• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 04:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвет за осветление и подходящи растения

Започната от SashoPhoto, 26.04.2009 23:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SashoPhoto

Здравейте!
Начинаещ акварист от София съм и за първи път пиша тук. Събирам си аквариум "от нулата" и искам да го направя както трябва. Изчетох по-важните статии и разбрах доста неща, но и възникнаха немалко въпроси. Смятам да гледам неонки и други дребни рибета + обичайните сомчета, скаридки и няколко скаларии. Доколкото четох температура от 25 градуса и pH 6.5-7 биха били подходящи (дали?).

Съдът е с вътрешни размери 77 х 36 х 50см (височина). Тъй като 3см отгоре не са напълнени обемът става към 130л вода без грунда (с него ~110л). В момента разполага с китайски бели луминисцентни лампи 59см, фи 26мм, предполагам по 18W, имат рефлекторчета закачени на тях. Осветеносста излиза 0.33 W/L, т.е. слабо осветен аквариум.

Първият ми въпрос е - има ли нужда да се сменят тези пури със някой от специализираните аквариумни на Филипс или Силвания и кои (доколкото четох има 4900, 6600 и 10000К)?

Вторият ми въпрос е - какви растения може да се гледат при тази стойност на осветеност? Изчетох темата за <0.5W/L, но все пак разнообразието е доста голямо, а и не знам какво може да се намери в момента в София. Имам желание да си направя заден, среден и преден план, както и малко покритие по камъните с мъх, например:
Заден план - Cryptocoryne retrospiralis (Roxburgh) Kunth, Hygrophila polysperma 'Rosanervig', Echinodorus amazonicus, Vallisneria americana (natans)
Среден план - Cryptocoryne affinis Hookerf., Ludwigia repens - red, Anubias barteri v. 'coffeefolia', Echinodorus osiris
Среден-преден план - Limnophila sessiliflora, Anubias barteri, Echinodorus 'Red Special'
Преден план - Cryptocoryne x willisii Reitz, Hemianthus callitrichoides, Marsilea Minuta
Килим за камъните - Bolbitis heudelotii
Свободно плаващи - Ceratopteris thalictroides, Hydrocotyle leucocephala

Третият въпрос ми е свързан с грунда - разбрах, че кварцов "пясък" с диаметър 3-5мм е добре. Освен него нещо друго слага ли се като материал? Как стои въпросът с добавките за първоначално захранване на растенията - има ли нужда и кои са най-подходящи?

Да не забравя - филтърът ще е външен Eheim 2228.

Ще се радвам на коментари!
Благодаря!

zambo

Здравей Сашо ,
като за начало изключи скалариите от списъка с риби . Не им е там мястото .Ако ги пуснеш в аквариума , първо ще изчезнат скаридите а после може и някои от дребните риби . 
Тези бели лампи ги махни . За скейпа ще ти е необходимо осветление и то качествено . Задължително трябва да ги смениш .
При това осветление може да гледаш само анубиаси , криптокорини и ехинодоруси .  Другите растения , които си изброил няма да виреят в тази тъмница .
Грунд си вземи от Кривина . Изпробван е , става и цената му е много приемлива .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

ata_nas


sandetohaha

Cпроред мене ти трябва 1 гролукс 1 аква стар и 1 филипс  (обикновенна пура) и осветлението ти е идеално (ако има нещо поправете ме ) Ще ти стъпи малко скъпичко но няма да имаш проблем с растенията .  *CRAZY*

stenli

Аквариум ти е висок, също както моя - 50см, което предразполага по трудно развитие на растенията от преден план т.е. ниските. Но това не означава, че нещата са обречени. В преден план имам Криптокорина и се развива доста бавно, но все пак върви. Би било хубаво, ако сложиш захранващи таблетки в корените на растения, на водещите марки има избор, не мога да ти кажа с точност, нямам личен опит. Аз съм сложил единствено чиста глина, която взех от женския пазар, хубаво изсушена и начупена на малки парчета.
Що се отнася до свободно плаващите растения, моя съвет е НЕ, изглежда красиво, но правят сянка на останалите растения.
Бих ти препоръчал при първоначалното стартиране да добавиш във водата акватан и бактерии, така азотния цикъл по-бързо ще се завърти. В последствие може да останеш само на акватан при всяка смяна на водата. На мен лично не ми се занимава с престояване на водата, да ритам шишетата постоянно.
За осветлението са ти казали, забрави китайските пури, освен че специализираните са с по-подходящ спектър за растенията и придават невероятно оцветяване на рибките.
Успех!

SashoPhoto

Благодаря за полезните отговори!
По отношение на осветлението - имам място само за 2 пури. Ясно е, че едната трябва да е със спектър, подходящ за фотосинтеза - GroLux например. Другата, обаче, каква да е - бяла или синя (Aquastar) ?

Забравих да спомена, че имам залепен заден фон вътре в аквариума, някаква пластмаса е май. Не знам дали няма да пречи на растенията по някакъв начин или да не се налепи с водорасли. Все още имам възможност да пробвам да го махна.

По отношение на растенията - и аз си мислех, че при такова слабо осветление няма да има място за плаващи, въпреки, че са красиви. Остава въпросът за останалите - може би не е зле да са бързорастящи - като например за задния план Limnophila sessiliflora, Ceratophylium, Hygrophila polysperma или Vallisneria americana (natans).
В средния план мисля да сложа Alternanthera reineckii Breque и Дъбче. Иска ми се да има както зелени, така и червеникави растения.
За предния план може би някой вид Sagittaria или Microsorum pteropus /Blume/ Ching ще се хване?
Какво ви е мнението за мъховете в такъв аквариум, например Явански мъх?

За първоначалното торене може ли да се мине без хумус, глина и други неща, които мога да объркам както като количество, така и като качество? Продукти от типа TETRA PLANT COMPLETE SUBSTRAT, TETRA PLANT INITIAL STICKS и TETRA PLANT PLANTA START няма ли да ми свършат работа? Разбира се може и да са на другите фирми.

Имам още един въпрос (знам, че съм много бос, но искам всичко да е направено максимално добре за рибоците) - какви тестове да си взема първоначално и кога да правя измерванията?

Още веднъж благодаря за подкрепата!  *thanks

iek

Бих ти препоръчал да ползваш китайските лампи засега ( стига да не са актинични ), повечето растения, които си харесал,  в твоя случай стават само за заден план, някои от тях не са подходящи за подобен аквариум, нали не искаш един корен ехинодорус да превземе 2/3 от обема!? Избери си 3-4 вида растения и се снабди с възможно по-голямо количество.
Готови "субстрати" на нашия пазар, освен на тетра, има и на сера и jbl, налага се да се покрият с нещо- напр. пясък 2-3мм. За съжаление нашите търговци ще мигат на парцали още дълги години, като чуят думите "аква сойл". Принципно тестове не ти трябват, освен може би един-този за СО2.
Като чета размислите ти за растенията, разбирам че нямаш опит, за обогатяване на знанията:http://showcase.aquatic-gardeners.org/2008.cgi?&op=ishowcase&category=0&vol=3, предполагам, че има около 500 аквариума.

Similar topics (5)

31471

Публикации: 10
Прегледи: 4192

2217

Започната от cihlidi_fan


Публикации: 11
Прегледи: 5580

11296

Публикации: 23
Прегледи: 6845

59182

Публикации: 5
Прегледи: 3290