• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 16:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпроси към Ники Кралчев

Започната от niky, 17.05.2005 07:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

niky

Правя нова тема, защото нещата които те питаме и които ни казваш не трябва да се изгубят из форума.

Аз искам да ти задам един въпрос, който се засяга на много места, но на който така и не става ясно верния отговор:

Какъв грунд използваш в аквариумоите си? Питам за теб конкретно.
Вид на пясъка, имаш ли дънен нагревател, слагаш ли глина, микроелементи, градинска пръст.

Благодаря.
Николай  :wink:  :D

kraltchev

BLKnight,

Снимам с Nikon CoolPix 4500 отпреди 3 години.  Човек няма нужда от прекалено скъпа техника напоследак, много апарати от средна класа са добри.

--Николай

kraltchev

Stas,

Не, това не ми е професия вапреки че се опитах да го направя.  Акваскейпинга е абсолютно непознат на повечето американци, тук всеки мисли че морските аквариуми са върха.

Работия за $10 на час, то ва общо взето казва всичко за работата ми, с тия пари си плашташ сметките и kakto kazvashe edin prijatel - "зяпаш аероплана",хаха.

--Николай

kraltchev

Longanlon,

Ами аз реших че нямате проблеми с растенията след като прегледах целия форум и видиах вапроси и обсъждания за растения който и тука във великата страна Америка още са редки или ги въобще ги нямаме.

Верно е че моэш да поръчасн много видове растения ако имаш познат магазинер, но в магазините растенията за малко, прескъпи, и в ужасно състояние.  Елодея, умрели Ехинодоруси, и често сухоземни растения топнати под вода - това е ситуацията. Онлайн магазините заблуждават че имат всичко - често качеството е лошо. В цяла Америка има само 2-3 магазина дето имат горе долу свестен избор.

И ние си отглеждаме и разменяме "марулки" като вас :-D

--Николай

kraltchev

Niky,

За грунта:
Трябва ти тънък слой (0.5- 1 см.) хранителен грунт от растителен произход и покрит с дебел слой (2-20 см) от инертен (без Калций) груб пясък или дребен чакъл.  Трябват ти също така и нещата изброени почти в края на тоя постинг.

Хранителния слой:
Ако можеш да намериш торф предназначен за цветя, може би го има вече в България, по мое време само си четях в книжките за него.  Продават го и като материал да си слагаш във филтъра, на топчета - така е скъп но затова пък е супер чист и немаш проблеми.

Вместо торф може да използваш обикновена пръст, но изкопана от гората за да няма торове в нея.  Изплакваш иа внимателно и я вариш като манджа в тенджера и баркаш с черпака.  Идеята е да се намалят органичните вешества малко.

Всеки друг материал дето има растителни органични остатъци също става - говна от червей (адски питателни, без майтап), гуано, и такива подобни.  Има ги в магазините за цветя, но може би в България вече има и магазини за хидропоника (разбирай за домашно отглеждане на марихуана) и там може да има нещо подходящо, хранително.

Инертния "калпак":
Служи да не разрешава на питателния слой да изплува, да изпуска вещества във водата, а и придава красив вид на аквариума (ако намериш готин пясък или чакъл де).

Размера на зрънцата трябва да разрешава водата леко да преминава през този слой и затова морски пясък не става, много е дребен а и е само Калций. Обикновен чакъл пък е много едър, а и често има Калций.  Чети как да тестваш за Калция тук.

Ако имаш достъп до фирма дето чисти метали със нагнетен въздух те често използват материали подобни на пясък който може да са подходящи.

Трябват ти още:
Латерит
Тая съставка осигурява желязо.
Ако можеш да го намериш.  Ако не използвай най червената глина (предполага се че съдържа Желязо) от бабките на пазара.  Слага се малко - най-лесно е просто леко да го поръсиш вурху най-долния слой (хранителния слой).

Бактерий
Те ядат хранителния слой и дават сдъвкана храна на корените на растенията.  Без тях хранителния слои просто не е хранителен, а е само мръсотия дето си лежи отдолу и гние.

Зимаш бактерий или от магазина или просто колкото може най-мръсна вода изсмукана от дъното на стар аквариум.  Просто я изливаш нежно върху грунта, върху калпака.

Порести камъчета в който бактерийте да се залепят и живеят
Обикновено това са 2-4 мм зрънца пемза.  Може и дребни камъчета от лава ако ги има в България.  Зъболекарите използват различни размери пемза - от прах до ситен пясък, може би така може да я намериш.  Търси също в магазините за цветя или хидропоника.

Активен въглен на прах
В първите няколко седмици въглена полепва по себе си всакакви боклуци дето идват от хранителния слой и се насочват нагоре кам водата.  По-късно въглена си губи тая способност и става за къщичка на бактерийте, като пемзата или лавата.

Въглен от магазина или може би от аптеката.  Но може и да купиш кутийка или торбичка от магазина за рибки.  Продават го да си го слагаш във филтъра.

Значи:
Най отдолу е хранителния слой.
Смесваш го с пемзата или лавата.
Върху това всичкото ръсиш латерит или глина.
Отгоре ръсиш активния въглен.
Покриваш със "калпака".
Лееш внимателно с любов и нежност мръсната вода пълна с бактерийте.

Пълниш аквариума бавно без изобщо да нарушаваш калпака и без да забравяш да дехлоринираш водата от чешмата че бактерийте от хубавата мръсна вода ще умрат.

Питай ощте за грунта ако нещо е неясно, надявам се не ти се зави много свят.

--Николай

niky

Благодаря ти много. Досега ползвах торф + глина на топчета за долен слой. Бактерии от Сера и отгоре слой кварцов пясък 4-5мм.


Сега ще презапускам аквариума и ще го направя по твоята рецепта.
Само с латерита ще имам проблем. ама....освен да си поръчам отвън:(
Само с тая пръст не знам  - няма ли проблеми с водораслите.

Всъщност това ми е втория въпрос - как се бориш с водораслите?
Аз имам SAE а отскоро отглеждам и скариди, ама скоро няма да порастнат  толкова, че да ги пусна в общия аквариум.

Raven

с исключение на латерита и бактериите другите неща ги има и тук.
аз вместо пръст ще сложа хумус на Продак и лавалит -обогатени печени керамични зърна - също на продак.за първоначален старт ще сложа и флорадепо на Сера.може да си изпека и една тава топчета от червена глина ако не намеря латерит.

за съжаление латерит и бактерий няма никъде тук а много ми се ще да ги пробвам.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

niky

Е ти пък нямало бактерии...да те водя в инфекциозна болница  :D
Аз няма да влизам обаче  zzz

NikolaV

Как да няма бактерий бе Raven? Като изключиме марковите "активатори" такива бактерии си има във всеки един вече работещ аквариум...
В една от първите книжки, които бях чел (може и на Владо Йонев да е :-) ) пишеше, че за бърза активация може да се използва и бода от купичката под някоя саксийка :-)

Raven

точно по тази причина мен отдавна ме "светнаха" като си презапускам аквариума да не промивам целия грунт а да си отделям една трета или една пета и да го слагам по средата на новото дъно непромит така както си е с л...ната,по тоя начин аквариума си влиза в крак много по бързо отколкото със всякакви други добавки. :wink:

преди години си спомням че сипах няколко литра такива бактерии в една септична яма,във фирма към която работех тогава имаха магазин на околовръстното и не беше включен към градската канализация.като го пускахме сипахме култура от нитрифициращи бактерии в ямата защото подземните цистерни на Шел бяха до магазина и ако се образували избухливи газове можело цяло Драгалевци да иде на Копитото.
спомням си че около хиляда лева тогава отидоха в канала- да съм знаел да си отсипя - ама са нетраини :lol:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Цитат на: "nikolav"Как да няма бактерий бе Raven? Като изключиме марковите "активатори" такива бактерии си има във всеки един вече работещ аквариум...
В една от първите книжки, които бях чел (може и на Владо Йонев да е :-) ) пишеше, че за бърза активация може да се използва и бода от купичката под някоя саксийка :-)
И аз така правя обикновено + стара вода.
Разни мои АКВАРИУМИ 

77

Niky аз преди 3-4 дена презапуснах моя аквариум :cry: но с идеята да неповтарям това упражнение близките 3-4 години :D смених целия грунт(3-4 мм кварцов)напълних го 70 процента с старата вода,сложих и малко бактерии на сера,мисля да подхранвам само с таблетки и течен тор,сложих и дънен нагревател :D водата вече е прозрачна а след десетина дена ще видим кои растения ще устискат :lol: и един въпрос ,кога да ръгам таблетките :?:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

kraltchev

А, така, супер, виждам че не е като съвсем в България да няма какво човек да купи за аквариума с растения.

Нека да отбележиме честно - богатия грунт не е единствения начин да се отглеждат растения.  Може човек да сложи инертен грунт без нищо друго в него.  За около месец там ще се развият бактерий и щте се събере боклук за растенията да ядат.  Но до тоя момент грунта няма никак да помага на растенията и трябва много точно да се добавят торове във водата.  Риска да се появят водорасли нараства.

Като погледне човек и Амано, и Луис (Наваро), и Нот, и братята   Сенски всичките използват богат грунт, така че най-добре да не се чудиме много за грунта.  Едуард е единствения човек дето използва само инертен грунт, ама имам чувството че това работи най-добре след няколко месеца, а дотогава сме в постоянен риск за водорасли.

--Николай

kraltchev

Niky,

С водораслите човек трябва да се бори ПРЕДИ да ги види.
Ако вече ги виждаш то малко си изпуснал положението и веднака се налага акция.

Мерките за борба с водораслите само ще ги изброя, а по-късно ще напиша повече за тях:

- пълно затъмнение за 2 до 4 дни
- много скариди, сиамски риби, отоцинклус (1 японска скарида на секи 3-4 литра вода)
- намаление на фосфата до нула
- редуциране на осветлението - по дължина или по интензивност
- чести смени на водата, всеки 3 дни по 50%
- охлюви Неритина
- премахване на дори най-малките умрели листа от растенията или плуващи

--Николай

niky

В момента нямам никакви водорасли освен тия зелените, дето се появяват по анубиасите.
Много ме дразнят, но още не съм намерил решение за тях. Затова и почнах с тия скариди (тук много много ги няма)
В тях ми е надеждата :D

Сега с няколко колеги ще се пробваме и в T5 лампи. Тук ги няма.
Кажи си впечатленията от тях.
Става дума за AQUASTAR i GROLUX

Similar topics (4)

14475

Публикации: 1
Прегледи: 3040

38563

Публикации: 7
Прегледи: 3394

36722

Публикации: 18
Прегледи: 7571

11657

Публикации: 3
Прегледи: 2731