• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Загниване листа Анубиас

Започната от ARTU73, 24.01.2018 12:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ARTU73

Здравейте! Стартирах нов аквариум Hailea 30 на 18.01.2018 година. Филтъра е Hailea BT-200, осветлението си е аквариумното - енергоспестяваща крушка 11 W. Чешмяната вода третирах преди изсипване с DAJANA START PLL с цел премахване на хлора. Първия ден пуснах таблетка Aquili Bacterium E. Температурата я поддържам с нагревател на 22-24 градуса (според термостата му), а по термометър - 25 градуса. Не съм сменял вода. Вътрешния филтър е постоянно включен, като местих неколкократно флейтата, с цел постигане на оптимално движение на водата. Все още нямам рибки, имам само растения.
Анубиасът, заедно с цялото оборудване плюс грунда, поръчах от онлайн магазин чрез куриер. Първия ден не видях никакви проблеми, но още сутринта на втория големите листа се покриха с тъмни петна, после с кафеви и започнаха да загниват. Отстраних загниващите листа от основата, като оставих най-малко засегнатите. Към днешния ден изглежда както е на снимката.
Някакви идеи дали трябва да премахна и тези листа, или да го оставя така? Има ли някаква опасност да загние целия аквариум?

Lightning_boy

Малко повече инфо? филтрация, обем, някакъв светлинен поток от лампата? фракция на грунда, туй унуй...
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

ARTU73

Описал съм си аквариума - стандартен Hailea 30, с 25 л обем на стъклената част филтъра също описах горе. Грундът е речен пясък, средна фракция 5-7 мм, но растението не е вкоренено, а закрепено за камък. Осветлението е фирменото готово оборудване с 11 вата енергоспестяваща крушка, еквивалент на 60 вата с жичка или 580 лумена. Пуска се за 4 часа на ден. Но листата станаха на петна още след 24 часа, като подозирах измръзване от транспорта с куриер. Мога ли да го спася трябва ли да премахна всички загнили листа?

Lightning_boy

Според мен е добре да го оставиш да се климатизира малко. Аз скоро си взимах анубиаси, бяха вярно в кочан вода, ама съм нямал проблеми след това. Може би липса на някои елементи. Добре е да даде акъл някой който разбира от китки. Щом не си заровил ризомата, това е добре. Сякаш ми се струва, че тая лампа свети доста, ама пък 4 часа не е кой знае колко време ...
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

A.Mirchev

Ако не се оправи скоро му намери сенчесто място.

assenas

За да се сдуха за една седмица не е от липса на елементи. Аз залагам, че е гледан надводно преди да го потопиш в твоя аквариум. Попитай доставчика дали ще си признае  *SORRY*

ARTU73

Откъснах още едно от силно загнилите листа. Останалите малки листенца засега се закрепиха. Ще сложа още Хигрофилия полисперма в задния край да му направят сянка. Осветлението го дават 580 лумена, 11 вата. Започнах по четири часа да пускам лампата, с идеята постепенно да увеличавам. Другите ми растения (особено Хигрофилията) си луднаха нагоре. Малките Хелиантуси също се закрепиха, а Микрозорума се адаптира добре за изминалата седмица.

A.Mirchev

Ториш ли? Ако да, спри за определено време - ако имаш повече анубиас.Когато аквариума се балансира ще имаш достатъчно хранителни вещества за китките. Няма да сифонираш дъното.Всички отпадъци от храна и ла_на се разграждат в грунда и се превръщат в храна за растенията.Прати снимки да видим резултатите. :)

Ето ти аквариум с анубиас
Първите 4 часа с 18w, а другите 4 с 36w.
Имай на предвид, че аквата ми е дълга 60, висока 30 и широка 35




ARTU73

Не торя. Доколкото четох статии, при стартиране на аквариум не е необходимо торене. Много добре изглежда при теб!

ARTU73

Растението се стабилизира. Най-голямото листо леко загни по периферията, където остана само като мрежичка, но двете малки листенца са зелени и без никакви петна. До една-две седмици хигрофилия полисперма ще го засенчи, с което ще изпълня и препоръката да стои на сянка. Благодаря на всички!

ARTU73

Вече с три нови листенца:

Similar topics (5)

4151

Публикации: 19
Прегледи: 8755

16239

Публикации: 15
Прегледи: 8136

38970

Публикации: 17
Прегледи: 8407

35436

Публикации: 5
Прегледи: 4104