• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Брада ли е това?

Започната от venki, 31.12.2005 09:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Vojda

Цитат на: "NO CARRIER"
Факт е, че имам валиснерия от около 5 години в този аквариум, но за пръв път от това лято насам започна да червенее преди да умре. А това на какво се дължи, не знам. Асьо изрази съмнения да не би да е, че ги гледам заедно с криптокорината, но аз нямам идеи.
Напоследък и моята червенее доста.Аз мислех,че е от торенето или светлината!?

Abigail

Здравейте и от мен. Ново попълнение;):oops:
NO CARRIER: аз гледам криптокорина и валиснерия в единия аквариум и растат като схтури, но лампата ми е със спектър. Същата валиснерия я скубя и я пренасям в другия си аквариум, а там я напада брада... а сега де?
Бтв, как да се отърва от брадата, много е досана. :x

Raven

това май е много стара легенда и се дължи на факта че двете растения изискват различни условия и поради това по рядко се срещат  заедно.
въпреки че като се замисля- какво пък толкова иска валиснерията?

и при мен си вървят отлично,само че криптокорините ми боледуват понякога заради по честите смени на водата,преди сменявах вода много по рядко и нямах проблем с тях.

а брадата е елементарно водорасло- редуцираш си рибите,позачистваш дъното,посменяваш вода така че да се нормализират параметрите и ще се махне.
важно е да създадеш оптимални условия за растеж на висшите растения,но това става с малко по комплексини мерки.
общо взето брадата вирее във органично натоварени аквариуми- доста риби,органични частици мотаещи се из водата и невървящи растения.
брадата напада първо листа които не се развиват- стари или болни.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

NO CARRIER

Цитат на: "raven"това май е много стара легенда и се дължи на факта че двете растения изискват различни условия и поради това по рядко се срещат  заедно.
въпреки че като се замисля- какво пък толкова иска валиснерията?
[клъц]
брадата напада първо листа които не се развиват- стари или болни.

Доколкото разбрах, валиснерията и криптокорината не могат да живеят заедно, понеже двете растения отделяли разни екстри във водата и се подтискали взаимно. Алелопатия или нещо от сорта му казваха. В интерес на истината, при мен валиснерията расте много повече, но и винаги е била повече като брой корени от криптокорината. Същият модел криптокорина расте на един приятел в аквариума сама, и расте много по-бързо от моята.
Много ще те разочаровам, като ти кажа, че при мен има наченки на брада точно по някои млади листа на валиснерията, колкото и странно да ти звучи. Не само по валиснерията, ами и по роголистника. НО! Едно голямо НО! Това става само зимата. От ранна пролет до късна есен брадата изчезва. Честна дума, е*а ли му мамата, ако знам какво става, каква е разликата. Вече съм с два нагревателя, та не може да е и от температурата. Остава да е от оскъдната естествена светлина, която се процежда от прозореца. Други идеи нямам.  upset
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Raven

брадата и светлината нямат нищо общо,аз съм забелязал че брада ми тръгва когато разбутам аквариума в продължение на няколко дни,водата да се поразмъти и да се напълни с летящи органични частици,и в тези случаи малки снопчета брада се появяват задължително по стари и не растящи листа- примерно топче колкото връх на топлийка на старо и умиращо листо от микрозориум или анубиас.
по здрави и растящи листа никога не съм имал брада или други водорасли.
обикновенно режа листото -то и без това е тръгнало и брада повече не се появява.
но като масово явление не съм я имал никога- дори и във по малкия аквариум сумарно повече от 2 квадратни см. площ не съм имал.
за това твърдя че причина за брадата са излишните риби и органични вещества.
не макро и микроелементи- те при мен винаги си ги има в излишък даже от якото торене- а именно органичните съединения.

за алелопатията между видовете е доста спорно- не е доказано че има такава между криптокорина и валиснерия- просто криптокорините подкиселяват водата около себе си особено нощем а на валиснерията това по принцип не и харесва и за това големи масиви криптокорина може да поттискат валиснерия или други растения в малки обеми със малко сменяване на вода.
преди години имах аквариум само със криптокорини- няколко вида плътно заели целия обем,вода сменявах много скромно- каквото и да сложех в този аквариум- умираше бързо.явно криптокорините са си активни  по някакъв начин.
известно е че два вида барклая примерно не могат да живеят в един аквариум- по слабия вид винаги умира.там процеса на алелопатия е доказан.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Георги

Цитат на: "Abigail"Здравейте и от мен. Ново попълнение;):oops:

Здравей и добре дошла :) Попълненията - ей там в края на редицата :)

За брадата - при мен я имам, каквото и да правя - смяна на вода, намаляване на храна, презапускане, но при мен се случва осветлението да е повече от 10 часа. По бавнорастящите растения е повече като количество. Приел съм ситуацията - нека си расте. По автентичен е така хаха. При малък аквариум изпусна ли я да се развие, става почти невъзможно да я удържа.

penchod

За брадата не знам, но повечето хора страдат от Еленовите  рога, аз при мен реших проблема, като за 30-тина дни оставих само 15 ватовия Аквастар да свети по 6 часа на ден, никакви смени на вода, чистене на филтър, или ровичкане в аквариума, и никаква храна на рибите. В жива сила загуби няма, от расти телния свят се простих с Лимнофилата, Еленовите рога и Кладрофората(ама не тая дето е на кълбенца, а тая дето я псуват). Мисля, че си струваше.

NikolaV

Цитат на: "penchod"... Кладрофората(ама не тая дето е на кълбенца, а тая дето я псуват)...
Ква е тая кладафора, дето я псуват?

penchod

Зелените нишковидни водорасли.

niky


Nemo

Винаги съм се чудел как се размножава тая топка ?! :roll:
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

NikolaV

Цитат на: "Nemo"Винаги съм се чудел как се размножава тая топка ?! :roll:
Доколкото съм чувал, чрез делене. Но не съм пробвал...

Тони

При мен пък, около нова година, се появиха рога. Ама доста рога :lol:  Установих от какво се получиха - дъщеря ми решила да храни рибите. След като проблема беше установен и решен ranting , рогата изчезнаха за 1-2 седмици. Сега , имам тук там брадица (по стари листа) и нишковидни ( за първи път в живота)  :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Nemo

Е ти пък не и разваляй густото на малката  :lol: Вземи да и направиш собствен аквариум  :lol:

ПП - как да дам 5 лв за тоя рошкол ?! :lol:
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Deep

При мен също се появи подобен проблем.
Водата ми беше кристална, такова беше положението и със стъклата , грунда, но само първите 15 дни. За 2-3 дни ехинодорусите ми се покриха с нещо като мъх, по стъклата се появиха зелени точки, водата видимо не е така бистра.  Аквариума е с 3 лампи по 120 см. 1 GroLux, 1 Aquastar и една 10000К. Светех по 12 часа. Растенията ми са много малко за аквариум 400 литра, само 2 ехинодоруса, 2 криптокорини, а останалото 6 анубиаса различни видове. Рибите са малко - 20 неона. Тормозя ги здраво с минимално хранене. Така , че не е от храната. Все пак трябва да уточня, че аквариума ми е много млад , само на 30 дни. Получих съвет да намаля светлината на около 6 часа тъй като 12 часа е много за новозапуснат аквариум. Сащо така канистъра не е влязъл във нитрифициращ цикъл. Всичко това неизбежно води до водорасли, ето защо за момента съм се примирил със ситуацията.

Similar topics (5)

22963

Публикации: 9
Прегледи: 3918

12188

Започната от skorpions_1


Публикации: 9
Прегледи: 12721

55389

Започната от zipich


Публикации: 0
Прегледи: 1427

49185

Публикации: 4
Прегледи: 2628

20068

Започната от Asmodeus


Публикации: 2
Прегледи: 2520