва да се пробва, направих си един набързо Оксидатор от първото което ми попадна в ръцете.
Незнайно защо още пазя стъкления корпус на един нагревател без термо реле, в дупката за кабела забучих една клечка предвидена за дифузер за CO2 (влезе плътно) налях около 5мл Кислородна вода и пуснах едно малко парче олово за каталиатор. Обърнат с отвора надолу, отделящия се вътре газ изтласкава миниатюрни количества кислородна вода през порите на клечката и се получава финна мъгла. Едва ли ще има видим ефект, но кислород се отделя. Абе, работи си :-)
Интензивността се регулира чрез концентрацията на кислородната вода или (най-удачно) чрез обема на катализатора (оловото).

Рибите се наредиха до финните балончета, но може пък просто да им е интересно.Публикациите са слети: 14.10.2016 18:06


bustama

Юли, на дъли ще пише повече тука... развяха го човека, като парчал.
Както и да е!
Кислородната вода, доста добре се отразява на аквариума ми - започнах от няколко седмици, директно във аквариума. Щях да прявя опити в друг съд, но нямаше наличен. Резултатите за сега са обнадеждаващи.

ivogod

Цитат на: bustama в 14.10.2016 21:09
Юли, на дъли ще пише повече тука... развяха го човека, като парчал.
Както и да е!
Кислородната вода, доста добре се отразява на аквариума ми - започнах от няколко седмици, директно във аквариума. Щях да прявя опити в друг съд, но нямаше наличен. Резултатите за сега са обнадеждаващи.


По колко слагаш и каква е концентрацията? Ползваш предполагам от аптеката.

Penta

Лично аз си купувам Перхидрол, по-изгодно е.
@bustama, ако се внимава да не прекалиш със сигурност ще има положителен ефект. Трябва и аз да започна по-редовно да го ползвам защото аквариума ми не се сифонира, а е няколко годишен и доста добре зареден грунда.
Оптимално би било добавянето след загасяне на лампите.

asito

Аааа,ти за туй ли нямаш водорасли  ]:-> Аз мислех че щото всичко -светлина,торове и т.н. е изчислено пък то кво било  :-D

ivogod

Цитат на: Penta в 14.10.2016 22:10
Лично аз си купувам Перхидрол, по-изгодно е.
@bustama, ако се внимава да не прекалиш със сигурност ще има положителен ефект. Трябва и аз да започна по-редовно да го ползвам защото аквариума ми не се сифонира, а е няколко годишен и доста добре зареден грунда.
Оптимално би било добавянето след загасяне на лампите.


Перхидрол добре, но той по спомен е 33%. Как го докарваш в концентрация, годна за приложение? И от готовия разтвор по колко добавяш на 100 литра?

Penta

Цитат на: asito в 14.10.2016 23:11
Аааа,ти за туй ли нямаш водорасли  ]:-> Аз мислех че щото всичко -светлина,торове и т.н. е изчислено пък то кво било  :-D


Цитат на: Penta в 14.10.2016 22:10
Трябва и аз да започна по-редовно да го ползвам защото аквариума ми не се сифонира, а е няколко годишен и доста добре зареден грунда.


Много рядко го ползвам, бях си купил 100г шишенце преди 3-4 месеца и още имам. Затова пиша че трябва да започна по-често да го употребявам :)

30% воден разтвор на Хидроген Пероксид от аптеката много лесно се докарва до 3% чрез разреждане с вода 1:10  ;-)

bustama

Цитат на: ivogod в 14.10.2016 21:09
По колко слагаш и каква е концентрацията? Ползваш предполагам от аптеката.


От аптека го купувам,да- 3% водороден пероксид. Преди доста време, го бех ползвал, но ме е срам да кажа в какви дози. :-D Уморих доста скариди!
Сега, като започнах отново - много малки дози. Колко точно е тя е трудно да кажа - понеже на спринцовката от 50мл. която ползвам съм и набил едно маркуче с дължина от 15-20 санта и калко тегля... скалата на спринцовката в случая не е за ориентир май.
Почвай с малки дози, много малки - примерно, 1мл/100л. вода. С ръка, като бръкнеш вътре, започнели силно да щипе по кожата, аз бих спрял и сменил вода.

Цитат на: Penta в 14.10.2016 22:10
Лично аз си купувам Перхидрол, по-изгодно е.
@bustama, ако се внимава да не прекалиш със сигурност ще има положителен ефект. Трябва и аз да започна по-редовно да го ползвам защото аквариума ми не се сифонира, а е няколко годишен и доста добре зареден грунда.
Оптимално би било добавянето след загасяне на лампите.


Положителен ефект, да кажем ще има. С растенията няма проблем - както бях писал и в дрега тема, по старите листа на анубиасите ми има кафяви и брада. Вече ги нема! :-) Само че, по стъклата, кафявите за сега още стоят. Имайте предвид, че аз засилих со2 и светлината, само това.

Цитат на: asito в 14.10.2016 23:11
Аааа,ти за туй ли нямаш водорасли  ]:-> Аз мислех че щото всичко -светлина,торове и т.н. е изчислено пък то кво било  :-D


Пероксида само лекинко ще помага. Другото е со2+светлина, когато говорим за растителен аквариум и то силно залесен.

oxygen

Цитат на: iivs в 13.10.2016 19:07
Имам няколко сохтлинг оксидатора вкъщи но никога не съм ги пробвал ,сигурно ли е че това което се сипва в контейнера е кислородна вода.?

Можеш ли да дадеш информация,къде може да се купи това устройство в България?

danielm

За инфо - миналата седмица явно прекалих с кислородната вода.
Резултатът е масов мор на скариди, всички охлюви по стъклата, изгорели растения ... и сега поява на някакви водорасли заради гнилоча(кафяви на цвят, но не кафяви водорасли). Общо взето работа стана доста зле.

NO CARRIER

При 100 мл/л кислородна вода забелязах че пострадаха по-нежните растения - роголистникът най-вече. Пострадала фауна нямаше.

Ти явно си постигнал доста по-висока концентрация.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

bustama

Цитат на: NO CARRIER в 11.10.2017 09:09
При 100 мл/л кислородна вода забелязах че пострадаха по-нежните растения - роголистникът най-вече. Пострадала фауна нямаше.

Ти явно си постигнал доста по-висока концентрация.


Не разбрах, сложил си в аквариума на всеки литър вода едно шишенце 3% тов разтвор кислородна вода?! =-O

NO CARRIER

Спал съм още. На 100 л 100 мл, което прави 1мл/л.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.