• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.10.2020 17:05

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Зелени то

Започната от веско, 27.08.2004 10:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

по принцип това е оргиналната рецепта и това се прави зада се компенсира недостатъчното насищане в късовълновия синьо-виолетов спектър.излъчването на гро лукса е в дълговълновия жълточервен спектърпри които интензивноста на фотосинтезата е максимална,обаче понеже има само един пик в синия спектър и липсва това което наричаме най общо дневна светлина.затова спецове като много уважаемият от мен Смирнов препоръчват комбинации от фито лампи с такива с дневна светлина, за да се достигнат необходимите 30 лумена на литър.аз пробвах такава комбинация-гро лукс+филипс дейлайтделукс но ми тръгнаха зелените водорасли и махнах филипса.Такаши Амано използва 75 лумена на литър ама това не мога да си го представя-това са около 5 вата на литър :shock:Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

77

когато има много силна светлина(като при амано)спектъра на лампата не е от голямо значение.значи ватовете не са чак толкова много  :D

Legion

Какво имаш предвид под силна светлина?!?(Интезите ли ?Какво?)Спектъра е много важен щото влияе пряко на фотосинтезиращите системи в хлоропластите и като се има предвид че някои фото системи работят при дължина на вълната от 720nm(нанометра),а не както е при повечето фотосинтезиращи системи при 650nm, може да се контролира растежа на някои растения и водорасли,ако няма светлина от 720nm те умират колкото и голям да е интезитета и?

77

. Если у вас достаточно света, то спектр не очень важен, а если у вас нету света, то спектр вам не поможет. Об этом говорит и успешное выращивание растений при свете обычных ламп - ЛБ (Coolwhite) или комбинации ЛБ/ЛД (coolwhite/daylight) с электрическими лампами.
това е от саита http://www.msaqua.com/

Raven

или иначе казано така компенсираме качество с количество,което пак става като вариант.обаче.под студена бяла растенията няма да ти растът в рамките на максималният си екстериор-алтернатерата няма да ти извади цикламено-винен връх,роталата ще ти седи зелена а не розово-кремава а акватиката няма да направи 12 сантиметрова розетка ...итн.тези комбинаций се правят когато растенията са на втори план и не е важно колко добре растат.аз използвам специализирано осветление от 3-4 години,гледал съм растения и преди това ,ама изобщо не е същото.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Legion

При мен дневната светлин е много много слаба,стаята е със северно изложение,отвън има дървета,по прозорците пердета ,като в тамноца съм и ако не се съобразявам със спектъра съм загубен.А ако стаята ти е добре осигорен с дневна светлина (ако съм разбрал правилно написаното на руски),е вярно че не те бърка хич спектъра особено лятото,но пък зимата когато се опитваш да излъжеш растенията че е лято,ще е от значение ако се опитвап да подържаш нормален растежа им ще играе роля.При мен за съжаление ако не се съобразявам с него съм загубен и водораслите и бактериите тръгават да растът,растенията се скапват и аквариума заприличва на септична яма за 2-3 дни

Longanlon

ъъъ, защо си мисля, че вариантът 'дневна светлина' по принцип се избягва в акваристиката?

ами защото е така, за това си го мисля.

Raven

при повечето растения умерено слънчево осветление -половин един час сутрин-коси слънчеви лъчи -деиства много добре/изключение правят анубиасите/ но не повече защото веднага тръгват зелените водорасли.но общо взето не е задължително-по скоро е нещо като деликатес за любимците :DБаннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Legion

Предпочитам ''дневна светлина'' и зелена вода със здрави растения пред  бактерии,черна брада и техните приятели :!:А и дневана светлина не означава пряко сънчево греене

77

в руския саит се говори за светлина само от лампи.а зелената вода значително намалява светлината в аквариума ако избистриш водата до растенията ще достига значитено повече светлина

Legion

:lol: Много сериозно трябва да се замислим за чат канал да опсъждаме темите от  форума и после да побликуваме решенията на проблемите :lol: А ЗА НЕДОРАЗОМЕНИЕТО С РУСКИЯ САЙТ НЕЗНАМ РУСКИ :lol:

sho

Цитат на: "Legion":lol: Много сериозно трябва да се замислим за чат канал

Само дето не предложи сървар  за контра страик да си направим  :D  :D  :D