• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
09.04.2020 17:05

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Зелени то

Започната от веско, 27.08.2004 10:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

веско

Здравеи те хора.По стъклата на единия аквариум имам множество зелени точици,досега се опитвах сам да се справя с това,но даиде време да попитам.Аквариума е 150 л ,водата-ph7.5 .dn8.температура-25 градуса,осветление-две лампи по 18 вата.Режима светло-тъмно е 12-12 часа.Моля ви кажете ми как да ги премахна.

Raven

ксенококус.получава се от излишно или неправилно осветление.разликата при него е че не се влияе от хранителните вещества , както другите водорасли, а само от светлината.когато са по стъклата не е проблем - стържат се механично-погадно е от растенията защото са много твърди.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

веско

Ами аз ги стържа но след известно време се появяват отново.

Raven

или светлината ти е силна или е бяла.при мен се появяваха по анубиаса когато бях с обикновенни пури със студена бяла светлина,Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

въобще не мисля, че осветлението му е много силно - дори е малко слабичко за 150 л. пробвай наистина да си смениш лампите с маркови, а ако са такива - въпреки предишните мнения не остава никаква друга причина освен нитрати и фосфати, което означава, че филтрацията ти е слаба. пробвай смени на водата 1/5 два пъти седмично в такъв случай.

веско

Светлината наистина е бяла и сигурно ще трябва да сменям лампите.ПРЕПОРЪЧВАЙ ТЕ :!:

Raven

авсолютно гро лукс,те са по слаби обаче и ще ти трябват2 за една бяла.това им е лошото,а и не знам дали ще си намериш като имам предвид че и тука трудно се намират.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

всъщност изобщо не се намират трудно, ако си от софия - само не давай по повече от 10лв. за лампа 60 см/18W.

марката, която масово се използва в България е Sylvania, която има два основни модела за растения - Grolux и Aquastar, като първата е по-червеникава, а втората  по-синкава.

не са по-слаби, просто светят с по-различен спектър. за 150 л. ако гледаш растения ти трябват 2-3 лампи (ако си с външен филтър определено 3). а моят съвет е да смениш режима на 10/14 в полза на тъмнината, докато водораслите се махнат от стъклата и после да продължиш на 11/13, както съм аз.

понякога тия зелени точки се получават при недостатъчно движение на водата, наред с осветеността - сигурен ли си, че филтърът ти е достатъчно мощен?

веско

Не знам доколко трябва да вярвам на Акваел(такъв ми е филтъра -външен за 200л).За съжаление не съм от София,ще потърся из Габрово или Търново и ако няма ще поискам помощ от софиянци(за лампите де ).

Raven

гро лукса не са мо са по слаби ами са три пъти по слаби-за сравнение36 вата гро луксе 930 лумена а същата студена бяла е 3200лумена,по оптимизирания и спектър обаче компенсира този недостатък.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

не бих казал, че е недостатък - растенията получават необходимата им светлина, а останалите части от спектъра са намалени, за да не се развиват водораслите прекалено.

мисля, че Sylvaniq дори имаха един модел, който е специално изготвен за поттискане на водораслите, но не знам доколко върши работа.

Raven

точно такае-гро лукса има три балансирани пика в трите спектъра-синьо ,червено и жълто, и това я прави най подходящата за растения, и и позволява да доставя необходимата светлина за по малкия си капацитет.не и харесват малко особения цвят , в началото светлината и се струва  малко даркнес,  ама се свиква.освен това има по къс живот което се комбинира елегантно с високата и цена, но си заслужава,аз никога не съм имал толкова добре вървящи растения.когато си смених лампите резултата беше направо смайващ -веднага ми тръгнаха растения които ми вървяха лошо години преди това, а освен това аз много обичам червени растения а на тях им влияе най добре-алтернатерата става буквално винено-цикламена.та затова от личен опит препоръчвам толкова този модел. :D има и други модели на -хаген,филипс,аркадия-но за тях нищо не мога да кажа.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

ето малко по подробна информация по въпроса:

http://dafnwebpd.sylvania.com/idmweb/doccontent.dll?LibraryName=ecomcspd^dafnctpd&SystemType=2&LogonId=cf5c9c62dd13979894bdf41a27c3031a&DocId=003680211&Page=1


Тия другите марки май никой не ги внася в България редовно, а когато се появят, поне тия на Хаген с цифромания отвсякъде...

я гледай, какво става тука:

http://www.gchydro.com/Sylvania+Grolux+HPS+Bulb.html

Raven

а тия вторите са за сухоземни растения.тука в квартала един си беше направил плантация за ганджа с такива в гарсониерката-казват добра реколта извадил :DБаннете всички! Администраторът ще познае Своите.

77

в търново има.магазина се казва хит и се намира до парка габровски.цената на гро лукс 120 см е 9.5 лева ,а на аква стар 10.5лева.според мен трябва да се ползват двете заедно :shock: