• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Брада по растенията, може ли да се лекува с това ?

Започната от Radeto_pld, 21.03.2012 19:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Radeto_pld

Колеги имам в аквариумчето си няколко корена, "криптокорина гиганстска" и имам съмнение че вхана брада по върховете на листата .... Днеска посетих един специализиран магазин за акваристика и ми препоръчаха някакво хапче: "Tetra Algizit " слагало се по едно на 1-2 седмици но не разбрах в аквариума ли да го пусна или да го поставя във върешния пречиствател ? Ако някой може да  даде акъл , ще съм много благодарен !

zariio

Ето тук има подробно описание на видовете водорасли и борбата с тях:

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=21

Това дето са ти го продали е някакво универсално дето го предлагат за всички видове водорасли сигурно.

Paskalev

Преди време четох, че с добавяне на H2O2 3% разтвор по 1 капка на литър брадата просветлява и ако има риби които я хапват може да бъде отстранена, но след едномесечен курс не видях разлика. Тези дни мисля да си взема някоя Молинезия пишат че и тя си я хапва, но не съм пробвал. Чести смени на водата помагат, но брадата е доста упорита.
Друг вариант е белина 1:20 за 15 мин след което се изплакват обилно с вода. Растението се третира в отделен съд! (мод.едит:Георги) (Внимавай да не останеш без риби)
Внимавай с H2O2-то (за 12 часа анубиаса стана на супа при концентрация ~ 10% )
Успех.
(rock)

raadkoo

С кислородната вода директно инжектиране със спринцовка върху брадата. при мен на 2-тия път порозовя, а на 3-тия се стопи направо.

Nikiengi

Аз пък се справих с нея с Глутаралдехид за 2 седмици, на всичкото отгоре растенията ми изглеждат перфектно, защото глутаралдехида ги захранва и с въглерод!  *THUMBS UP*

raadkoo

Обаче става въпрос за криптокорина и Глутаралдехида може да докара други нежелани реакции като изгниване на листата.

Nikiengi

Цитат на: raadkoo в 22.03.2012 11:11
Обаче става въпрос за криптокорина и Глутаралдехида може да докара други нежелани реакции като изгниване на листата.


Това е интересно твърдение - пробвал ли си? Аз лекувах именно криптокорини и нямам едно изгнило листо!!! Ако ти го е казал онзи магазинер дето ти е продал лекарството - е там е разбираемо! Наистина при тях се получава гниене понякога, но това няма нищо общо с Глутаралдехида (може би е свързано със състава на водата или наторяването). Само за сведение - продължавам да слагам от него, вече втори месец и нямам никакви нежелани реакции!  8-)

raadkoo

Лично съм уморявал Бекети и Уендити с много ниска стойност на CO2 във водата (в развъдно аквариумче). От това и изхожда отговора ми към въпроса на колегата. С увеличената стойност на CO2 и разликата, която ще доведе в PH-то може да и лепне криптокоринова болест. Щом става въпрос само за върховете на листата с една спринцовна за 2-3 директни инжектирания през 2-3 дена с кислородна вода ще умре брадата със сигурност. Ако има и други растения в аквариума Глутаралдехида ще им се хареса много даже, ако има само криптокорина - не си заслужава опита и инвестицията.

Radeto_pld

Сигорно не е и проблем за рибките в аквариума, разполагам с неони , молинезии и гупи както и някой друг анцитрус. ?

assenas

Цитат на: raadkoo в 22.03.2012 11:11
Обаче става въпрос за криптокорина и Глутаралдехида може да докара други нежелани реакции като изгниване на листата.


Мога да потвърдя това за анубиас. Един от аквариумите ми беше на самотек с години. Само доливах вода. Та там брадата беше основно растение.  :-D Направих едноседмична терапия с глуталдехид. 4 милилитра всяка вечер и смяна на 30% вода сутрин. Локвата е 60 литра вода. Брадата почти изчезна. Само тук таме има по ръбовете на листата много малко. Но... както казах 2-3 листа почнаха да загниват. Отстраних ги и с интерес в момента наблюдвам дали и други няма да се появят. По моя преценка причината е в ударната доза, но ефекта е поразителен. Ако само с тези щети се отърва, ще черпя... той си знае кой.

kuvert

Цитат на: assenas в 22.03.2012 16:04
Мога да потвърдя това за анубиас. Един от аквариумите ми беше на самотек с години. Само доливах вода. Та там брадата беше основно растение.  :-D Направих едноседмична терапия с глуталдехид. 4 милилитра всяка вечер и смяна на 30% вода сутрин. Локвата е 60 литра вода. Брадата почти изчезна. Само тук таме има по ръбовете на листата много малко. Но... както казах 2-3 листа почнаха да загниват. Отстраних ги и с интерес в момента наблюдвам дали и други няма да се появят. По моя преценка причината е в ударната доза, но ефекта е поразителен. Ако само с тези щети се отърва, ще черпя... той си знае кой.

Има ли още щети след третирането?
Пия БЕКС!
Радвам се,че си успял да изчистиш гадта!

zariio

С easy carbo с двойна на описаната на опаковката доза първите няколко седмици и от брадата няма и следа.

kuvert

Цитат на: zariio в 15.05.2012 22:10
С easy carbo с двойна на описаната на опаковката доза първите няколко седмици и от брадата няма и следа.

Това съм написал и аз в тази тема:
http://aquariumbg.com/forum/profile/kuvert/?sa=showPostsini