• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.11.2020 19:07

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Борба с рога и нишковидни

Започната от bicho1976, 20.12.2009 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bicho1976

Появиха ми се тези гадове в аквариума.Рогата са по Hemianthus micranthemoides и глосостигмата,нишковидните по яванският мъх.Почнах със смени на водата през два дена.Аквариумът е 22литра,осветление 2-т5x8w 10часа свелови ден.Торих с Tetra Min ,по една капка всеки ден.Да спрали торенето ,аквариумът е на месец.Филтър Atman-230l/h,CO2 не подавам.
Очаквам съвети и препоръки.

Raven

Спри торенето, най вероятно нишковидните са от него.
Прекалено рано си го започнал, а и щом не подаваш СО2 не е много желателно да ториш всеки ден.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

bicho1976

Може би пропуснах да спомена, при стартирането вземах 50%вода от другият аквариум, който е на 1,5година.

bicho1976

Положението излиза извън контрол!!!Засегнат е и Lilaeopsis brasiliensis. Предложете някоя химия но да не вреди на скаридите.

jojo

Рога махнах преди време със смяна на водата през ден. Нишковидни- ръчно или с барбус конхониус. За химия нищо не мога да ти кажа.
АЛБУМ

Оскар Уайлд: "...спорят само безнадежните кретени".
Питието определя съзнанието...

NO CARRIER

Аз тия дни ще пробвам да ги моря с кислородна вода.
10мл кислородна вода на 10л аквариумна вода.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

bicho1976

Цитат на: NO CARRIER в 22.12.2009 11:11
Аз тия дни ще пробвам да ги моря с кислородна вода.
10мл кислородна вода на 10л аквариумна вода.
Ще чакам да споделиш ,кого си уморил.
------------------------------------------------------------------------------
Опс,май и аз отивам на варианта с кислородната вода.Тези 10мл на 10 литра не са ли множко.Как ще се отрази на моите растения :глосостигма,явански мъх,Hemianthus micranthemoides , Lilaeopsis brasiliensis.Прочетох че валиснерията и роголисника не издържат.

stenli

Дай още време на системата да овладее сама положението. Аз не съм привърженик на допълнителни добавки за борба с алгите и се старая да не се меся, освен със смяна на вода. От стартирането насам, вече месец и половина се появиха доста нишковидни и рога, но вече се наблюдава застой и дори намалянето им. Е, че се появяват други е алги е друг въпрос, но мисля да ги оставя на времето. Сигурен съм, че ще изчезнат. Но не слагам и капка тор за момента. Единствено на торта в грунда се доверявам!

Живко

Снимките в темата за старта не се виждат и не мога да си спомня какво представляваше.
Рогата са гост в аквариум с не добре работещ азотен цикъл и растения в лошо състояние, а в началото всеки аквариум е такъв.
Рогата ще изчезнат когато постигнеш баланс в аквариума и изрежеш всички нефункциониращи листа и растения.
Никой не се е родил научен.

bicho1976

Може би, наистина сте прави.Най-вероятно азотният цикъл не е добре работещ все още.Ще изрежя "рогатите"растения и без това горичката от Hemianthus micranthemoides има нужда от оформяне и сгъстяване.Забравил съм проблемите със водорасли,та затова с този аквариум съм малко по-нетърпелив.А мисля че ще се заформи(поне така изглежда) добър акваскейп.

kraltchev

Съгласен съм че рогата се появяват като стане нещо с азотния цикъл. Подозирам че мога да се появят при краткотрайно повишение на амоняка.  Това е трудно да се хване но определено е ясно че нещо в нормалното състояние на аквариума се е променило.

Аз бих почнал малки чести смени на водата. Намалена светлина но с период на много силно осветление за 2-3 часа в средата на деня.  СО2 трябва да се поддържа на идеално ниво през цялото това време.  Леко торене ако растенията спрат да растат. Ако китките спрат да растат трябва или да се удължи леко периода на силната светлина или да се тори малко повече .

Идеята е да се даде прекрасен шанс на растенията да си натрупват храна в тъканите през периода на силна светлина.  В останалото време алгите няма много как да ядат поради ниската светлина.   Но тъй като рогата са най-вероятно резулат от не добре установен аквариум крайната цел е да се даде възможност на аквариума да се стабилизира без да се дава възможност на алгите да се разпространят.  Рогата в частност хич не обичат чист аквариум и затова съветвам леко торене и чести смени на водата.

Премахвай механично колкото можеш рога.  Те лесно се трошат и разпространяват затова е най добре да държиш маркуче да ги изсмуква като ги дърпаш.

Ако ще слагаш пероксид като химическа атака пръскай с пипетка директно върху водораслото.  Не наливай във водата.  Това е малко по-ефективно. Бих посъветвал същото с глутаралдехид но май подразбирам не се намира лесно в България.

--Николай

NO CARRIER

Ух, не помня. Лошото е, че не можах и да намеря концентрацията из форума. Дали не беше милилитър на 10 литра...  :-[

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Лора

Цитат на: NO CARRIER в 22.12.2009 16:04
Ух, не помня. Лошото е, че не можах и да намеря концентрацията из форума. Дали не беше милилитър на 10 литра...  :-[


http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=32

Менюто вляво Коко... :-D


ПС. тук е моя експеримент... http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,13153.msg189036.html#msg189036
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

NO CARRIER

Ц, това е за директно шприцване. Аз четох някъде за разтвор...

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

bigbeer

Преди 2 часа изсипах 4 х 100 млл кислородна водица в 160 литра. Резултатът за тоз етап е - гътнаха се всичките скариди. Ако нишките и кладофората не се разкарат след таз интервенция - ще пробвам с 1 литър.  :-D