• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 05:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Брада -ниритина или CAE

Започната от spetsa, 18.09.2007 21:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

spetsa

Кой би се справил по бързо и добре с брадата ??? Чувам много и различни работи за двата вида и незнам какви изводи да си вадя.Дайте предложение и доводи и колко бройки от двата вида биха били достатъчни за 120 литра :)

Trobata

Опитай с зануляване на стойностите на нитратите и фосфатите. САЕ-тата едва ли ще и обарнат внимание. Имам брада по корените на анубиаса още от както го купих и не са е махнала.

NO CARRIER

Неритината брада не яде.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

jommy

Покрай бърния растеж на водорасли който се образува и при мен изчетох доста. Това което мога да споделя: Като полезни рибки се препоръчват саета, барбуси конхиност,анциструси, молинезии дори, ако съм объркал изписването на найменованието на барбусите поправете ме, също така цитираните охлюви, аманови скариди и т.н. Но за да са ефективни рибоците разбрах следното първо трябва да се спре осветлението за да омекне брада и т.н за да може рибоците да я нападнат след като са оставени известно време гладни. Други препоръки да се изчистят заразените листа механично или да се отстранят в зависимост от растението. Някъде четох и следното което е най-ефектино  - при възможност поставяне на УВ лампа която убива самите спори или там незнам как точно се казват и възпрепятства новото образуване на водорасли и брада. Има много хубави теми по форума за борбата с водорасли и брада, но ако ги изчете всичките човек се стига до извода, че при всеки е различно и помагат различни методи и способи - зануляване на стойности, периодични смени на вода, почистване на заразените листа, помощ от рибки, смени на лампи и т.н  С една дума експеримент му е цаката май всеки да си разбере след като извърши задължителните дейности кое при него работи най-добре в борбата :)

spetsa

Имам молинези те не обръщат никакво внимание на водораслите.Осветлението е намалено.Прочетох всичките теми и наистина се чудя какво да правя и какво да сложа да помага.Имаше доста отзиви за саетата,но като пораснат стават мързеливи и чакат или въобще не проявяват интерес.Барбус няма как да сложа защото аквариума е с скаларии и незнам да не стане някой фал да ги наядат.

Raven

Цитат на: jommy - 18.09.2007 21:55
...... зануляване на стойности, периодични смени на вода, почистване на заразените листа, помощ от рибки......

Няма експерименти,няма кой знае колко различни мнения- това е най добре действащият и многократно изпитан начин за борба с брадата.
Това водорасло се появява в пренаселени аквариуми в които са налице много органични частици плуващи  във водата,силен воден поток и съпътстващите високи нива на нитрати и фосфати.
Методите за борба  с брадата са съответни,винаги действащи и общо взето не особено сложни- както съм казвал безброй пъти- това е най елементарното водорасло.

Ежедневни 10% смени на водата,почистване на дъното и заразените участаци,редуциране броят на рибките,ограничаване на струята вода излизаща от филтъра с флейта в случаите в които има силно водно течение.
Евентуално няколко сиамеца- другите риби ,охлюви и скариди не вършат работа,а всъщност понякога и сиамците не вършат.
Един месец и брадата гарантирано изчезва.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Trobata

Ако можеш най-добре пусни снимка на брадата. Защото и аз си мислех, че имам брада, а се оказаха рога. Митко ми беше дал съвет с кислородна вода. Но не му пазя съобщението за да ти дам повече инфо, освен той да каже.

spetsa

Не са рога!Разглеждах доста снимки и на живо съм ги виждал но не са рога.Не че от тях нямам но брадата е в повече.

kamos

Твърдо съм за барбуси "конхониус" /Стасе ако съм сбъркал името сори, ама съм на малко повече чашки в момента/
А иначе при мен след барбусите пуснах и СО2 с мая и ефекта беще просто поразителен.
Брадата изчезна навсякъде освен от камъните.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

bobynfs

18.09.2007 23:30 #9 Last Edit: 18.09.2007 23:57 by bobynfs
един вика едно, друг друго хайде и аз да си кажа мнението и начина по които се отървах от брадата. Значи четох, четох, питах, питах и изпълнявах но резултата беше почти никакъв ................. продължението ще намериш ето ТУК най-долу :), че неми се пише пак ;) и от тогава до сега проблеми със брадата нямам. сменям си водата храня ги веднъж дневно и всичко е СУПЕР с изключението на зелени точици тук там *CRAZY* но здраве да е *JOKINGLY*
2013 New Styling....................................................
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg59%2F1349%2Fsfbz.jpg&hash=b1a274cbf7d918f52ce4bde7ba05994c3cf6f493
Видео на моя АКВАРИУМ *fish
200л.100x50x40, филтър Sera Fil 900, СО2 с мая,
осв.2x2 бр.90см Sylvania Aquastar & Grolux.

spetsa

Ето снимка.Положението е отчайващо.Четири дни осветлението е работело без да спре защото таймера нещо не си е свършил работата.Пуснах вътре едно CAE ама то ми трябва цяло стадо.
http://images21.snimka.bg/004048511-big.jpg

theater

Моят съвет е да изхвърлиш всичко по-засегнато от яванския мъх (респективно да изрежеш сериозно засегнатите листа по другите растения) и като оправиш биохимията няма да има брада.
140л - харацини
http://starividri.org

igenov

Ако можеш засади повече бързорастящи растения като егерия, ротала, лимнофила и сменяй вода два пъти седмично по 25%.

kamos

Чак пък да реже растения ми се вижда доста крайно решение. Аз се отървах от брадата с помощта на бутилка с мая и 6 броя барбуси конхониус.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

spetsa

Положението е следното.Апартамента в който е аквариума се дава под наем.Както в случая за панаира.Иначе ние си живеем вътре.Осветлението го намалих на 8 часа.и дано този път таймера не ме предаде.Мисля си за смяна на 1/3 от водата през два дни.Поодрязах Ceratophyllum-a и като го сложиш в кана го премих 5 6 пати с студена вода и сякаш по него нямаше брада.Иначе камъните филтъра абе навсякаде е.Барбус няма как да пусна защото са скаларии вътре и незнам да не фарчът перки.

Similar topics (5)

58386

Публикации: 5
Прегледи: 3618

5062

Започната от don_misho


Публикации: 2
Прегледи: 2840

43056

Започната от Atlantida


Публикации: 5
Прегледи: 3324

2485

Публикации: 6
Прегледи: 4871

37195

Публикации: 4
Прегледи: 3345