• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.02.2020 18:06

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Ексима

загниване в основата на дъжките при анубиас бартери

Започната от mi6okalkana, 22.05.2007 19:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mi6okalkana

Ima li niakoi specialist koito moge da obiasni ot kokvo se pri4inqva tova zagnivane v osnovata na drujkite na predimno golemi rastenia maiki ot vida Anubias barteri. izgnilata 4ast ima otvratitelna mirizma i e biala na cviat.

NO CARRIER

Моля те, престани да пишеш на шльокавица!

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Живко

Ето превод:
Има ли някои специалист който може да обясни от кокво се причинява това загниване в основата на дружките на предимно големи растения майки от вида Анубяс бартери. изгнилата част има отвратителна миризма и е бяла на цвят.
Никой не се е родил научен.

NO CARRIER

Ще се научи. Ако не се научи, следващото наказание ще е по-сериозно.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Longanlon

Да, ама никой не му отговори на въпроса...

Честно казано, никога не ми се е случвало да ми загнива анубиас - те са яки растения и ако условията са лоши просто растат много по-бавно. Съмнявам се това да е просто загниване - никое растение при гниенето си не излъчва "отвратителна миризма" - изгнилите растения (и водни и сухоземни) миришат на пръст,на хумус, в  най-лошия случай на тиня, което не е приятно, но не може да се каже, че е отвратително. Животинската плът при гниенето си мирише много лошо. Не можах да ти дам конкретен съвет но....

Мога само да препоръчам да провериш хигиената в аквариума си - може би в грунда са се натрупали повече мръсотии, отколкото е полезно... А като се сетих за това, дали самият ти грунд не е прекалено ситен? Тогава в него се получава анаеробно гниене и миризмата не е от приятните.

Raven

При Анубиасите понякога се получава такова гниене на местата на които растението е отрязано за размножаване- на основното коренище.
Там започва гниене ,и коренището се превръща в безцветна каша,за това се препоръчва като се реже анубиас отрязаното място да се намаже с някакъв дезинфектант- калиев перманганат или дървесна пепел .
На мен не ми се е случвало но съм чел за такива случаи- не са редки.
Какато вече каза Лонги единствената отвратителна миризма може да е от анаеробно гниене- примерно черна затлачена тиня - тя мирише на сероводород,но в нормален аквариум такова нещо не би трябвало да има.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.