• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.10.2020 16:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Грунда ми започна да покафенява и да зеленясва

Започната от stanioa29, 13.08.2011 21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stanioa29

Хора, помагайте! Имам разтителен аквариум, 80 л., с около 40-50 гупи и хелери. Фракцията на грунда е 5-6 мм. и имам доста разстения, водорасли по тях - слава богу не /все още/! Осветявам с GRO LUX 18 W по 9 часа на ден и всичко си беше ОК - разтат си разтенийцата и рибките са щастливи! От около седмица обаче забелязах че грунда е започнал да покафенява леко отпредната страна на аквата, в последствие сега е почти навсякъде станал кафеникаф, а отпред започна и да зеленясва дори! Нормално ли е това /две години бях с изкуствени разтения и нямах ядове/ и ако не е как да се боря с тези паразитни водорасли /зелени, кафяви и т.н./ - с осветлението ли да си играя, с температурата на водата ли /сега е 26 градуса/, да спра торенето, да спра СО-то или ... помощ!

dafil

Ако тая ламБа е от старта на аквариума/2 години/ -задължително я сменяй вече.И без това е слаба,а за 2 години още повече е намаляла силата  й!

stanioa29

Не - лампата не е стара! Аз светех до преди месец с някаква обикновенна пура 15 W, но сега съм с тази и блу лайн 18 w пак от около месец, тези лампи ми ги препоръчаха в магазина и са чисто нови!

paolo6481

Аз нещо не разбрах.С една гролукс ли си или с гролукс и блулайн.И ако е второто този блулайн в синьо ли свети?

stanioa29

май аз не се изразих правилно - с двете лампи съм, и да - свети  в синя светлина! и двете са по 18 вата и с тях сум от около месец!

M14iro

Кафевите водорасли се появяват и при високи нива на фосфати, премериги ако имаш тест. Ама не ми се вярва пък да имаш високи нива на фосфати.

stanioa29

имам тест, мисля че са в норма - сега пак 6те проверя

M14iro

Тея зелените водорасли за които казваш, в грунда на предното стъкло ли са или? Да неса -  Синьо-зелени водорасли ?

paolo6481

Смени си синята лампа с Аквастар на Силвания.Ако не намвриш такава става всяка една която свети с повече от 6500К.Например-865 на Филипс.На всяка една пура пише колко хиляди К е.

dafil

Синя лампа не се препоръчва в сладководен аквариум.Не съм ползвал лично,но чета,че спомага развитието  на алгите.Освен това растенията да ти изглеждат синкави....неестествено е :-)
Един по-добър вариант за 2 лампи-  http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=lighting&product=Philips_Kit_Aquarelle_and_MASTER_Super_80_865_T8_18W_60cm_OEM&n=10
Кажи размерите на аквариума,на какво разстояние са лампите от дъното/рефлектори има ли?/
С какво и колко ториш,и какво ползваш за филтрация.
При мен кафяви водорасли се появиха когато  експериментирах с амиден азот да торя.При теб най-вероятно са резултат от недобра филтрация и наличие на кофти азотни съединения.
Как са ти рибите??

stanioa29

Рибите са добре, няма видими проблеми при тях, засега! Водораслите се намират на грунда и на един см. вече по стъклото отпред! Аквариума е 80/40/60 и пурите имат рефлектори!

zariio

Ако качиш една снимка ще е по-лесно да ти се отговори.