• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.10.2020 18:06

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Борба с зе&#

Започната от sho, 07.10.2004 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

discus

Не намерих за сега линка на английски за другият тип филтри но за да видите какво представлява ето линк на полски.

Raven

не че знам полски , ама и линк не виждам :DБаннете всички! Администраторът ще познае Своите.

niky

И аз не знам полски  :lol:

А иначе за филтъра - на страницата има един, дето и той като теб - направил го за тръпката :lol:

Зачем все это нужно?
Зачем? Сам не знаю. После покупки внешнего "Эхейма" внутренний FAT-3 остался не у дел, валялся без дела в тумбе. Помпа MAXI-JET покупалась и используется под RUGF, т.е. тоже уже была в наличии.
Просто было интересно, удастся ли самому без особых усилий сделать внешний работоспособный фильтр. Кажется, вполне удалось. Не знаю, насколько эффективнее мои самодельные фильтры того же "Эхейма", но фильтруют они вполне успешно и места внутри аквариума не занимают.

discus

Цитат на: "raven"не че знам полски , ама и линк не виждам :D


Опа грешка  :oops:  :oops:
Ето го
http://aip.pl/~triamond/filtracja.html

Raven

всъщнтост нито един от тези филтри не е wet and dry sistem , това са просто постоянно проточни мокри филтри доколкото разбрах.при системата"влажно и сухо" има съд с биокултура който се овлажнява периодично с помоща на помпа с поплавък която пулверизира с вода от аквариума , доста сложно е за изпълнение в домашни условия , затова и тези филтри в момента са най скъпи.а и защото са най ефективни.
принципно най прост е канистъра - кофа + помпа затова и най често се прави в домашни условия - просто взимаш главата от вътрешния филтър слагаш го в кофа и херметизираш хубаво.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

discus

Цитат на: "raven"
............................ и херметизираш хубаво.


Е точно това е ключът "херметизираш" , не знам какво си разбрал от линковете които дадох но ще ги обясня накратко
1.http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/filtration_system_sump1.html
http://www.cichlid-forum.com/articles/diy_overflow.php

имаш един аквариум който е разделен на някакви части едната е за биоматериал а в другата стои помпата,може и нагревател да сложиш.Тази биоматериал постоянно се облива с вода но никога не остава напълно под вода иначе казано винаги се мокри от идващата от аквариума вода, чрез така наречения "overflow" ,след това помпата връща водата в аквариума.Има няколко типа на изпълнение на "overflow".Ами това е системата,не виждам нищо супер сложно като поплавъци и други такива неща
2.http://aip.pl/~triamond/filtracja.html
Тук нещата са на същият принцип разликата е в това че вместо в съда да има само биоматериал,се правят прегради и се слагат различни филтриращи материали,а също така и че тези материали са постоянно и изцяло под вода/не се обливат само/ там водата минава като през лабиринт и се прочиства /като при канистрите/.

А какво е WET/dry система :!:  :?:  :oops:  :shock:

Raven

да :oops:
, при това положение първия филтър е ует енд драй, защото там биоматериала засъхва между намокрянията , но фторият е постоянно мокър  и именно това е разликата.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

sho

я да ви питам някой замислял ли се е минералната вата каоято я използват в строителството дали не може да се  използва в в такъв филтър на 2- 3 съвсем тънки слоя с  цел подобряване на филтрацията?