• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 11:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Водорасл

Започната от dido, 20.12.2004 17:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Здравейте,

С Longanlon обсъждаме какво да влезе в статията за водораслите за FAQ секцията.

Появиха се обаче някои доста спорни въпроси относно влиянието на химията на водата и светлината върху развитието им.

Тезата е, че ако аквариума е богато залесен и растенията вървят добре, химията, осветлението и СО2 са добре балансирани и няма яки излишъци, съответно и недостиг, алелопатията, демек потискането от страна на растенията чрез отделяне на отровни химикали е основна причина за изчезването на водораслите.

Ако това е така, какво би станало при следните сценарии в подобен аквариум:

- добавяне на по-големи дози нитрати, фосфати - дали това ще доведе до поява на водорасли?
- добавяне на по-големи дози желязо - дали това ще доведе до поява на водорасли?

Неяснотата при подобни ситуации идва оттам - ако важи принципа на алелопатията увеличаването на нитрати/фосфати/желязо в подобен аквариум с много добре вървящи растения не би трябвало да причини развитие на водораслите - логиката е, че растенията няма да се потиснат от излишъците и ще продължат да отделят отрови, т.е. няма да има водорасли.

Разбира се, ако растенията не вървят добре, нитрати/фосфати/желязо ще стимулират растежа на алгите.

Има и друга неяснота - донякъде породена от случая с аквариума на raven и пръстта. При него имаше взрив на алги след добавяне на наторена пръст в аквариума. Това на пръв поглед противоречи на твърдението в горния абзац. Моето обяснение за нещата е следното (може би raven ще ме опровергае най-добре, ако греша):

Ако растенията му не са вървели добре - примерно поради липса на калий/магнезий/калций - добавянето на наторена пръст е е било на място, но дозите са били твърде големи за момента. Известно ни е, че растенията не 'тръгват' веднага, след като им се даде оптималната химия - има един период от порядъка на 5-15 дни, докато забележим видима реакция на торенето според вида и състоянието на растението. За разлика от висшите растения обаче алгите реагират много по-бързо -  понякога за 5-10 часа до 2-3 дни. Това си го обяснявам със значително по-простото им устройство сравнено с физиологията на висшите растения. Дали тогава не е по-правилно при случаи на изчерпване на жизненоважни химикали и съответно спиране на растежа да се възстанови баланса с първоначално малки дози от нужния химикал, докато растението 'влезе във форма'.

Това са въпросите, които ми се въртят в главата. Ако имате наблюдения, моля споделете вашето мнение.

Raven

при мен нещата се оправиха - нишковидните почти изчезнаха но яко просифонвах всеки ден + 10%смяна на водата ежедневно.обаче си заслужаваше - ехинодорусите пу
скат по 1 листо на ден :D
просто аз сипах всичко на куп саксиина земя,торът на тензо,калиев сулфат и почвен обогатител със съдържание на азот и фосфор- явно прекалих.освен това си взех и риби точно тогава и сложих още една лампа.
при слагане на земя водораслите са задължителен етап защото са по просто устроени и се включват по бързо.затова този експеримент трябва да се прави в много добре сбалансиран аквариум с много и бързо растящи растения които трябва да се засадат в количество - само така ще се преодолее първоначалният етап на водораслите.и не трябва да има недостиг на останалите елементи за да не се получи класическият нитратно фосфатен капан - при високи фосфати и ниски нитрати растенията спират да поемат фосфати и това води до взрив на водорасли.фосфатите са много по опасни тъи като нитратите могат да са много високи - това не е толкова опасно но ако фосфатите се вдигнат дори и минимално става лошо.все пак си мисля че понеже водораслите поттискат храненето на растенията и ако не се преодолее критичния период от 1-2 седмици тогава започва регрес при растенията и нещата стават необратими.така че извода ти за моя случаи е правилен - просто всичко е доста относително и рисковано и зависи конкретно от това какви са растенията ,в колко добрро сътояние са и колко висока ще бъде жизненоста иим и съпротивителната им способност.
освен това трябва да спомена че загубих няколко по капризни растения в хода на този експеримент за съжаление- отидоха си лудвигия гландулоса ,микрантемум микрантемодес и алтернатера реиники "пинк"- явно по капризните растения не преживяват водораслите.иначе съм забелязал че когато аквариума ми тръгне добре и се напълни с бързорастящи дългостеблени и го оставя съвсем да подивее - горе долу както е на снимките от профила ми - тогава мога да злоупотребявам  безнаказано със всякакви торове и химии  , поема огромни дози нитрати и фосфати без да излезе от баланс , но в този момент е на ръбът и ако нещо се промени и тръгне назад - примерно спре въгледвуокисът или сложа неподходяща пура - тогава краят е бърз и жесток.буквално за едно денонощие се скапва тотално и няма оправяне - това ми се е случвало на два пъти.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

моето мнение пък накратко (че работния ден приключи и трябва а ходя на танци) е, че когато растенията растат с един темп, те имат нужда от определено количество елементи (светлина СО2 торове и др.), които са балансирани помежду си - т.е. колкото повече светлина се подава да кажем, толкова повече и от другите неща са необходими за да се ускори растежа.

при водораслите (пак според мен) подобна зависимост е по-слабо изразена и покачването на само един от компонентите в аквариума им позволява да го оползотворят (а растенията не могат, тъй като им липсва адекватно голямо количество от останалите) и съответно да се размножат.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Raven

салса и меренге ,оле :D
иначе си прав - водораслите са досадни копеленца - възползват се и от наи малката възможност и са много непретенциозни- не случаино те влизат в плановете на НАСА за озеленяване на Марс примерно.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Към raven - да, това беше по-точната приказка - че алгите 'включват' по-бързо, като им се даде храна :-)
Тука ще те цитирам малко:

Цитат на: "raven"
иначе съм забелязал че когато аквариума ми тръгне добре и се напълни с бързорастящи дългостеблени и го оставя съвсем да подивее - горе долу както е на снимките от профила ми - тогава мога да злоупотребявам безнаказано със всякакви торове и химии , поема огромни дози нитрати и фосфати без да излезе от баланс , но в този момент е на ръбът и ако нещо се промени и тръгне назад - примерно спре въгледвуокисът или сложа неподходяща пура - тогава краят е бърз и жесток...

Предполагам, че и ако изтървеш микроелементите, демек появи се глад на растенията да речем, ефекта е подобен. Любопитно е в такъв случай - на срив - дали растенията 'спират' видимо. Действително по книгите се твърди, че растенията са 'капризни' по отношение на СО2-то и светлината - нищо чудно да реагират със задържане(спиране) на растежа, съответно спиране на отделянето на отрови и оттам - hello водорасли :-)

Все пак аз доста вярвам в тази теза - за алелопатията. Това с предозирането на химията и светлината някак си не се връзва при 'наситените' с растения аквариуми - там често има големи дози химия, но няма водорасли - този феномен е определено в противоречие с твърдението, че предозирането води до алги. Съответно потискането с помоща на отрови го обяснява задоволително.

Към Longanlon - нелогичното в това е, че приемането на химикали не става 'дискретно', т.е. на дози - демек ако във водата има малко желязо, растението си 'казва' - желязото е малко, затова няма въобще да го консумирам :-) По-скоро количествата се консумират, докато концентрацията им стане 0. След това всичко, дето фотосинтезира изпитва недостиг - и алги, и растения спира да се развива.

Проблемите, поне според моите наблюдения, идват след възстановяване на оптимумите в такива аквариуми с 'бедна' вода - тогава както казва raven алгите 'включват' значително по-бързо от растенията. След като обаче растенията влязат в час алгите изчезват.  Много добър пример за подкрепа на горното е 'новият' аквариум и зелената вода. Там тя е неизбежна точно поради тази причина - 'бързи' алги и 'бавни' растения.

Longanlon

добре де, ако алелопатията е отговорът на проблемите, защо препаратите за отстраняване на водорасли не се правят на база синтезирани или извлечени от водни растения вещества (които не биха били така вредни за останалите растения) а се прилагат химикали, блокиращи фотосинтезата, от които по-нежните растения даже си отиват?

и на мен ми е ясно, че братята хамериканци не са напред в общата култура, но все пак би трябвало по сайтовете им да се споменава поне за това явление, а не като основна причина за липсата на водорасли да се посочва конкурентната им борба с растенията, която те, при създадени от аквариста условия, губят.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

За препаратите - не знам на какъв принцип работят. Нищо чудно да се слагат вътре и такива съставки - подобни на отровния продукт на висшите растения. Доколкото съм ровил се твърди, че са феноли и подобни. Проблема доколкото го виждам е с дозирането - нали при натрупване на подобни отрови рано или късно започват да страдат самите растения - примерите за междувидова непоносимост и т.н.

За губенето на конкурентната борба - алгите по структура са предопределени да я спечелят. Те могат да се възползват ефикасно и от най-малките количества хранителни вещества, светлина и СО2 и да запазят жизнена структурата си - причината е просто много малките размери, съответно малките нужди за осигуряване на 'насъщния'.

Затова и предполагам, че растенията 'надиграват' алгите по друг начин - по механизма на алелопатията.

Лично моето мнение е, че в аквариуми с растения, нападнати от алги всичките популярни методи за борба - затъмняване, отрязване на фосфати, нитрати и желязо - само вредят на растенията и не водят до добри резултати. Примери за това колкото искаш - аз съм имал, имам и в момента алги и нито един от тези трикове не помогна. Това, което ми направи впечатление е, че алгите при мен се появиха когато спряха да ми вървят растенията. Напук на препоръките започнах да торя умерено - желязо, калий, нитрати - растенията се съвзеха и като че ли алгите взеха да отстъпват.  Предположението ми беше, че някой от нужните химикали е в критично малко количество и затова не вървят растенията. Мисля, че уцелих де :-)

Много от любителите на аквариуми с растения са забелязали това - с  raven сме обсъждали доста по въпроса - почти винаги срива настъпва при липса на 'нещо'. Проблема и майсторлъка в тази работа е да уцелиш какво е това нещо без да можеш да го измериш или видиш и т.н. Raven е доста добър в диагнозите на 'липсите'.

miTko

Цитат на: "raven"салса и меренге ,оле :D
иначе си прав - водораслите са досадни копеленца - възползват се и от наи малката възможност и са много непретенциозни- не случаино те влизат в плановете на НАСА за озеленяване на Марс примерно.

Ако знаеш колко си прав...Ти си знаеш де. :?
Преи мен е така, уморих се да сменям вода напоследък, нищо не добавям, рибите ми са малко , храня ги малко , светлината ми е слаба 17лм/л, не подавам CO2,топнал съм 4 пръчки ракита(пуснаха филизи и корени)  и кво - водораслите пак си растат.Е и растенията растат по малко... :? Абе гадове са, стават ми идея фикс!
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

И на мен са ми идея фикс, да ги е*** и копеленцата нагли.  :roll:

Даваш поредното потвърждение, че ограничаването на хранителните вещества не е ключа към палатката.

dido

Ако имаш достатъчно много растения, пробвай да им усилиш светлината, понатори ги и т.н. Накарай ги да живнат. Убеден съм, че това е правилната стратегия. :-)

miTko

Цитат на: "dido"Ако имаш достатъчно много растения, пробвай да им усилиш светлината, понатори ги и т.н. Накарай ги да живнат. Убеден съм, че това е правилната стратегия. :-)
Това мисля да правя след празниците, но за сега няма да правя нищо различно.А също искам да видя дали се надценява ползата от върбовите клечки.Ще докладвам разбира се.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Anonymous

Цитат на: "miTko"
Цитат на: "raven"салса и меренге ,оле :D
иначе си прав - водораслите са досадни копеленца - възползват се и от наи малката възможност и са много непретенциозни- не случаино те влизат в плановете на НАСА за озеленяване на Марс примерно.

Ако знаеш колко си прав...Ти си знаеш де. :?
Преи мен е така, уморих се да сменям вода напоследък, нищо не добавям, рибите ми са малко , храня ги малко , светлината ми е слаба 17лм/л, не подавам CO2,топнал съм 4 пръчки ракита(пуснаха филизи и корени)  и кво - водораслите пак си растат.Е и растенията растат по малко... :? Абе гадове са, стават ми идея фикс!
според мен спирането на СО е голяма грешка- така съвсем спираш шанса на растенията да дръпнат и да победят водораслите.
лично аз бих пробвал по съвета на дидо - увеличаване на светлина ,торове и СО пък каквото стане :D
в умерени граници разбира се.
а за върбовите пръчки - не знам дали ще стане-през зимата върбите не растът - природен механизъм.
но СО бих пуснал на всякя цена.


Raven

е, не -сега вече трябва да стане.

добре -аз съм. :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Върбите растат, колкото и да не ти се вярва , обаче няма ефект, за сега.Около месец вече.CO2 май не го чаках достатъчно за да видя положителен ефект, щото имаше отрицателен...и спрях, а и тая мая ме дразни силно , както вече писах.Като мина на електролиза ще подновя подаването.До тогава - аерация и смяна на водата, поне има слаб положителен ефект.Ако знаеш как е обрасла алтернатерата ще ти се доплаче, но аз се радвам че нараства все пак, ще я снимам след празниците.
raven,един страничен въпрос: тук ми казаха цена на железен сулфат за кило 6 лева не че го имат, а ти беше казал доста по-ниска цена...Къде е захарчето?
Разни мои АКВАРИУМИ 

ВЕЛИНСКИ

Да не отварям нова тема - как да се преборя със зачатъците на черна брада по анубиасите ми? Засега я махам механично но не си е работа, защото за няколко дни пак тръгва?

Останалите растения (3 ехинодоруса, егерия и явайски мъх) си растат много добре и по тях брада няма.

Едиствено анубиасите не растат видимо.

Осветление нямам още - сега го довършвам, така че виновника не е прекалената светлина.

Longanlon

ako добие критични размери, можеш да я махнеш с белина по описания в секцията за статии и материали начин, тъй като анубиаса понася процедурата отлично.

според мен проблема обаче трябва да се реши кардинално, като премахнеш условията за развитие на водорасли. макар в момента форума да не е на една позиция как точно става това...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Мъчим се поне да стигнем до някакво единодушие, иначе статията за водораслите няма да види скоро белия свят :-)

При мен новините са добри - черната брада отстъпва сериозно след терапията с торове, СО2 и SAE. Криптокорините ми, wendtii и becketii/undulata бяха яко обрасли с брада по ръбовете на листата. В момента (след едномесечна терапия :-)) брада има само на края на 2-3 листа (от общо може би 100 такива) Очаквам след още месец да изчезне съвсем.

Най-любопитното е, че два корена Echinodorus Tenellus, дето бяха целите в брада - изглеждаха като гадна пухкава кафява топка - са се съвзели, пуснали са около 10-15 издънки за 1 месец и родителите имат млади и зелени листа без брада. Съжалявам, че нямам снимки на дереджето от преди месец, мога обаче да пусна такива на това, което се вижда сега :-)

Все повече се убеждавам, че това е правилната тактика - резултатите при мен са положителни.  :wink: