• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.10.2020 23:11

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Борба с космовидни водорасли

Започната от kirilgolov, 18.12.2014 00:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bustama

 :-) когато некой си  :-D пише некъв пост, добре би било , другия, който го чете - да не вади определени изречения от... контекста, а да чете челия пост! Щото, работата отива на - " гузен, негонен бяга".

bunzip2

Нещо не разбрах последното написано... за мен ли се отнася?
Ако е така, не виждам причина, щото с поста си съм подкрепил мнението ти... ама както и да е :)

zariio

Във всеки един аквариум има водорасли.Нашата цел е да не им позволяваме да вземат превес над растенията.Много са факторите които могат да предизвикат бум на водорасли.
За предпочитане е да разберем причината за тяхното развитие и да я отстраним а не да бухаме химикали в аквариума и да си мислим че сме решили проблема.

  Платената публикация обаче кърти мифки :-D :-D :-D

Caxapa

Благодарности или негативни мнения са за други теми. Визирам изказването на колегата petjofi2  Освен това Глутаралдехида помага в борба срещу  черната брада но за тези нишковидни се съмнявам.  Може, може и така да е..По празниците всичко е възможно. Спазвайте добрия тон и не разводнявайте с излишни "реклами" темите с което ги разводнявате и създавате  излишни напрежения.
Цитат на: bustama в 18.12.2014 15:03
С мъховете е така... поне при мен. След като се стабилизира аквариума и при добри нива на микро/макро елементи мъха ще се пребори с водораслите. На този етап, може драстично да намалиш светлината.
Като цяло, борбата с водораслите е безсмислена и ненужна!

Подкрепям колегата с това негово изказване. Като добавя и това изказване на колегата Асито
Цитат на: bunzip2 в 19.12.2014 16:04
Като цяло, мисля, че идеята на колегата е, не да се борим с водораслите, защото те няма да се махнат, колкото и да ги морим и да ги чистим и скубем. Те ще се завръщат отново и отново, докато не бъде премахнат фактора, който отключва тяхното развитие.
Тоест, нещо в параметрите на водата не е наред. Лошо съотношение на N:P, предозиране на някой от микро елементите, или просто нестабилизиран аквариум (нов).

Така че, отстраним ли причинителя за появата на въпросното водорасло, ние нарушаваме благоприятната му среда за развитие и то изчева така както се е появило - само.


kirilgolov

Благодаря на всички изразили мнението си и опитали се да помогнат.
Днес направих едно малко разместване на нещата в аквариума, понеже не ми харесваха как бяха наредени, и извадих корена с проблемния мъх отвън.
Опитах се отново да го "изтъркам". Сега, когато го върнах в аквариума, изглежда че има малко подобрение, но все още си остава част от въпросната "паяжина". Отново продължава да е само по яванския мъх.
Засега имам 3-4 стръка валиснерия, 5 егерия (която уж е бързорастяща пък изобщо не я забелязвам да мърда), 5-6 стръкчета криптокорина и едно малко анубиасче. Смятам, че ако добавя повече растения те ще помогнат за стабилизирането на аквариума, дори и после да ми пречат, мога да ги махна. Смятам да добавя още 2-3 стръка валиснерия, 2-3 егерия, 5-6 стръка роголистник и ще сложа някъде още една туфа мъх да го проследя и него.
Дано всичко да е просто заради това, че аквариума е нов, засега си продължавам с грижите за рибите, ще видим какво ще стане.
Между другото, кога да започна с торенето? Мисля да изчакам поне да премине тази гадост.
68l., Danio rerio, Corydoras Julii
Anubias barteri var nana, Vallisneria, Crypotocoryne wendtii, Egeria densa, Taxiphyllum barbieri
Aquael Fan 3, EHEIM 75W, Tetra Tetramin, Tetra Pro Color

asito

Изчакай месец поне.Виж как ще тръгнат растенията.Те не изискват торене и цо2,така че може и въобще да не ториш според мен.

kirilgolov

CO2 със сигурност няма да подавам, за торене имам малко профито но ако започна да слагам по малко ще е февруари месец най-рано.
Утре очаквам роголистника, още валиснерия, егерия и мъх. Ще проследя с новата туфа мъх дали ще се случи същото. Не знам дали си въобразявам или не, или просто при разместването е опадала, но тази "паяжина" (водорасли/бактериална колония) като че ли започва да изчезва. Все още има, но със сигурност е по-малко от преди.
Да видим...
68l., Danio rerio, Corydoras Julii
Anubias barteri var nana, Vallisneria, Crypotocoryne wendtii, Egeria densa, Taxiphyllum barbieri
Aquael Fan 3, EHEIM 75W, Tetra Tetramin, Tetra Pro Color

bunzip2

Просто изчакай да се стабилизира аквариума и всичко ще се оправи  *THUMBS UP*

filippo_33

Здравейте,и аз имах този проблем който не можех да реша нито със смяна на водата,нито с повече или по-малко светене.И така около година четках,стъргах,вода сменях,часове на светене променях и нямаше отърване.Един ден както се чудех какви рибоци да добавя в моят аквариум и се спрях на Барбус Нигрофасциатус.
Купих 4бр. (140л. ми е аквариума)  около 4-5см и за 10 дни няма и нишка нито по растения,нито по корени.личи си по корените къде излиза,но те не и дават да расте  *YAHOO* ,и акат едни зелени :-D.
Не закачат другите риби,само помеждуси се закачат.
Другите ми риби са:хелери,молинезии,данио,кардинали,неони,трихогастери,рамирези,фосилиси,коридорадос,торакатум(калихт).