• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.06.2020 18:06

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

закрепен анубиас!

Започната от don_misho, 04.07.2006 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

don_misho

Добре ли съм си закрепил Анубиаса?Хванах го с ластика за дърво.По добре ли е отколкото да го засадя в грунда? :roll:


Снимките са кофти :oops: ,от телефон са!

malomir

Добре си го направил остави го така

Ilianidis

По-добре го захвани с тънка корда,не се вижда,а и е трайна доста време.Ластика до 2 месеца ще се скъса,пък и анубиас трудно се захваща за предмети.

Longanlon

Анубиасът ще расте по-добре и бързо ако го посадиш в грунда. Особено ако има хранителен слой отдолу (или глинени топчета).

Захващането за корен се прави само по естетически причини - ако смяташ, че така ще ти е по-красиво.

77

Цитат на: "Ilianidis"По-добре го захвани с тънка корда,не се вижда,а и е трайна доста време.Ластика до 2 месеца ще се скъса,пък и анубиас трудно се захваща за предмети.
след два месеца анубиаса ще се е захванал за корена :wink:

Ilianidis

Цитатслед два месеца анубиаса ще се е захванал за корена

При мен вече 4 месеца....току се закачи и някоя риба земе че му метне корена и ся само си виси така,а корените задълбаха в грунта.

NikolaV

При мене на един ануабиас му трябваше почти половин година за да хване за един корен. Все се късаше ластика. Може би грешката ми беше, че не го вързах с корда, а ластика сигурно поне веднъж на месец-два се късаше.

don_misho

Значи за по сигурно да си го бодна в грунда. :wink:

NikolaV

Не!!! Никой не ти е казал подобно нещо. Вържи го на корена с корда.

Longanlon

Ей, 'не', че и с три удивителни. Ше речеш че иска да се самоубие човека ;)

Това за колко време се захваща анубиаса зависи от точно две неща:

1. От това колко бързо расте - ако условията в аквариума са подходящи (анубиасът обича добра светлина, нищо че може да живее на слаба), хранителни вещества и СО2, анубиасът бързо ще пусне мощни корени, които ще се захванат здраво за дървото.

2. От самото дърво - има дървета, които са ронливи и не много твърди. Логично, за тях корените се закрепват хлабаво. По-твърдите дървета задържат корените здраво и съответно растението се захваща по-бързо.

NikolaV

Добре де... Не! (Само с една удивителна) :)

Ilianidis

С пускането на едно ново листо става и прорастването на нов корен,а докато е млад корена,не трябва да се мести и закача ,за да може власинките му да се захванат за предмета,но при мен това трудно се случва,щото тамън захване и земе някоя риба че му попречи и....натам забива под камъка в грунда.Ако го заравяш трябва основния ствол да остане над грунда,а по нататък след като не му е възможно да се мести,той израства напред и се захваща за другите камъни и предмети.

don_misho

Питам защото имам Anubias_barteri_nana и съм го посадил в грунда.За сега(вече 1 месец върви добре ,дори пусна едно листо),а вчера си взех Anubias barteri и се чудих дали да не го закрепя на корен(горещо ми го препоръчаха в магазина)или да го посадя и него в грунда. :roll:

Ilianidis

Въпрос на лична преценка :wink:

dido

Аз най-често го прикрепвам с корда около камък - изпълнява и ролята на котва освен декорацията. Ноби ми хариза 2 шепи дребни анубиаси преди седмица, та всичките тях - около 10-на бройки - успях да ги навържа само на едно камъче...