• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.10.2020 17:05

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Първи алг

Започната от Anonymous, 04.11.2004 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Anonymous

Значи аквариума ми е на 5 дни и май вчера се затвори азотния цъкъл защото тази сутрин водата е мътна и стените са почнали да зеленясват.

Дайте идея какво се прави сега - да оставя аквариум сам да се стабилизира или да взема някакъв препарат, който намалява нитратите?

Осветлението е в процес на изграждане - тоест такова няма. Вътре има 3 анубиас-а и 7 малки златни рибки, литрите са 200.

dido

Азотния цикъл не се е затворил, толкова бързо не става. Просто единствените жизнени зелени обитатели на аквариума ти в момента са водораслите.  Те си лапат с кеф и амоняк, и нитрити/нитрати, и фосфати.

Сложи вътре колкото се може повече бързорастящи растения - анубиасите не са верния избор. За видове не знам - примерно много валиснерии, широколистна хигрофила - лимонче - не си спомням името, елодея - водна чума - въпреки, че някои я отричат.

Растенията са тези, които ще балансират средата и ще подтиснат развитието на алгите.

Питай тук за такива 'отпадни' растения. Доста хора тук изхвърлят валиснерията в индустриални количества, щото им препълва аквариумите.

За златните рибки - аз съм песимист. Не ги виждам много-много в комбинация с растения. С риск да те засегна си мисля, че избора ти е - или зелен аквариум, или гьол за шаранови :-).

ВЕЛИНСКИ

Ще сложа още днес нещо голямо и плуващо колкото да яде нитратите. Всъщност по всички книги пише, че алгите избуяват точно от излишък на нитрати. Между другото 3-те анубиаса за 5 дни имат по 3 нови листа! Ако засадя домати вътре ще станат като тикви сигурно  :)

А комбинацията златни рибки и растения си е ок - просто трябва да сложиш определени растения, което те не ядат (около 10-тина вида) и грижи няма.

NikolaV

Докато имах златни рибки (последната утре заминава подарък за тъста :twisted:) не съм имал никакъв проблем с растенията. Дори и с кабомбата и мириофилума, за които иначе всеки ще ти каже, че не стават. Не ми харесват по други причини. Не ме кефят, но това си е мое мнение.

Boby_

Цитат на: "nikolav"Докато имах златни рибки (последната утре заминава подарък за тъста :twisted:) не съм имал никакъв проблем с растенията. Дори и с кабомбата и мириофилума, за които иначе всеки ще ти каже, че не стават. Не ми харесват по други причини. Не ме кефят, но това си е мое мнение.


Не си единственият, който не харесва "златните" прасета.  :lol:
Последното ми взимане-даване с тях беше, когато подарих на един пич с 250 л. аквариум и 5-6 огромни дебелака вътре 5 зебровидни цихлазоми.  :lol: От тогава не съм го виждал, но си представям какво е настанало в аквариума, като ги е пуснал при грозните мутанти - дебелите им шкембета са били разпрани за минути. Все още изпитвам малко угризения за този ми "подарък", но ще го преживея.

ВЕЛИНСКИ

Садист  :lol:

Как въобще спиш след това "добро дело"  :wink:

Между другото аквариумът се стабилизира и водата се избистри - смених 40% от водата и от 24 часа не съм хранил рибите. Утре ще сложа още малко водорасли за да изсмучат и последните нитрати.

dido

Нещо много бързо ми се струва, че се е избистрил :-) След тази смяна на водата най-много да имаш втора серия на помътняването.

Boby_

Цитат на: "ВЕЛИНСКИ"Садист  :lol:

Как въобще спиш след това "добро дело"  :wink:

Между другото аквариумът се стабилизира и водата се избистри - смених 40% от водата и от 24 часа не съм хранил рибите. Утре ще сложа още малко водорасли за да изсмучат и последните нитрати.


Да, и аз съм съгласен с дидо, че не може толкова бързо да се формира азотният цикъл. Изчакай още малко с храненето - ако не ядат седмица, нищо няма да им стане на рибоците.  :wink:

ВЕЛИНСКИ

Проблемът е, че го наблъсках със Sera Nitrivec бактерии и според мен от химията азотния цикъл се затвори за 5 дни, вместо за месец, а нямам още достатъчно много растения, които да се справят с излишъка на нитрати.

Химиите не са хубави неща, да знаете  :wink:

Boby_

Цитат на: "ВЕЛИНСКИ"Проблемът е, че го наблъсках със Sera Nitrivec бактерии и според мен от химията азотния цикъл се затвори за 5 дни, вместо за месец, а нямам още достатъчно много растения, които да се справят с излишъка на нитрати.

Химиите не са хубави неща, да знаете  :wink:

Нитривек съдържа щамове нитрифициращи бактерии. Само че колкото и да сложиш, няма да е достатъчно - трябва да се закрепят и да започнат да се размножават в самия аквариум. Нитривек може малко да ускори процеса, но не е вълшебна пръчица.  :wink:

dido

За да ти се затвори въпросния цикъл, би трябвало да имаш излишък от амоняк и нитрити. В нова вода и пресен аквариум тия химикали са малко.

Разбира се, има и изключения. Тук имаше един пост от Стара Загора - човека беше измерил гигантски стойности на нитритите във водопроводната вода - явно се трови с торове техния водоизточник.

Въобще този проблем с амоняк/нитрити/нитрати е съществен при вече задвижени аквариуми, в които се прехранват рибите и няма редовни смени на водата или лиспват активно фотосинтезиращи растения. Тогава се натрупват нитрити/нитрати и техния единствен консуматор остават алгите. Крайния резултат е като бомба в аквариума - неконтролирано развитие на алги.

В новите аквариуми бактериалното помътняване и последващото развитие на зелени алги е нормално според мен и не е нужно да се форсират нещата с химикали. За мен най-доброто решение като за нов аквариум е да се сложат бързорастящи дългостеблени растения. Идеята е, че те нямат дълъг период на адаптация като вкоренените си роднини и фотосинтезират активно още от момента на слагането им в аквариума. Така помътняването и позеленяването ще продължи много по-малко време. Това особено силно важи за аквариуми с голям обем - там ако нямаш кой да консумира азотните съединения, позеленяването може да продължи дори и месец заради голямото количество вода, съответно по-големи запаси от амоняк/нитрити/нитрати.

ВЕЛИНСКИ

Цитат на: "dido"За да ти се затвори въпросния цикъл, би трябвало да имаш излишък от амоняк и нитрити. В нова вода и пресен аквариум тия химикали са малко.


Прав си, но досега моите наблюдения са точно обратните - в нов аквариум без добре развита бактериална среда имаш излишък основно на амоний и нитрити - естествено ако е даден 'старт" на средата с храна или животни (риби, охлюви). Ако разчиташ, че ще имаш амоний и нитрити в празен аквариум с вода и 2 водорасли... ами няма да има такива и 3 месеца. В нов аквариум без достатъчно бактериална среда просто може и да не достигнеш до синтеза на нитрати и 2 седмици. Докато излишък на нитрати и липса на амоний и нитрит говори за затворен бактериален цикъл (поне доколкото имам доверие на добрите ми спомени по химия). За затворен азотен цикъл става дума единствено тогава, когато нямаш излишък на нищо и имаш един истинки добре функциониращ биотоп.

На самите указания на Nitrivec-а пише, че постига развитието на бактериална среда в грунда и биофилтъра именно за 5 дни, така че вече му имам доверие  :wink:

dido

Струва ми се, че бъркаш относно полезността на азотния цикъл.

За аквариумните растения и нисшите водорасли - алгите, амониевите съединения - NH3/NH4+ са предпочитани в менюто, т.е. те първо консумират NH3/NH4+, след това нитрити/нитрати (NO2/NO3-). Причината за това е, че вътре в клетките на фотосинтезиращите организми азота се използва във вид на NH4+ аминогрупа  за синтеза на аминокиселини и протеини след това. Ако в околната среда липсват амониеви съединения и има само окислен азот - т.е. нитрити и нитрати, растенията са принудени да редуцират нитритите/нитратите до аминогрупа NH4+ с цената на загуба на енергия. Природата е пестелива - затова растенията първо консумират амоняка. След като той се изразходи, растението опира до нитрити/нитрати.

В аквариум без висши растения алгите са ти основните консуматори на амоняк/нитрити/нитрати. Ако в аквариума има висши растения, настъпва конкуренция за въпросните вещества. Ако висшите растения имат необходимите условия за живот, те вземат превес - с помощта на защитен механизъм, наречен 'алелопатия', т.е отделяне на специфични отровни хим. съединения. Въпросните съединения са една от основните причини за изтребването на алгите. Затова в аквариум с много растения алги няма.

С една дума азотния цикъл няма да те спаси от алги, няма и да стимулира висшите растения - съответно и няма отношение към избистрянето на водата в нови аквариуми. Алгите и растенията си могат и без нитрати - стига да има амоняк или нитрити. Азотния цикъл ти е полезен за рибките - за тях амоняка и нитритите са отровни.

Затова аз не виждам смисъл да използваш химия в новия аквариум. Там водата се избистря дори и без висши растения - макар и много по-бавно, защото алгите рано или късно изконсумират азотните съединения и фосфатите и просто си измират от 'глад' :-)

ВЕЛИНСКИ

Цитат на: "dido"За аквариумните растения и нисшите водорасли - алгите, амониевите съединения - NH3/NH4+ са предпочитани в менюто, т.е. те първо консумират NH3/NH4+, след това нитрити/нитрати (NO2/NO3-).


Това не го знаех! Досега винаги съм си мислел че и алгаето и брадата растат бурно единствено от нитратите. Така и пише в 100 издания поне. Пък и като се замисля не виждам място в хранителната верига на растителен организъм на амониеви съединения... но ще потърся още информация по въпроса.

dido

Изтегли книгата на Diana Walstad от моето ФТП - казва се Ecology of the Planted Aquarium. Изтегли по-малката по размер от двете копия на ФТП-то. Виж на стр. 111 (гледай номера дето е на страницата, не този в акробата долу) - там е описано това. Огледай след това цялата глава - от стр. 103 до 123, може да ти е интересно.

В повечето аквариумни книги и сайтове този механизъм е много повърхностно описан. Книгата на тази госпожа е доста по-близо до специализираната литература, затова и имам доверие.

dido

Цитат на: "Boby_"
Не си единственият, който не харесва "златните" прасета.  :lol:
Последното ми взимане-даване с тях беше, когато подарих на един пич с 250 л. аквариум и 5-6 огромни дебелака вътре 5 зебровидни цихлазоми.  :lol: От тогава не съм го виждал, но си представям какво е настанало в аквариума, като ги е пуснал при грозните мутанти - дебелите им шкембета са били разпрани за минути. Все още изпитвам малко угризения за този ми "подарък", но ще го преживея.


Ето един линк, илюстрираш стореното от Boby_ :-)

http://www.vitawater.ru/papers/ktoskem1.htm

Boby_

Цитат на: "dido"
Ето един линк, илюстрираш стореното от Boby_ :-)

http://www.vitawater.ru/papers/ktoskem1.htm


:cry:  :shock:  :?
Кофти работа, даже със златни рибки не ме радва.  :oops:

niky

Те тия риби за друго не стават.
Поне желания да изпълняваха  :lol:

ВЕЛИНСКИ

Цитат на: "Niky"Те тия риби за друго не стават.
Поне желания да изпълняваха  :lol:


А кои риби според теб "стават" :?:  :?

За мен златните са много по-интересни риби от цихлидите - е, не е толкова "модерно" и "про" да гледаш златни в България, ама ще го преглътна някак си  :lol:

dido

Цитат на: "Niky"Те тия риби за друго не стават.
Поне желания да изпълняваха  :lol:


Очевидно не могат да изпълняват желания...Предполагам, че тая златната на снимката като е видяла асторнотуса си е пожелала да се телепортира на другия край на света :-) Резултата се вижда... :lol:

Boby_

ВЕЛИНСКИ, за интересното можем да поспорим.  :wink:
Ще ми се обаче да мога да илюстрирам твърденията си. Имам две клипчета, които снимах вчера в моя аквариум, но нямам къде да ги кача (големички са за безплатните хостинги и нещо не ги щат). Ако се намери място на фтп-то на дидо, ще ги пусна да си ги смъкнете, пък после ще ги коментираме. :wink:

ВЕЛИНСКИ

Аз също имам някъде из архивите как един черен муур изкльопва 3 тетри - пирани, макроподи и цихлиди биха му завидяли за жестокостта.

И при това ги дебна в продължение на 5 минути и накрая им направи засада като истински хищник.

Това е ако става дума за агресия. Иначе харесвам предимно миролюбиво настроени риби и за мен е по-интересна връзката риби-човек отколкото риби-риби. А мисля, че няма други риби, които да се държат толкова интересно с хората колкото златните ;)

Преди години гледах няколко цихлиди (бяха херотилапии) - ами по-скучни и по-плашливи риби не съм виждал от тях.

Boby_

Не, не става дума за агресия, а за разнообразие в поведението. Плашливи цихлиди има, да. Но не всички са такива. Поведението на зланите рибки и най-вече взаимодействието им с човека се изчерпват с това да чакат от него храна. Реагират на него само като на дразнител и като цяло повдението им се изчерпва с търсене на храна. Няма нищо повече.
А клипчетата, които имам предвид, илюстрират динамиката на малавийските цихлиди доста нагледно. Сега ги качвам на фрий.дата.бг и ще пусна линк тук, само че не в тая тема.   :wink: