• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.10.2019 13:01

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Черна брада

Започната от Vempe, 07.02.2011 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Vempe

От известно време ми се появи черна брада в аквариума предимно по грунда и камъните , какво ли не пробвах затъмняване , едни хапчета алго стоп слагах ефекта е нулев аквата е Д70см В40см Ш30см светя с 3 по 18 вата по десетина часа на ден сменям по 20 литра седмично (забравям по някога).
Давайте идей някакви !! :-)
Безсмъртен съм до доказване на противното, а тогава няма да ме засяга !!

elderonth

Колега ,най-ефикасния метод за преборване с черната брада е честа смяна на част от водата.Сменяй по 20% вода през 2 дена и след месец разликата ще е налице.

Vempe

Ще пробвам мерси  :-)
Безсмъртен съм до доказване на противното, а тогава няма да ме засяга !!

ceko

Много важно е,да не би да прехранваш рибите. *NO* затова сменяй водата често.

dok70

"Инжектирай" брадата с перхидрол 30% и ще изчезне.
Успоредно с това се подобряват условията за недопускане на нова поява.
:coffee:
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

Mu3epHuk

 От помощ ще е ако поддържаш аквариум с достатъчно бързорастящи растения. Специално аз имах проблем с брадата, но взе да намалява пропорционално с растежа на бързорастящите растения, като все пак не сменях вода по-често от веднъж на 5-6 дни.

Morphined

Аз имах същия проблем. Бях си вкарал брадата с растение а тогава аквариума ми беше пренаселен и за нула време го превзе. Опитах механично почистване + какви ли не препарати и абсолютно нищо не помогна. Сменях и вода и спазвах сума ти рецепти и така 2 месеца си живяхме с брадата безгрижно.
Накрая един от форума ми каза да си взема 2 САЕ. За ДВА ДНИ изчистиха всичките 50-тина стръка растения от брадата + обраха зеления налеп по задното стъкло който беше 10 на 10 см и плътен и който също почиствах механично.
Кръстил съм ги Чапай и Петка :))) Още живеят там,рядко пощипват от растенията,но водорасли повече никога не съм имал оттогава. Аз бих взел САЕ-та вместо да си тровя аквариума с препарати. Даже излиза и по-евтино и имаш постоянна защита от атаката на плевелите.
Някои казват,че като пораснат спират да ядат плевелите,но ако беше така съм 100% сигурен,че аз пак щях да завъдя някоя гадост,а такова нещо не виждам.

П.П.-В началото гледах много подозрително на идеята,как така 2 САЕ ще почистят толкова много плевели в такъв кратък срок ? Но ето че стана.

Denis The Hotstepper

Имам 4 малки САЕ-та и 3 Отоцинклуса...разбира се И немалко брада!
При мен тази "рецепта" не работи.
Дали от течението от флейтата, или от гъстотата на растенията не знам, но нито брадата нито зеленото по стъклата не липсват.
Ще се радвам, ако някой даде работещо решение за моя случай, както и за на колегите.

mirata

Цитат на: Denis The Hotstepper в 08.02.2011 14:02
Имам 4 малки САЕ-та и 3 Отоцинклуса...разбира се И немалко брада!
При мен тази "рецепта" не работи.

Същата работа е и при мен!

Разтвора с белина свърши чудесна работа.

zambo

Рибите , водораслояди вършат работа когато са гладни . Също така трябва и да са научени да ядат водорасли . Затова в един аквариум вършат работа в друг не .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Denis The Hotstepper

Цитат на: zambo в 08.02.2011 16:04
Рибите , водораслояди вършат работа когато са гладни . Също така трябва и да са научени да ядат водорасли . Затова в един аквариум вършат работа в друг не .

Може ли по-конкретно. САЕ-тата ми бяха миниатюрни и като цяло си бъцкат из тревицата (сега са на 3-4 см.) а отоцинклусите ги взех преди 1-2 месеца и са на 2 см. (също бъцкат постоянно по стъклата, корените и растенията) но брадата си седи.

Morphined

Моите я опоскаха за два дни. Не знаех,че трябва да се "учат" да хапват водорасли. Моите си ги взех и директно в аквата и избиха сите плевели. Жалко,че при вас не става.

mirata

Как да се научат да ядат брада, освен да се оставят гладни?
Моите ги държах 2 дни без храна.
Започвам да си мисля, че са "фалшиви", ама ги взех от сигурен човек.

Vempe

Мислел съм за варианта с САЕ-тата но във Видин никаде немога да си намеря в магазините казват че въобще намат и не са имали .
Безсмъртен съм до доказване на противното, а тогава няма да ме засяга !!

FenZariben

Здравейте на всички,
от всички методи които съм пробвал до сега най-голям ефект има следното:
1.смяна на поне 30% вода всеки ден
2.Добавям 1мл Изикарбо на 20л Вода
3. Гледам и се радвам как Гадините изгарят за броени дни.
4.Продължавам да дозирам Изикарбо 1мг на 50л профилактично.

Поради неспособността на водораслите да усвоят химикала,той им разказва играта.Не съм виждал нещо по ефективно за борба с нишковидни,еленови рога и черна брада.За съжаление не е ефективен към Ксенококус и налепи по стъклата.
Колкото до САЕ и Oто-тата ако се превземат и не пасат водорасли,не 2 дена ,а 2 седмици ги остави гладни.Аз като стартирах единия 50л аквариум на четвъртата седмица пуснах 2 САЕ и 4 Ото-та и не съм ги хранил поне месец и половина ,и все си бяха дебеланковци,а водорасли нямах никакви.
: 08.02.2011г 22:10ч
То да ти кажа е едно на 1000 в Бг да си намериш истински САЕ има поне 5 подобни които са едно към едно с истинските, ама не пасат водорасли
Земи си Изикарбо и гледай да си пооправиш баланса в аквата.По добре въобще да няма водорасли ,отколкото да се чудиш как да ги трепеш.
: 08.02.2011г 22:10ч
Все още ли ти е толкова  слабо залесен аквариума.Повече треви иначе няма оправия с водораслите.Брадата си обича тъмничко няма да я умориш със затъмняване.Повече треви и по горните писания.
Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.