• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 09:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с растенията в аквариума

Започната от niki110, 24.02.2012 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

niki110

Аквариум 90л.,осветление 3*18W/9 часа,филтрация вътрешен филтър 700л/ч с прикачен към него самоделен канистър (утре ще сложа филтърна глава 900л/ч,че откакто е с канистъра от две седмици дебита падна доста),CO2 няма,смяна на вода 1/3 всяка седмица,тор 6мл калии на всяка смяна и 0.7мл всеки ден Easy Life FERRO (торенето е от началото на месеца по-причини който ще опиша),растения анубиаси,ехинудоруси,лимончета,криптокорини,валиснерия и едно с червени листа (не му знам заглавието),риби 1бр. голям анцитрус и 3бр. малки,4бр.скаларии (много са за тоя обем,но проблема с с растенията е от преди това).Началото на проблема е от началото на зимата поради мое нехайство.Не бях сменял вода месец и повече като само доливах изпарилата се,но тогава имаше освен всички растения само два сома фосилис.Та,лимона бе израснал над водата като върховете на листата му бяха подвити и кафяви все едно е изгозял.Когато се хванах в ръце направих 50% смяна на водата и подрязах лимона, листата на ехинудоруса бяха бледи и с дупки (имам тема тук за това и след дадени съвети взех да добавям калии),но въпреки това избиваха нови докато лимона който преди вървеше много бързо "заби" и колкото и рядко да пуска листа и то дребни след няколко дни и техните върхове ставаха кафяви.Лошото е,че и на валиснерията някой от листата също стават кафяви върховете им и изсъхва кафявата част за ден два.Взех тест за желязо който показа 0 и от тогва започнах да прибавям както казах по горе по 0.7мл всеки ден като само веднаж след една смяна сложих 8мл за да постигна стойност 0.25.от тогава листата на ехинудоруса взеха да стават зелени а от калия дупките изчезнаха.Лошото е че от седмица по всички листа на всички растения почти без изключение започват да се появяват кафяви петна по краищата им или по самите върхове,появиха се и зелени точки по стъклата (пряка слънчева светлина няма)Вече не знам какво да правя а ми е болно да го гледам в такова състояние и няма да се учудя ако от отчаяние прекратя дългогодишното хоби колкото и да не ми се иска.Чудя се дали да правя пълен рестарт като отделя за седмица две рибите в друг аквариум и да завъртя цикъла от начало като ще ползвам само водата която е в канистъра или да изчистя всички проблемни листа а съдбата на лимона не знам каква ще е и да почна през ден смени на 1/3 вода или да извадя само скалариите за седмица две и да сменя на веднаж 70-80 литра вода.Не знам обаче при вариантите без пълния рестарт дали водата ще дойде в нормални граници.Давайте идеи преди да съм зарязал всичко.Снимка имам само на лимона

multisam

ето колега тука:

Азот (N) - Цялото растение става жълто-зелено, като старите листа са по-жълти от младите. Старите листа отмират чак когато липсата на азот стане драстична (това се случва рядко в аквариума).

Фосфор (Р) - Растението спира да расте и става тъмно-зелено (или остава зелено). Някои видове могат да станат пурпурно-червени заради натрупване на антоцианин (пигмент). Други видове не произвеждат повече антоцианин и остават зелени и малки по размер.

Калций (Ca) - 1. Малък недостиг - малки и изкривени млади листа. Намалена листна тъкан, централната жилка е ясно изразена. Листатат често са подвити вместо плоски. 2. 'Умерен' недостиг - Често се наблюдават пречупвания и изкривявания на листата. Листата са с доста малък размер. Бели черти или бели краища на младите листа. Корените са къси и сгърчени, крайните части на корените умират. Листата на Валиснерия-та са пречупени и силно нагърчени - все едно са расли при ограничено пространство. 3. Силен недостиг - Младите листа са почти изцяло бели. Листата са много малки и деформирани. Точките на нарастване на младите листа и корените умират.

Магнезий (Mg) - Пожълтяване на младите листа - пожълтяването започва от ръбовете на листата навътре. Средната жилка остава зелена, докато краищата пожълтяват, побеляват и умират.

Калий (К) - Появяват се малки мъртви области (дупки) по старите листа. Отначало дупките са малки - като убождания от игла, постепенно се уголемяват. При някои видове останалата част от листото остава зелена, докато дупките растат по размер. Новите листа са с по-малък размер от нормалното. При други видове листата пожълтяват, преди да умрат. За разлика от магнезиевия недостиг при тях няма зелени области около главните жилки на листото.

Желязо (Fe) - Намалено съдържание на хлорофил в младите листа. Листата и дръжките са оцветени еднакво. Връхчетата на Ceratophyllum стават розови и после побеляват. Връхчетата на Egeria Densa стават жълто-зелени до жълти, листата са малки и долепени до стеблото. Малдите листа на ехинодорусите са по-малки от нормалното, с бледи петна или бледи широки ленти по дължината на листото (при малък недостиг) При тежък недостиг в младите листа почти няма хлорофил и те скоро умират.

Бор (В) - Симптоми, много подобни на калциевия недостиг. Малдите листа са малки и изкривени, връхчетата на корените и младите листа умират. При умерен недостиг листата на Криптокорините са чашковидни, корените са по-къси и изкривени.

niki110

Това което си ми дал и това .... съм ги чел не се знае колко пъти вече,но вместо да се оправят нещата стават по зле

tomatomov197

   Имаш излишък на нещо . Направи утре една голяма смяна - 80 % примерно и вземи сменяй по 2 пъти седмично вода .  И спри да ториш с каквото и да е .  Махни всички изсъхнали листа .  След месец кажи резултата .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

niki110

И аз нещо такова мисля да направя днес,но се чудя скалариите дали да ги оставя в аквата или да ги извадя в друг аквариум за седмица поне.Нека и други колеги дадат мнение

slayerp5

По колко часа на ден светиш колега? осветлението ти е много силно за изискванията на тези растения, ти направо ги изгаряш. Тори с JBL Ferropol 24

niki110

3*18W/9 часа това е осветлението.Винаги си е било така и не е имало проблем

slayerp5

Интересно, 9 часа не са много, но осветлението ти идва 0,6 което е доста за растенията които имаш, но интереснто е, че до сега не си имал проблем.

tomatomov197

Цитат на: niki110 - 25.02.2012 09:06
И аз нещо такова мисля да направя днес,но се чудя скалариите дали да ги оставя в аквата или да ги извадя в друг аквариум за седмица поне.Нека и други колеги дадат мнение
Не ги вади , излишен стрес ... 
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

hstoianov

Имал съм подобен проблем, да не кажа идентичен.

Бях решил да забързам аквариума - пуснах цо2, сложих допълнителни пури и увеличих сериозно торенето.
Резултатът: лимоните и лудвигията със същите симптоми като твоите, валиснерията просто изчезна.
Не знам точните причини за тая разруха, но след като сведох торенето до минимум и зачестих смените на водата, растенията се съживиха.

niki110

Вчера направих към 60% смяна на водата и ще продължа през два дни със смените като послушах колегата по горе и махнах всички проблемни листа,за сега спирам и с торенето пък каквото сабя покаже  :-)

agape

Аз имах подобен проблем когато поддържах 28-30 градуса в аквариума.

dafil

Ако имаш възможност да оставиш само двете лампи да работят,а когато светят  да е само по 6 часа на ден и след седмица-две ще си говорим пак.Ако има подобрение значи имаш недостиг на торове и цо2.
За мен си е недостиг на макро елементи :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Similar topics (5)

59368

Публикации: 1
Прегледи: 6069

3466

Публикации: 19
Прегледи: 8228

23395

Публикации: 9
Прегледи: 3873

48486

Публикации: 10
Прегледи: 3279