• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 14:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Черна брада - инвазия !

Започната от Morphined, 06.09.2010 20:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iek

И аз благодаря за обяснението, по-точно не би могло да се каже. *thanks

Да допълня и според моя опит- от години не сифонирам грунда и "брада" нямам, но съм сигурен, че спорите са си там. При положение, че съществуват над 30хил. вида водорасли, от които поне 5хил. са родофити, към които спада и т.нар. черна брада, няма начин аквариума ви да е стерилен, при положение, че се използва чешмяна вода.

Интересно е да се отбележи, че най-нежелания тип водорасли в сладководната акваристика са най-желаните в морската- там техния аналог е Coralline!

miTko

Morphined, последното нещо, което ще убие кислородната вода са рибите! При разумно използване може да убие обичайните водорасли лесно, по-трудно черната брада. Също лесно(в същата доза) убива и някои растения(валиснерия, фонтиналис и др). Обаче кислородната вода отстранява само последствията(водорасли) от някакви конкретни условия. Така че трябва да се приложат общи мерки за борба с водораслите. С тях би трябвало вече да си запознат. Ако пък не, има ги в съответния раздел.
Относно САЕ-тата, ще пораснат и ще спрат да "работят", това е сигурно.
Разни мои АКВАРИУМИ 

spetsa

Така ... До някъде съм съгласен с всички вас и мнението,че многото риби са причина за черната брада.Аз също съм минал по-пътя на колегата и знам как се чувства и тук идва моя въпрос... Защо в развъдниците където се гледат наистина много риби на много тясно пространство няма черна брада?Сигурно някой колега ще каже че там сменят водата всеки ден и затова няма брада,но аз не съм съгласен,защото повечето хора ги мързи да е сменят всеки ден,при положение че могат веднъж в седмицата.След като помислим малко се сещаме че в онези аквариуми няма осветление и някак си брадата не се е появила.Лично от моите наблюдения брадата е най-упорита в най-връхните части на бавнорастящите растения,където светлината е най-силна.От всичките въпроси с отговори до то тук аз стигам до извода че нещата са комплексни и не са проблем само рибите.Ти Светиш по 18 часа на ден,ако сменяш водата на всеки два часа пак ще има черна брада.Намали осветлението като брой часове,намали броя на рибите и УВЕЛИЧИ бързорастещите растения,защо трябва да го направиш прочети из форума,вместо да обясняваш на хора по кадърни от теб разни глупости.Също така прочети точно какъв спектър трябва да бъде светлината ти и престани да изтъкваш това че хората са ти продали растение с водорасло.Щом има условия в аквариума ти това водорасло да се развива(в случая черна брада)то ще се развие и без да го пренесеш чрез дадено расние,как става това мисля че Рейвън ти обясни за порите и тн ...Според мен честата смяна на вода може да се избегне  с наличието на повече бързорастящи растения,които усвояват вредните вещества,от които водят началото си редица водорасли.
ПС:Извинявам се ако има правописни грешки,но хванах темата доста късно  *DRINK*

basmachi

Цитат на: Morphined - 19.09.2010 00:51
Черната брада изчезна за два дни,благодарение на "Чапай" и "Петка" които разбира се са САЕ-та. Изскубах каквото можах,пуснах ги вътре и вече няма нищо. Не трябваше нито да променям условия,нито каквото и да било.
Колегата с дългия пост,който лекува гъбички,като явно си води рибите при ортопед - ДА излекувах ги с противогъбично лекарство за хора - Нистатин.
Антибиотика отслабва бла бла бла. Сигурно да ги лекувам с някоя фирмено лекарство ? Ноу комент,сигурно не съм опитал. Ама представи си не действа.
Голям пост написа,но няма нищо общо по темата. Направи специална тема за мен във въпросното "Лафче" като ти е кеф и ще пиша там,тая тема е за брадата и само за нея. Ако ти е умряло кучето вчера и избиваш комплекси ме интересува много слабо.
Няма да отговарям на поста ти,нито да те "затапвам" макар че мога да  те накарам да си топнеш главата в аквариума,но ще отнеса още някой бан :) Затова ще си замълча,поне да не ме банват за повече от месец. Иначе например щях да кажа да погребеш въпросното куче в аквариумът си,че така като гледам твойте аква за друго не стават.
Ууууп - отлитам отново в банановите полета.

Е поне + си ми сложил гледам накрая,след безбройните ти писания как съм препращал новобранци към пазар,как съм спамел едва ли не,като давам ненужни отговори и се вра където не ми е работа. То си личи по постовете ми - за 9 месеца - 50 поста. Егати спамера съм !

И явно съм и луд щото гледам много живородки на тясно. А видиш ли в Ю Туб и дори във Ви Бокс няма клипчета от едни такива далечни държави дето ясно си личи,че отгледаните за продан риби живеят на такова място,че им се полага по 0.5л вода на рибок. Нееее,хич няма. Я хвани все пак потърси например за кои-хелерите някое клипче,па се позагледай по колко риби са,имат ли инсталация приличаща на космически кораб вътре та да ги поддържа живи или ПА съвсем случайно нямат дори и простата гъба за която не спираш да говориш ? Я просто един маркуч дето "ака" въздух ? (казвам ака,щото вие големите рибни майстори,дето ходите на риболов до мола ми обяснявате,че мойте риби много акат,затова имам брада и че ако ти се яде краставица,просто требе да си купиш банан щото и той е продълговат)
И що въобще си изтъкнал неприятната миризма за чернодробната храна ? Ти с противогаз ли ходиш до магазина,ако се размирише пред блока ? Това е храна за риби бе,не може да мирише добре. На Тетра и на Сера на парфюм ли миришат ? Все кофти си смърди и това е. Или ти храниш живородки с пържола на скара,та да ти мирише на хубаво ?
Ако ще и инсталация от космически кораб да вкарам,както вече казах,във аквата ЩЕ има брада ако махна САЕ-тата преди да съм на 100% сигурен,че е на 100% изядена. Защо ???
ЗАЩОТО колкото и да подобрявам условията,тя НЯМА да изчезне. Защото чистата вода едва ли ще разгради проклетия плевел баце. Не,очевадно е,че няма да стане.
Тези мерки които ми пишете се взимат ПРЕДИ да се ПОЯВИ. А тя не се е появявала,донесена е. От чисто няма да изчезне. Все едно да ти падат стените на къщата,а ти да хванеш метлата да метеш,да метеш и да викаш "Офф все още падат стените"

Що не направите направо скрит раздел на форума за ваш'то "про" общество от където да взимате готови цитати за всеки поискан съвет ? Тука на 10 000 въпроса се отговаря точно по 10 начина във тоя форум ! Все едно и също.
Различен аква,различна болест,различна риба,различни условия ,но отговорите са около 10. И НЕ та НЕ,ТОВА е отговора,ТОЙ е истината,друго не може да има,едно и също знаете да си повтаряте и това е то,за друго и дума не може да става. Ако ви кажа,че съм пуснал акула при неонки ще ми напишете сигурно,че аерацията ми е слаба или да си почистя стъклото.


Понеже пак изписа една торба глупости, се чуствам задължен да ти натрия носа точно с една ферма от "ония-далечните".Нали не вярваш, че хората са мърлячи готови да си съсипят стоката само щото ги мързи или не им се инвестират кинти, за техника която да поддържа необходимото качество на водата?!?!  *ROFL*
[smg align=left id=594][smg align=left id=595]


http://krevetki-vishni.narod.ru/

Similar topics (5)

5062

Започната от don_misho


Публикации: 2
Прегледи: 2829

10915

Започната от elderonth


Публикации: 8
Прегледи: 4784

23551

Публикации: 39
Прегледи: 13961

2911

Публикации: 6
Прегледи: 5068

38194

Публикации: 28
Прегледи: 11693