• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.05.2020 10:10

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Черна брада в аквариум, стартиран преди повече от година

Започната от irka_s, 09.04.2011 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

irka_s

Здравейте колеги. След като изчетох всички теми, намерени с търсачката по повед черната брада реших да ви пиша преди да взема радикални мерки.
Аквариумът ми е 114л. стартиран през м.12.2009г. Развива се като растителен аквариум- дъното е залесено на 70-80%. Имам вътрешен филтър- 800м2/ч, и светя по 6 часа с 2х20W обикновенни пури. Нямам система за CO2
Обитателите са 2бр рамирези, 9бр разбори, 4бр неонки, 2 анциструса и 2бр кули.
Растения (мешавицата е пълна):
микрозорум, ехинодорус, анубиас, бакопа, ротала, кабомба, полянка от криптокорина, водна леща.
Опитах се да засадя и валиснерия, но след 4 опита с растения, с купени от различни магазини се отказах- така и не можа да тръгне в моя аквариум.
По отношение на поддръжката съм много несериозна- седмичните смени се превърнаха в месечни, при които торя с таблетки в грунда и малко течни торове на сера. Храня рибките по 3-4 пъти в седмицата.
Преди 2 месеца по лозовия корен започна да се появява брада, а във водата се появиха нишковидни. Не мога да ги свържа с никакви конкретни промени или сътресения в аквариума (не съм пускала нови обитатели от 6м.) Винаги съм имала проблеми със зелен налеп по стъклата, но него отстранявам механично. Тогава спрях торенето, но не зачестих смените на вода (че те зависят от благоразположението на мъжа- нали трябва да ми носи кофите:) ). В резултат нишковидните изчезнаха, но растенията зациклиха. Брадата става все повече, но е конценртирана само по корена.
Сега се чудя как да постъпя- да пробвам ли метода с кислородната вода... да започна ли пак да торя, та поне растенията да потръгнат... Много трудно ми се вижда да извадя само корена да го почистя- по него съм засадила микрозорум, а и ще се вдигне страшна мътилка...
Забравих да уточня, че не съм правила никога тестове- само като им видя цените в зоомагазините и... Но ако мислите, че е крайно наложително и ми препоръчате някакъв по- икономичен комплект...
Сега съм на работа, но довечера ще снимам аквариума и ще пусна снимките.
Помагайте, колеги!

dafil

Щом не си променяла нищо , а са се появили проблеми,ще те посъветвам първо да си провериш филтъра.Сменяш вода рядко,а предполагам,че изобщо не промиваш филтърните пълнежи/гъба /изобщо ;-).
Дебита най-вероятно е спаднал значително.

irka_s

При всяка смяна измивам филтърната гъба в аквариумна вода. Проблемът е, че като тръгна да я вадя от аквариума и от нея се разлита мръсотия и после е необходимо време отново да се избистри напълно водата. Като се замислих, брадата се появи скоро време след като изкорених незахваналата се валиснерия (а тогава пак се поразмъти водата), та може и там да е проблема. Факт е, обаче, че брадата не намалява, а напротив.

ceko

Според мен прехранваш рибите,тоест слагаш повече храна и рибите не я изяждат.Никъде не спомена че сифонираш дъното,това е много важно за развитието на брадата,относно торенето спри за известно време и намали светлината на 7-8 часа .

paolo6481

Трябвало е седмичните смени на вода да си останат седмични вместо месечни.Освен това щом само при едно вадене на растение или корен става такава мътилка......аквариума е пълен с органични отпадъци.Съветвам те да се върнеш към седмични смени на вода със сифониране на дъното(поне където е възможно).По този начин ще предотвратиш разпространението на брадата(но няма да я унищожиш) и гъбата ти ще се задръства по-малко.А наличната брада или вадиш корена и го третираш или инжектираш със спринцовката там каквото беше-Перхидрол или Ийзи Карбо.Успех!

irka_s

Цитат на: ceko в 09.04.2011 17:05
Според мен прехранваш рибите,тоест слагаш повече храна и рибите не я изяждат.Никъде не спомена че сифонираш дъното,това е много важно за развитието на брадата,относно торенето спри за известно време и намали светлината на 7-8 часа .


Благодаря ти за съветите, но реално няма много място за сифониране- дъното е покрито почти на 80%, освен зоните около корена и в задната част, където има доста дългостеблени, но не много на гъсто. А за светенето и в първия ми пост писах, че светя по 6 часа. И аз си мислех за прехранване. Рибките изяждат пуснатата от мен храна за секунди ( по- малко от минута). Може би трябва да сменя храната. Преди давах на JBL люспи и ги изяждаха без остатък, а сега давам на TETRA, а тя много се троши в аквариума. Каквото стигне но дъното Кулитата го "сифонират"
: 09.04.2011г 22:10ч

това е снимка на заразена част от корена

и общ вид на аквариума.
Нещо не ми се получиха добре снимките, за което се извинявам. Дано да са полезни. В случаите, когато съм сифонирала го правя само в зоната пред корена и около него.

Buhoff

Щом храната я изяждат веднага то тогава мътилката може да е от капнали листа на растенията от изпражненията на рибите .Може да опиташ да сифонираш без да заравяш сондата в грунда само леко по повърхността на грунда. Аз съм на мнение че ако си оправиш филтрацията и сменяш 1/3 от водата на 10 дни нещата ще се оправят. Можеш да помислиш и да си вземеш някоя и друга рибка дето хрупа  :popcorn: водорасли.

irka_s

Ок, започвм по- чести смени на вода със сифониране доколкото е възможно. И щом имам време да отскоча до някой зоомагазин ще си купя 2-3 САЕ-та и опаковка Изи Карбо и ще мъча брадата с тях. Само пустото сифониране- колкото съм чела "за'" толкова и "против". В случая с брадата май няма как да го избегна...

zambo

Здравей , колко вата е осветлението на аквариума ?
При положение , че нямаш СО2 и отглеждаш бавно растящи растения , защо ториш ?
Мисля си , че осветлението ти е силно  . Най - вероятно светиш по-дълго от норманото и ториш излишно . Поддържала си системата горе-долу стабилна докато си сменяла редовно вода . След като си разредила смените всичко се е скапало . Натрупали са се излишни хранителни вещества и водораслите са се възползвали . 
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Buhoff

И да знаеш премахването на водораслите няма да стане веднага. Ще трябва да вложиш упоритост. На мене ми отне около месец да премахна нишковидните и сега имам малко но е поносимо сравнение с преди.

bust@m@


JEM

Цитат на: irka_s в 09.04.2011 12:12
В резултат нишковидните изчезнаха, но растенията зациклиха.

Нормално е след като растенията зациклят да те нападнат водорасли.


Rainbow sid

Брадата се появява и когато има свободно плуваща органика във водата.Когато си размътила водата ,органиката е полепнала ,или паднала по листата и корените.Казвам го от опит, това е причината в твоят случай. ;-)
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

irka_s

Черната брада вече е в историята. Купих си няколко САЕ, започнах да сменям по- често вода ( е все още не съм за пример). Преди 2 седмици пробвах с кислородна вода- за 110л използвах 32мл H2O2, като с пипета от Панадол шприцвах директно върху брадата. За секунди целият лозов корен побеля от въздушни мехурчета. Бях спряла филтъра за 2 часа. На следващия ден брадата вече беше червена, а две седмици по- късно вече почти е изчезнала. Ще видим как ще се развие положението при мен.

Raven

Ако продължиш да ториш брадата бързо ще се върне, нишковидните също.
Нито едно ат растенията не се нуждае от допълнително торене, рибите са  достатъчно за естествено подхранване.

Нишковидни се появяват от преторяване, брада от излишък на органика, в случаят от това което пада от филтъра докъто го вадиш.

Опитай се да го слагаш в найлоново пликче под водата и така да го вадиш, с няколко опита ще хванеш цаката и няма да имаш никакви летящи из водата боклуци които са основната причина за брадата.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.