• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 13:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Защо ми по&#

Започната от Longanlon, 27.04.2004 13:03

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Точно на мен не мислех, че ще ми се случи, но - уви: водата в аквариума ми има приятно зелен цвят и е доволно мътна.

Не е от нитрати и фосфати - гледам малко риби и съм пълен с растения, сменям вода редовно.

Дали не е от осветлението? Щото миналата седмица ми гръмнаха бушоните и ми изгоряха готините лампи, та съм в момента с 2 обикновени луминесцентни от лев и петдесет.

Изключил съм СО2, за всеки случай, не знам дали има положително влияние, но ве4е 4-5 дни положението не се нормализира.

Какво да правя, мамка му?


П.П. Дафнии и УВ-лампа няма от къде да си набавя.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Провери си филтрацията. Ако всичко с нея е наред, според мен не трябва да правиш нищо, освен редовно да сменяш част от водата, да си почистваш филтрите и да чакаш.
Вариантът това да се дължи на осветлението също го има, разбира се. Ако можеш, смени тия лампи с други.

discus

затъмни аквариума за около седмица и ще се оправи.

Boby_

Цитат на: "discus"затъмни аквариума за около седмица и ще се оправи.
Да затъмни холандски аквариум? Да, ще се оправи. Окончателно.  :lol:

discus

Цитат на: "Boby_"
Цитат на: "discus"затъмни аквариума за около седмица и ще се оправи.
Да затъмни холандски аквариум? Да, ще се оправи. Окончателно.  :lol:

Boby извинявай много ама за една седмица на растенията няма да им стане абсолютно нищо,пробвал съм го.освен всичко друго при мен температурата е 30 градуса.

etg

Дафнията е чудесно лекарство, но щом няма...
Намали продължителноста на деня, но не спирай лампите, така можеш да си съсипеш растенията(особено някои по-чувствителни).
Смени лампата, може и с друга евтина , но с друг спектър и по-топъл цвят, по-ниска температура 2800-3000К. Редовна смяна и филтрация.
Сигурен ли си, че не са се увеличили нитрати или няколко дни не си оставял светлината по 15-16 часа.

На мен ми се е случвало преди, но сериозно бях забатачил аквариума ( в един зоомагазин ме бяха посъветвали да не сменям водата а само да доливам- така се лъжат новобранците). Та тогава затъмних аквариума и пуснах 1 плик с жива дафния . На следващия ден поизчистих аквариума,смених лампата и продължителноста на осветяване.
Айде успех, ще се справиш. Тия са лесни брадата е по трудна.

artmika

защо да е лъжа за частичната смяна?
аз пък така прочетох в една книжка - максимум да се сменя половината....никога цялата наведнъж  :roll:

etg

Не се изразих правилно.
В никакъв случай да се подменя цялата вода , имах предвид подмяна на 1/5,1/4,1/3 от водата един или два пъти седмично в зависимост от филтрацията и рибите, които се гледат, но не и доливане на изпарената вода.

Boby_

Цитат на: "discus"
Цитат на: "Boby_"
Цитат на: "discus"затъмни аквариума за около седмица и ще се оправи.
Да затъмни холандски аквариум? Да, ще се оправи. Окончателно.  :lol:

Boby извинявай много ама за една седмица на растенията няма да им стане абсолютно нищо,пробвал съм го.освен всичко друго при мен температурата е 30 градуса.

Не споря, не споря - растенията не са най-силната ми част. Просто седмица ми се струва много, особено за някои светолюбиви видове.  :D

discus

не е въпроса да спорим а да дадем съвет, казах седмица защото при мен гоправих за седмица ,ама винаги има едно "но" може при мен да е било по зеленясало, може да ми е по слаба филтрацията може нещо друго да е, така че тази една седмица може и да се редуцира до 3,4 дена.

artmika

хм...че какво пречи доливането?
е, не говоря с вода, директно от чешмата де :lol:

NikolaV

Бяха ми дали един Апонгетон покрит с черна брада. Реших да го държа няколко дена на тъмно, за да уморя брадата. По-точно в една тенджера с капак. Само вода. После реших да е в новия аквариум, но докато се натуткам минаха поне 3 - 4 седмици. Няколко от листата изгниха, но в момента вече около месец е посаден, расте си и нищо му няма.

etg

При изпарението от аквариума се отделята само водни молекули( е сигурно и други, но аз все пак не съм химик) и в него си остават всички натрупали се в резултат от жизнения процес вещества  и отрови.
Затова, ако само доливаш, тяхната концентрация ще расте.

discus

Цитат на: "nikolav"Бяха ми дали един Апонгетон покрит с черна брада. Реших да го държа няколко дена на тъмно, за да уморя брадата. По-точно в една тенджера с капак. Само вода. После реших да е в новия аквариум, но докато се натуткам минаха поне 3 - 4 седмици. Няколко от листата изгниха, но в момента вече около месец е посаден, расте си и нищо му няма.
направил си нещо абсолютно безмислено брадата не можеш да я умориш с тъмнина , а за това че растението е оцеляло съм сигурен.

Boby_

Цитат на: "discus"не е въпроса да спорим а да дадем съвет, казах седмица защото при мен гоправих за седмица ,ама винаги има едно "но" може при мен да е било по зеленясало, може да ми е по слаба филтрацията може нещо друго да е, така че тази една седмица може и да се редуцира до 3,4 дена.

Според мен затъмняването няма да реши проблема генерално, защото ако не се открие причината, при подновяване на осветлението тя ще си е пак там и е напълно възможно да предизвика същия ефект.