• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 07:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос за аквариум по метода на D.Walstad

Започната от hristoz, 04.10.2008 19:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hristoz

Здравейте :)

Запалих се да опитам аквариум по метода на Диана Уолщад - аквариум изискващ възможно най-малко грижи и т.н.
От това, което изчетох от нейния подфорум, а и от опита на разни други хора, фактът, че в грунда се слага градинска почва почти сигурно поражда водораслени революции, поне докато растенията не почнат да доминират. Ключът според повечето мнения бил да се почне с много растения, които да "задушат" опитите на всякакви други популации да се развият.
Въпросът ми е: колко растения са достатъчно за старт ? Аквариумът е 230 л 110х45х58.5 , малко над 0.3 вата на литър.
Твърдо съм решен да сложа въпросната пръст, като част от субстрата - искам аквариумът да се балансира, след което да издържи няколко години.

dok70

Колкото повече - толкова повече, както казва мечо Пух :-D
Това е най-калпазанския метод - харесва ми.
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

mita4eto2404

Мое скромно мнение, че при тази дълбочина на аквариума 58 см, 0,3 вата са капка в морето и едва ли ще го скавсиш (морето имам предвид). Иначе от опит глава не боли, само олеква джоба  :-P Давай смело в началото с брзорастящи, покрии да речем 60% или 70% от дъното с китки и после като се стабилизира боцкаш по претенциозни растения. И да незабравиш да ни държиш в течение как се развива флората която си подбрал.  ;-)

hristoz

Мерси за отговорите до момента  *DRINK*
Иначе, мисля да си отворя отделна тема със снимки, за да се вижда какво става във времето, но това все още е далеч. В момента се чака масичката, на която ще стои въпросното нещо, след което имам други приготовления (мисля да изваря пясъка и камъните, които събрах, а и да пооека малко почвата, за да я стерилизирам). Ограничението е, че ще прекарвам по една на всеки две седмици близко до аквариума, а май само аз ще го правя, поне в началото.

_777_

Hristoz,това с подложката от пръст и да не завъдиш водорасли е все едно да ходиш по конец.Трябва да ти е много ясно точно какво правиш.Преди запускането на аквариума трябва да си осигурил много,ама наистина много бързорастящи растения защото в противен случай рискуваш да те сполети моята участ. :duvar:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,10890.0.html
Това с най-малкото грижи го забрави,с подложка растенията растат с часове.Поне през ден ще ти се налага да бръкнеш бътре. ;-)
Желая ти успех! *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

iek

Малко насоки как да подготвиш почвата :http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/library/52554-how-mineralized-soil-substrate-aaron-talbot.html. Можеш да изпробваш и метода на Н.Кралчев:http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fertilizing/54943-how-start-new-aquarium.html-отговор#5.
(Всички аквариуми от подписа ми са с почва)

zoomaniak

iek - при почва подхранване с СО2 не е ли излишно....
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

ata_nas

Не е излишно - собствен опит споделям!

zoomaniak

А някой да даде БГ рецепта за почва - в грамове...или лъжици  :-[
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

bgangler

Аз ще Ви посъветвам да не се занимавате с минерализация или други подобни упражнения, изискващи много свободно време, много място и желание за поне двуседмично каляне. Самият процес на минерализация, който се опитват да пресъздадат по този метод, в природата се извършва от земния червей. Т.е чист хумус от калифорнийски червеи ще свърши прекрасна работа, защото хранителните вещества са минерализирани в стомасите им. Аз също използвам този метод, като за допълнителна сигурност леко преварявам хумуса.
Повече от препоръчително е да се използва СО2 в такъв аквариум, както и да се тори с течни торове, тъй като липсата на един от тези компоненти, ще има лимитиращо действие върху растежа на растенията и ще предизвика развитие на алги.
"One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand in front of Nature"

iek

И аз бих ви посъветвал да зарежете всички упражнения с минерализация, червеи, хумус и т.н., ами вземете се стегнете и си купете някой от специалните субстрати за аквариуми, има голям избор- ELOS Terrazero, Aqua Soil , Gex soil и много други.

hristoz

Готов субстрат за аквариум не звучи зле, но не се ли изразходват бързо ?

Прегледах доста страници с аквариуми правени с почвена подложка, стъпка по стъпка и всичко изглеждаше добре. Знам, че не е гаранция, но все пак излиза, че е възможно.

Също така имам идея да си спретна една армия от риби и скариди, които да гърчат всякакви нежелани зелении. Бих бил благодарен, ако препоръчате видове и бройка :)

iek

Никога не е излишно да имаш  10-на Neocaridina japonica на 60л. вода.,и по няколко неритини, отоцинклуси и SAE-ta.

hristoz

Цитат на: iek - 05.10.2008 00:34
Никога не е излишно да имаш  10-на Neocaridina japonica на 60л. вода.,и по няколко неритини, отоцинклуси и SAE-ta.

Много мерси !!! В близките два месеца ще затормозя форума за въпросните комбайни  *DRINK*

Raven

Метода на Уолщад е много опасен и работи при много уговорки.
Първо трябва да има много растения- поне 70%.
Второ - много е важно тези растения да са работещи в момента- тоест да са в цикъл  на развитие и течаща фотосинтеза които не е бил прекъснат от това че растенията са престояли известно време извадени в плик на сергия примерно.
Трябва да се вземат живи,кипящи ,развиващи се в момента растения от действащ балансиран аквариум и да се посадят грамотно,без нараняване на корените в аквариум със сходни параметри така че цикълът им да се прекъсне много за кратко.
Това е доста трудно.Растения купени от пазара примерно са все едно мъртви в началто- трябват им дни или седмици за да се съвземат и да започнат да фотосинтезират нормално.
Прес това време аквариумът избухва.
Торът от червен червей е много,много силен.Аз съм слагал по много малко от него и пак съм имал проблеми.

Фирмените субстрати са така направени че отдаването на хранителни вещества става с течение на месеци,макро и микроелементите са "запечатани" вътре по специални начини и не се изхвърлят бързо във водата.
Имам предвид субстратите на Амано- по същество той представлява гранулирана и изпечена тиня от Амазонка или Малайските реки- процесът на изпичане е тайна ,но гранулите седят сравнително меки  но стабилни и не се разпадат.
Поне така са ми казали- аз лично не съм пипал тези продукти.

След няколко месеца веществата малко по малко се изразходват ,но тогава вече е започнала естествената захранка на грунда от правилно подбрани риби.
Ако искате да видите какво означава "правилно подбрани" - просто гледайте аквариумите на Амано- вижте колко бройки,какъв вид и каква големина риби има в даден съд и ще разберете защо в аквариумите му няма водорасли а всичко е чисто и процъфтява.
Имайте предвид че Амано тори изключително символично в аквариумите си- поддържаните количества на макро и микроелементи са символични и явно разчита на естествената минерализация от правилно балансирана и подбрана комбинация  от флора и фауна.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

8619

Започната от igenov


Публикации: 10
Прегледи: 2829

53724

Започната от Mr.Di


Публикации: 4
Прегледи: 2641

186

Започната от miTko


Публикации: 28
Прегледи: 11957

36053

Публикации: 9
Прегледи: 4920