• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

въпрос относно чената брада

Започната от madojean, 20.01.2010 17:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

madojean

Здравейте! Напоследък пиша само по неприятни поводи... Та въпроса ми за днес е кой е най-ефикасния начин за борба с черната брада. Появи се изведнъж по растенията и немога да премахна заразените листа ,защото това значи изхвърляне на всички растения.... четох ,че течението помага на брадата ,а в моя  случай филтъра прави страхотно течение ,а ако го спра отново е - .За САЕ-тата нечета нищо добро в най-общи линии.Имам 1 самотна молинезия в последствие от масовото изтреблеми и анцитрус но със сигурност няма да я напраднат. Грунда също четох ,че нетрябва да се мъти .. е добре кажете ми как да го почистя без да се размъти (въпреки това го правя). Поради друг проблем с рибите сменям по 15% вода на 3-4 дни. Храня рибите по 1 мин на ден ,което е нищо в сравнение с правилото за 5 мин.
Някой може ли да ми каже нещо адекватно преди да немога да видя растенията от чумата ?  :-(

vasso

Доста е писано по темата! Най-сигурният начин е да сложиш бързорастящи растения и да поддържаш чиста водата. Брадата обича аквариуми с много органични остатъци. Аз лично като видя ,че се появява махам всички заразени листа-не може да се премахне механично, най-много да скъсаш листата. Поразрови се във форума. *THUMBS UP*

Raven

Много натрупана органика която се движи свободно из водата- това е причината за появата на черната брада.

Съответно методите за превенция са свързани с тези условия- редовно чистене и сифониране, умерено количество риби и тн.
Сиамците между другото са доста ефикасни срещу черна брада, особено ако се хранят умерено.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Peakone

На мен ми се появи брада не по растенията а по камъните на местата, където са малко позеленяли. Има ли смисъл да вадя камъните и да махам брадата или да я чакам сама да изчезне с ежедневно сифониране?

dimo _ss

Аз също се боря с тая гад  ]:->!Имам по корените по камъните та дори и по филтъра  :-|.Аз я почистих от каманите с 30% кислородна вода разбира се извън акваиума в доза 50 на 50 Към месец и половина сменях по една трета  вода на всеки трети ден, след това започнах през ден а сега сменям всеки ден и забелязвам че поне спря да се развива!Но не мисля да се предавам за сега.Ще продължавам пък дано успея да я затрия. :-(

adam

Тук можеш да намериш информация за борбата с черната брада:
http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=168&vid=2

kuvert

Глутардехид!Изгаря брадата за 1 седмица без нкакви щети в аквариума!

Лора

Хубаво пишеш за глутаралдехид-а, но поне да беше пуснал линк към темата в която се обсъждаше какво точно представлява, защо се използва и колко е опасна употребата му за околните.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

kuvert

Цитат на: Лора - 27.03.2010 22:39
Хубаво пишеш за глутаралдехид-а, но поне да беше пуснал линк към темата в която се обсъждаше какво точно представлява, защо се използва и колко е опасна употребата му за околните.
Пресен коментар от 02.03.2010г. за приложението му!
http://zdrave.org/%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5/
подточка С и Т
Препарат,широко използван в медицината,хранително-вкусовата промишленост,текстилна промишленост и др.
Използва се 2-4% разтвор.Притежава силно изразени дезинфекционни свойства.Унищожава напълно всички вируси и бактерии(включително и HIV вирус).Опасен при поглъщане.Нестабилен продукт,който бързо се разтваря във вода и губи свойствата си при неправилно съхранение (затворен тъмен съд).При попадане във водни басейни е безопасен при ниска до средна концентарация-бързоразтворим.Използва се в химическата промишленост като основна съставка за продукти за битови дезинфекционни препарати.Концентрат 4% се използва за премахване на кожни папиломи (под лекарско наблюдение)!!!
При попадане върху кожата може да предизвика дразнене,сърбеж.В зависимост от концентрацията може да доведе до изгаряне на кожата,изразяващо се в появата на кафяви петна.При вдишване и поглъщане може да доведе до астматични пристъпи.
Категорично забранен за използване в аерозолна форма!
Дано съм бил полезен с инфото.
В Гугъла има доста инфо за приложението на препарата.Горепосоченото е цитирано оттам!


Similar topics (5)

2241

Публикации: 46
Прегледи: 19609

35858

Публикации: 6
Прегледи: 4695

30522

Започната от Vempe


Публикации: 21
Прегледи: 12651

39172

Публикации: 11
Прегледи: 7586

25075

Публикации: 6
Прегледи: 3128