• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 08:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Църна брада

Започната от NikolaV, 29.12.2004 14:35

« назад - напред »

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Някъде четох, че по-голяма колония от роголист ебава мамата на всякакви по-низши водорасли.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Igi

не е вярно
имам страшно много роголистник, расте като луд и въпреки всичко от около месец се появиха завидно количество водорасли, от тези нишковидните, махам ги ръчно , но ефект няма. А растенията ми са предимно бързорастящи.

miTko

за черната брада мога да кажа само едно:
 ******** ** ** ***!!!!!  :evil:
Разни мои АКВАРИУМИ 

STIKS

А аз ще кажа, че ако се спазват общите правила за борба с черната брада - осветление, по-честа смяна на водата, бързорастящи растения, следене на параметрите на водата (нитрити, нитрати), да не се допуска отпадъци от органичен характер (доколкото е възможно) и др. (описани са подробно във форума)  - и не на последно място търпение има ефект. Не че съм унищожил напълно брадата, но нейното количество е много силно намаляло. Тази акция срещу брадата, обаче продължава от половин година. :wink:
Това споделям не за да бъда досаден, а за да вдъхна увереност в тези, които смятат, че това са само приказки (и аз така мислех преди) и единствения начин за почистването от брада е унищожаването на растенията и почистване на аквариума.:D
Трябва целенасочена борба и търпение!!!

niky

За да ви успокоя ще ви кажа, че в големия ми аквариум няма изобщо брада  :lol:

Живко

не че нещо ама гледам рибки от 7 годишен допреди месец не бях виждал тази брада.но найсе-купих си анубиас с малка брадица,по скоро катинарче.дано така да е до 70 годишен.виж зелените са друга работа.
Никой не се е родил научен.

77

Цитат на: "Живко"не че нещо ама гледам рибки от 7 годишен допреди месец не бях виждал тази брада.но найсе-купих си анубиас с малка брадица,по скоро катинарче.дано така да е до 70 годишен.виж зелените са друга работа.
внимавай с това катинарче :!: че да не станеш като поп :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Живко

пази боже. :lol:
Никой не се е родил научен.

niky

Това с зелените е трудна работа.
Ама работя по въпроса  :lol:

ВЕЛИНСКИ

На мен ми казаха нов метод за трепене на брада - вади се растението на сухо и само корените му се потапят във водата. След 1-2 дни брадата изсъхва и умира. После растението пак се потапя цялото.

Някой пробвал ли е този метод - звучи ми безобидно в сравнение с белината.

N.Nobs

Аз с анубис нана.Вярно е че изчезва,но заедно с листата на анубиса :!:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

discus

може и да стане но въздуха оклоло листата трчбва да е с много голяма влажност. Така се гледат  растенията във ферми за растения, при такъв метод брадата в случая би трябвало да няма с какво да се храни и да си отиде.

dido

Дори и на сухо би трябвало да останат някакви спори.

discus

то че нещо ще остане е така но ще изчезне от листата, те спорите така или иначе си ги има във водата  :D

NO CARRIER

Да посъживя темата.
Странно. Имам чувството, че след като започнах да си храня дзверовете с Tropical Vitaliti & Colour, на брадата й порастнаха крила. И в големия и в малкия аквариум. Лошото е, че засиленият растеж съвпадна с геноцида върху планорбисите. И в двата съда нямам нито един екземпляр от тях. Добре, че бяха останали два броя при бебетата зебрички, та май ще се наложи пак да ги развъждам.  :twisted: Мелании има колкото щеш.  Валиснерия имам доста, роголистник също. Има и две-три криптокорини за мирис. :) В малкия аквариум има много анциструси на по няколко месеца + малко гупи. Там брадата е само около филтъра (гъба с компресорче). В големия имам два анциструса - мъжки и женски. Не ядат брада, явно. Не ядат и зелените налепи по стъклото. Няколко седмици нямах възможност често да сменям водата, сега смятам да го правя по-редовно.
Осветлението е една лампа GroLux + една, светеща наполовина обикновена, daylight, двете са по 18W. Криптокорината е с надупчени листа (валиснерията е в доста по-голямо количество и това явно е причината), а и брадата по нея е повече.

И от тук питания:

1.В една от темите тук прочетох, че трипафлавинът бил опасен за охлювите, може ли да съм уморил планорбисите с него? Преди време слагах малко, че с новозакупени зебри си докарах някаква чудесия, та сипах профилактично.
2.Уж слагам малко храна, част от нея пада в грунда, между камъчетата, може ли това да е причината за засиленото размножаване на брадата?
3.В големия аквариум съм с вътрешен филтър, неизвестна марка, но съм виждал подобни на AquaEL, който само върти водата, но почти не пуска мехурчета. Пак тук, четох че е добре да се засили аерацията на водата. Дали да пусна още въздух или няма смисъл?

И не по темата, как подяволите да вадя малки анциструси от аквариума без да ги убивам? Като се залепят за камъчетата, иди ги изкарай. :(
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

48055

Публикации: 2
Прегледи: 3073

13972

Публикации: 7
Прегледи: 9868

39331

Публикации: 7
Прегледи: 2807

3876

Започната от vladddo


Публикации: 24
Прегледи: 7944

35884

Публикации: 10
Прегледи: 4656